Indian Polity GK Quiz-51

Indian Polity GK Quiz-51

Indian Polity Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Indian Polity for competitive examinations.

    91. Usually a big difference is seen in theory and practice in

    (1) Presidential form of Government
    (2) Fascist type of Government
    (3) Parliamentary form of Government
    (4) Socialist type of Governmentc
    Answer:
    91. (4) Socialism is a theory or system of social organization that advocates the vesting of the ownership and control of the means of production and distribution, of capital, land, etc., in the community as a whole. However, in reality as seen in the case of several failed states like Poland, Romania, Yugoslavia, Czechoslovakia, the system led to concentration of wealth in the hands of few with the majority left behind in terms of poverty and unemployment. Besides, socialist Governments ultimately turned into absolutist governments.

    92. What is the ancient school of law ?

    (1) The Philosophical school
    (2) The Historical School
    (3) The Analytical School
    (4) The Sociological School
    Answer:
    92. (1) The principal modern schools of jurisprudence are the natural-law school, the analytical school, the historical school, the comparative school, and the sociological school. The first three differ mainly in their views of the nature and origin of law and its relation to ethics. The philosophical school is the oldest (William O. Douglas, Associate Justice of the U.S. Supreme Court).

    93. Which among the following is not a preventive detention act?

    (1) Terrorist and Disruptive Activities (Prevention) Act (TADA)
    (2) Prevention of Terrorism Act (POTA)
    (3) Conservation of Foreign Exchange and Prevention of Smuggling Activities Act (COFEPOSA)
    (4) Foreign Exchange Regulation Act (FERA)
    Answer:
    93. (4) The Foreign Exchange Regulation Act (FERA) which was passed by the Indian Parliament in 1973 imposed stringent regulations on dealings in foreign exchange and securities and the transactions which had an indirect impact on the foreign exchange and the import and export of currency. It was not a preventive detention act.

    94. Wildlife Protection Act was implemented in India in

    (1) 1972 
    (2) 1986
    (3) 1964 
    (4) 1956
    Answer:
    94. (1) The Wildlife Protection Act, 1972 is an Act of the Parliament of India enacted for protection of plants and animal species. It extends to the whole of India, except the State of Jammu and Kashmir.

    95. Which of the following is not dealt under Section 3(3) of the Environment (Protection) Act, 1986 ?

    (1) The Biodiversity Authority
    (2) The Coastal Zone Management Authority
    (3) Authority set-up to monitor the State of Notified Ecologically Sensitive Areas
    (4) Protection of Plant Varieties and Farmers Right Authority
    Answer:
    95. (4)The Protection of Plant Varieties and Farmers’ Rights Act, 2001 provides for the Protection and Plant Varieties and Farmers’ Rights Authority. The act was enacted to provide for the establishment of an effective system for protection of plant varieties, the rights of farmers and plant breeders, and to encourage the development and cultivation of new varieties of plants.

    96. The playing time (in seconds) of the full version of Indian National Anthem is

    (1) 60 
    (2) 52
    (3) 55 
    (4) 57
    Answer:
    96. (2) A formal rendition of the national anthem takes fifty-two seconds. A shortened version consisting of the first and last lines (and taking about 20 seconds to play) is also staged occasionally.

    97. In India, woman had never been a Chief Minister in the State of

    (1) Tamil Nadu
    (2) Rajasthan
    (3) Uttar Pradesh
    (4) Maharashtra
    Answer:
    97. (4) Rabri Devi, Vasundhara Raje Scindia and Uma Bharti have been Chief Ministers of Bihar, Rajasthan and Madhya Pradesh respectively. Maharashtra never had a woman Chief Minister.

    98. Public opinion is

    (1) The opinion of the majority
    (2) The opinion of the people on political matters
    (3) Opinion of the citizens of the country
    (4) The opinion based on reasoning which is for the welfare of the whole society
    Answer:
    98. (1) Public opinion is defined as the prevailing and widespread belief of the majority of people in a society about a given subject or issue. It is an aggregate of the individual views, attitudes, and beliefs about a particular topic, expressed by a significant proportion of a community (Encyclopaedia Britannica).

    99. On which data did the Rajya Sabha pass “ The Marriage Laws” (Amendment) Bill 2012 ?

    (1) 18th August, 2013
    (2) 5th August, 2013
    (3) 26th August, 2013
    (4) 23rd August, 2013
    Answer:
    99. (3) The Rajya Sabha on 26 August 2013 passed The Marriage Laws (Amendment) Bill, 2010 by voice vote. It seeks to amend the Hindu Marriage Act 1955 and the Special Marriages Act, 1954 which provides for irretrievable breakdown on marriage as a ground for divorce as well as grants women the right to a share in the property of their husbands.

    100. When did the Constituent Assembly adopt National Anthem ?

    (1) 25th January 1950
    (2) 26th January 1950
    (3) 24th January 1950
    (4) 29th January 1950
    Answer:
    100. (3) "Jana Gana Mana," the national anthem of India, was officially adopted by the Constituent Assembly as the Indian national anthem on 24 January 1950. Written in Sanskritized Bengali, it is the first of five stanzas of a Brahmo hymn composed by Rabindranath Tagore.

    101. Which committee was established on Criminal - Politician and Bureaucratic nexus ?

    (1) Vohra Committee
    (2) Indrajit Gupta Committee
    (3) Tarkunde Committee
    (4) Santhanam Committee
    Answer:
    101. (1) The Vohra Committee (1993) studied the criminalization of politics and nexus among criminals, politicians and bureaucrats in India. It concluded that the existing criminal justice system is unable to deal with the activities of the politicians, police and the criminals as the provisions of law are emerging weak enough to fracture this nexus.

