Indian Polity GK Quiz-53

Indian Polity GK Quiz-53

Indian Polity Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Indian Polity for competitive examinations.

    21. The judges of the Supreme Court retire at the age of :

    (1) 60 years 
    (2) 65 years
    (3) 62 years 
    (4) 58 years
    Answer:
    21. (2) Supreme Court Judges retire at the age of 65. A judge of Supreme Court can be removed from office only through the process of impeachment.

    22. The First Act permitting legal marriage with a person not belonging to one’s endongamous group is

    (1) Hindu Marriage Validity Act
    (2) Abolition of Untouchability Act
    (3) Special Marriage Act
    (4) Arya Samaj Marriage Validity Act
    Answer:
    22. (1) Pratiloma (hypogamy) marriage among Hindus was invalid while anuloma (hypergamy) marriage was permitted till late 1940s. However there were judicial decisions against the validity of such marriage. The 1949 Hindu Marriage Validity Act validated all marriage between parties belonging to different religions, castes sub-castes or sects. But it did not validate marriage between a Hindu and a Muslim.

    23. The states which have a common High Court are

    (1) Karnataka and Andhra Pradesh
    (2) Gujarat and Orissa
    (3) Maharashtra and Goa
    (4) Madhya Pradesh and Rajasthan
    Answer:
    23. (3) Bombay High Court at Mumbai, Maharashtra, is one of the oldest High Courts of India with jurisdiction over the states of Maharashtra & Goa, and, the Union Territories of Daman and Diu and Dadra and Nagar Haveli. The High Court has regional benches at Nagpur and Aurangabad in Maharashtra and Panaji, Goa.

    24. The Supreme Court is empowered to settle election disputes of President and Vice President. This is its

    (1) Original Jurisdiction
    (2) Appellate Jurisdiction
    (3) Advisory Jurisdiction
    (4) Miscellaneous Jurisdiction
    Answer:
    24. (1) Article 71 of the Constitution of India, 1950, provides that all doubts and disputes relating to
    election of a President or Vice-President are required to be enquired into and decided by the Supreme Court. This provision comes under the original jurisdiction of the Supreme Court of India. The petition is heard by a five-member bench of the Supreme Court, which decides on the matter. The decision of the Supreme Court is final.

    25. Which two states have a common High Court?

    (1) Himachal Pradesh and Uttar Pradesh
    (2) Haryana and Punjab 
    (3) Gujarat and Maharashtra
    (4) Kerala and Tamil Nadu
    Answer:
    25. (2) Punjab and Haryana High Court is a common High Court for both the States of Punjab and Haryana and Union territory of Chandigarh, in India. It is situated at Chandigarh, the capital of the States of Punjab and Haryana.

    26. Judges of the Supreme Court retire at the age of

    (1) 60 years 
    (2) 62 years
    (3) 64 years 
    (4) 65 years
    Answer:
    26. (4) Supreme Court Judges retire at the age of 65. A judge of Supreme Court can be removed by the
    procedure prescribed in Article 124(4) of constitution of India on ground of proved misconduct or incapacity or judge resigning from his office addressed to the president of India.

    27. A Judge of the Supreme Court retires at the age of

    (1) 65 years 
    (2) 55 years
    (3) 50 years 
    (4) 58 years
    Answer:
    27. (1) Article 124 of the Indian Constitution states that every Judge of the Supreme Court shall be appointed by the President by warrant under his hand and seal after consultation with such of the Judges of the Supreme Court and of the High Courts in the States as the President may deem necessary for the purpose and shall hold office until he attains the age of sixty five year.

    28. Of the following, who held the offices of Judge of the Supreme Court and the Speaker of the Lok Sabha

    (1) M. Hidayatullah
    (2) K.S. Hegde
    (3) Subba Rao
    (4) P.N. Bhagwati
    Answer:
    28. (2) K. S. Hegde served as a member of the Rajya Sabha from 1952 to 1957, holding office as its vice chairman between 1952 and 1953. He served as Judge of the Supreme Court of India between 1967 and 1973, and as Speaker of the 6th Lok Sabha. K. S. Hegde and Baharul Islam are the only Supreme Court judges to have served in the Parliament of India prior to their appointment to the judiciary.

    29. The Chief Justice of a High Court is appointed by

    (1) The President
    (2) Chief Justice of the Supreme Court
    (3) Governor of the State
    (4) Chief Minister of the State
    Answer:
    29. (1) Judges in a High Court are appointed by the President of India in consultation with the Chief
    Justice of India and the governor of the state. 

    30. The first woman judge to be appointed to Supreme Court was

    (1) Rani Jethmalani
    (2) Anna George Malhotra
    (3) M. Fathima Beevi
    (4) Leila Seth
    Answer:
    30. (3) Justice M. Fathima Beevi was the first woman judge to be appointed to the Supreme Court of India and the first Muslim woman to be appointed to any higher judiciary. She is the first woman judge of a Supreme Court of a nation in India and Asia.