    102. In which year was the Prevention of Terrorism Act (POTA) enacted ?

    (1) 2000 
    (2) 2001
    (3) 2002 
    (4) 2003
    Answer:
    102. (3) The Prevention of Terrorism Act (POTA) was an Act passed by the Parliament of India in 2002, with the aim of strengthening anti-terrorism operations. It replaced the Prevention of Terrorism Ordinance (POTO) of 2001 and the Terrorist and Disruptive Activities (Prevention) Act (TADA) (1985–95). 

    103. Which one of the following Committes Report recommended the establishment of the Institutions of Lokpal and Lokayukta ?

    (1) First Administrative Reforms Committee
    (2) Gorwala Report
    (3) Ashok Mehta Commitee
    (4) The Appleby Reports
    Answer:
    103. (1) The 1st Administrative Reforms Commission of India (1966-1970), headed by Morarji Desai, recommended the setting up of ‘Lokpal’ and ‘Lokayukta’ for the redressal of citizens’ grievances. These institutions were to be set up on the pattern of the institution of Ombudsman in Scandinavian countries and the parliamentary commissioner for investigation in New Zealand.

    104. The Women’s Reservation Bill seeks how much reservation for women in the State assemblies and Lok Sabha ?

    (1) 30% 
    (2) 25%
    (3) 33% 
    (4) 36%
    Answer:
    104. (3) Women’s Reservation Bill or Constitution (108th Amendment) Bill, is a pending bill in India which proposes to reserve 33 per cent of all seats in the Lower house of Parliament of India, the Lok Sabha, and in all state legislative assemblies for women. The Rajya Sabha passed the bill on 9 Mar 2010.

    105. What is the fascist view of state ? 

    (1) State enhances the ideal of individualism
    (2) Nation state is unquestionably sovereign
    (3) State is the instrument of exploitation in the hands of few.
    (4) State is under the control of a king
    Answer:
    105. (2) Fascism aggressively asserts the external sovereignty of the nation-state in the international system, pursuing a geopolitical strategy designed to secure territorial gains and promote autarky (Kallis, 2000). It espouses absolute sovereignty, moral and legal, of the national state. The motto of the fascist state is: “Everything of the state; nothing against the state; nothing outside the state.” (Source: Political Theory: Ideas and Concepts by S. Ramaswamy)

    106. The Environment (Protection) Bill was passed by the Parliament of India in -

    (1) 1984 
    (2) 1972
    (3) 1986 
    (4) 1981
    Answer:
    106. (3) The Environment (Protection) Act was enacted in 1986 with the objective of providing for the protection and improvement of the environment. It empowers the Central Government to establish authorities charged with the mandate of preventing environmental pollution and to tackle specific environmental problems. The Act was last amended in 1991.

    107. Which factor is necessary for the development of democratic institutions? 

    (1) Strong military forces
    (2) Respect for individual rights
    (3) A one–party system
    (4) An agricultural economy
    Answer:
    107. (2) Respect for individual rights is one of the prerequisites for the development of democratic institutions. Examples of individual rights include the right to life, liberty and the pursuit of happiness. Individual rights and democracy are mutually reinforcing.

    108. The National Green Tribunal deals with cases relating to :

    (1) Issues relating to protection and conservation of historical monuments.
    (2) Civil cases
    (3) Criminal offences
    (4) Environmental protection and conservation of forests.
    Answer:
    108. (4) The National Green Tribunal was established on 18 October 2010 under the National Green Tribunal Act 2010 for effective and expeditious disposal of cases relating to environmental protection and conservation of forests and other natural resources. It is responsible for enforcement of any legal right relating to environment.

    109. The first General Election in India and first Amendment to the Constitution was held in:

    (1) 1949 
    (2) 1950
    (3) 1951 
    (4) 1952
    Answer:
    109. (3) The Indian general election of 1951–52 elected the first Lok Sabha since India became independent in August 1947. The First Amendment of the Constitution of India was enacted in 1951. It made several changes to the Fundamental Rights provisions of the constitution.

    110. Which of the following considers the state as primarily a social organism?

    (1) Historical Approach
    (2) Sociological Approach
    (3) Economic Approach
    (4) Psychological Approach
    Answer:
    110. (2) The sociological approach emphasizes that social context is necessary for the understanding and explanation of political behavior of the members of a community. This approach considers the state primarily as a social organism whose component parts are individuals and seeks to deduce its qualities and attributes from the qualities and attributes of the men composing it.

    111. Which of these statements is correct with regard to appointment of the Chairperson of the National Human Rights Commission?

    (1) He/She has to be a retired Chief Justice of India
    (2) He/She has to be a retired Supreme Court Judge
    (3) He/She has to be a serving retired Chief Justice of a High Court
    (4) He/She should have demonstrated experience as a Human Rights activist
    Answer:
    111. (1) According to the Protection of Human Rights Act 1993, under which the national and state human rights commissions are constituted, the National Human Rights Commission (NHRC) chairperson has to be a former Chief Justice of India (CJI). NHRC is a multi-member body consisting of a chairman and four members.

    112. In a cut motion, when the amount of demand is reduced by Rs. 100 it is known as

    (1) Disapproval of policy cut
    (2) Economy cut
    (3) Vote on Account
    (4) Token cut
    Answer:
    112. (4) When a cut motion is moved to reduce the amount of a demand by Rs. 100, it is known as ‘Token Cut’. It aims to ventilate a specific grievance which is within the sphere of the responsibility of the Government of India. Token cut is symbolic and is humiliating for the Government.

    यह भी देखे:















    Post a Comment

    0 Comments