    31. Who was the first woman Chief Justice of a High Court of a state in India ?

    (1) Sunanda Bhandare
    (2) Fathima Beevi
    (3) Leila Seth
    (4) Anna Chandy
    Answer:
    31. (3) Justice Leila Seth was the first woman judge on the Delhi High Court in 1978 and the first woman to become Chief Justice of a state High Court. In 1991, she was appointed the Chief Justice of Himachal Pradesh.

    32. To whom can a case of dispute in the election of the President be referred ?

    (1) Chief Election Commissioner
    (2) Parliament
    (3) Supreme Court of India
    (4) None of these
    Answer:
    32. (3) Article 71 of the Constitution of India, 1950, provides that all doubts and disputes relating to
    election of a President or Vice-President are required to be enquired into and decided by the Supreme Court.

    33. Retirement age of the judges of Supreme Court of India is

    (1) 58 years 
    (2) 60 years
    (3) 62 years 
    (4) 65 years
    Answer:
    33. (4) The Supreme Court Judges retire at the age of 65.

    34. Who was the first woman judge of the Supreme Court?

    (1) Sunanda Bhandare
    (2) Leila Seth
    (3) Fatima Beevi
    (4) Indira Jaising
    Answer:
    34. (3) Justice Fathima Beevi was the first female judge of the Supreme Court of India whose tenure lasted from October 6 1989 to April 29, 1992. The second was Justice Sujata V Manohar, from November 8, 1994 to August 27, 1999. The third was Justice Ruma Pal who became a Supreme Court judge in 2000 and continues to hold office.

    35. Which is the highest law of the land?

    (1) Indian Penal Code
    (2) Indian Constitution
    (3) Civil Procedure Code
    (4) Criminal Procedure Code
    Answer:
    35. (2) The Constitution is the supreme law of the land. Asserting the supremacy of the Constitution, the Supreme Court ruled in 2007 that it is the supreme law of the land and even the highest court of the
    country cannot deliver a judgment which violates it. The ruling was handed down by a bench, comprising Justices A.K. Mathur and Markandey Katju.

    36. The Supreme Court of India acts as a Federal Court when it deals with

    (1) Civil cases
    (2) Inter-State disputes
    (3) Appeals from lower courts
    (4) Election petitions
    Answer:
    36. (2) The Supreme Court has exclusive original jurisdiction over any dispute between the
    Government of India and one or more States or between the Government of India and any State or
    States on one side and one or more States on the other or between two or more States, if and insofar
    as the dispute involves any question (whether of law or of fact) on which the existence or extent of a legal right depend. In this capacity, it serves as the federal court of India.

    37. Which one of the following Chief Justices of India had the opportunity to act as President of India ?

    (1) Justice Mehar Chand Mahajan
    (2) Justice P.B. Gajendra-gadkar
    (3) Justice M. Hidayatulla
    (4) Justice P. N. Bhagawati
    Answer:
    37. (3) Mohammad Hidayatullah was the eleventh Chief Justice of India, serving from February 25, 1968 to December 16, 1970, and the sixth Vice-President of India, serving from August 20, 1977 to August 20, 1982. He also served as the Acting President of India from July 20, 1969 to August 24, 1969. 

    38. Who was the first woman Chief Justice of a High Court of a state in India ?

    (1) Sunanda Bhandare
    (2) Fathima Beevi
    (3) Leila Seth
    (4) Anna Chandy
    Answer:
    38. (3) Justice Leila Seth was the first woman judge of the Delhi High Court and the first woman to become the Chief Justice of a State High Court in India. She was appointed as the first woman judge in the Delhi High Court. In 1991, she was appointed as the Chief Justice of Himachal Pradesh High Court.

    39. ‘Equality before law’ in India is derived from

    (1) Case Law
    (2) Political Conventions
    (3) Constitution
    (4) Gandhian Philosophy
    Answer:
    39. (3) Right to equality is an important right provided for in Articles 14, 15, 16, 17 and 18 of the
    constitution. It is the principal foundation of all other rights and liberties. Article 14 of the constitution
    guarantees equality before law. It means that all citizens shall be equally protected by the laws of the
    country. It means that the State cannot discriminate any of the Indian citizens on the basis of their caste,
    creed, colour, sex, gender, religion or place of birth.

    40. Who interprets the Constitution?

    (1) Legislature 
    (2) Executive
    (3) Judiciary 
    (4) President
    Answer:
    40. (3) The key function of the Judiciary is the adjudication of civil and criminal cases. In addition,
    it interprets the constitution and gives effect to its provisions, as well as providing the expertise in
    interpreting of the laws. Further, the Judiciary performs other related duties in promotion of human
    rights, social justice and morality.

    यह भी देखे:















    Post a Comment

    0 Comments