Indian Polity GK Quiz-54

Indian Polity GK Quiz-54

Indian Polity Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Indian Polity for competitive examinations.

    41. A law made by the Judiciary is known as

    (1) Ordinary law
    (2) Case law
    (3) Rule of law
    (4) Administrative law
    Answer:
    41. (2) Law developed in a court is often referred to as Case Law, or Common law. It can serve as a
    precedent. It serves as a guideline for future court cases, used as a reference point for similar decisions.
    In most countries, the term is applied to any set of rulings on law which is guided by previous rulings,
    for example, previous decisions of a government agency--that is, precedential case law can arise from
    either a judicial ruling or a ruling of an adjudication within an executive branch agency.

    42. What is the retirement age for a Supreme Court Judge?

    (1) 62 years 
    (2) 68 years
    (3) 65 years 
    (4) 70 years
    Answer:
    42. (3) All Judges of Supreme Court are appointed by the President of India. Supreme Court Judges retire at the age of 65. A judge of Supreme Court can be removed by the procedure prescribed in Article 124(4) of constitution of India on ground of proved misconduct or incapacity or judge resigning from his office.

    43. The Judges of High Court are administered oath of office by

    (1) The Chief Justice of High Court
    (2) The President of India
    (3) The Chief Justice of India
    (4) Governor of the State
    Answer:
    43. (1) Judges in a High Court are appointed by the President of India in consultation with the Chief
    Justice of India and the governor of the state. They are administered oath of office by the Chief Justice
    of the concerned state High Court.

    44. The Pension of a High Court Judge is charged on the

    (1) Public Accounts of India
    (2) Consolidated Fund of the State
    (3) Public Accounts of the State
    (4) Consolidated Fund of India
    Answer:
    44. (2) The salary and pensions of a High Court Judge is charged on the Consolidated Fund of the State.

    45. The High Court which has the distinction of having the first woman Chief Justice is:

    (1) Guwahati High Court
    (2) Allahabad High Court
    (3) Delhi High Court
    (4) Himachal Pradesh High Court
    Answer:
    45. (4) Justice Leila Seth was the first woman Chief Justice of High Court.

    46. The Supreme Court of India was set up:

    (1) By the Constitution
    (2) By a law of Parliament
    (3) By a Presidential Order
    (4) By the Act of 1947
    Answer:
    46. (1) As originally enacted, the Constitution of India provided for a Supreme Court with a Chief Justice and seven lower-ranking Judges – leaving it to Indian Parliament to increase this number. In the early years, a full bench of the Supreme Court sat together to hear the cases presented before them. As the work of the Court increased and cases began to accumulate, Parliament increased the number of Judges from the original eight in 1950 to eleven in 1956, fourteen in 1960, eighteen in 1978, twenty-six in 1986 and thirty one in 2008. As the number of judges has increased, they have sat in smaller Benches of two or three (referred to as a Division Bench) – coming together in larger Benches of five or more (referred to as Constitutional Bench) only when required to settle fundamental questions of law.

    47. The Judges of Supreme Court hold office till they reach the age of

    (1) 58 years 
    (2) 62 years
    (3) 65 years 
    (4) 60 years
    Answer:
    47. (3) The Judges of Supreme Court hold office till they reach the age of 65 years [Article 124].

    48. Supreme Court is the guardian for

    (1) Fundamental Rights
    (2) Directive Principles
    (3) Preamble
    (4) Centre and State disputes
    Answer:
    48. (1) Fundamental Rights

    49. Judges of the district court are appointed by:

    (1) Governor
    (2) Chief Minister
    (3) Law Minister
    (4) President
    Answer:
    49. (1) The judges of subordinate courts are appointed by the Governor in consultation with the Chief Justice of the High Court of the concerned State. A minimum of seven years of practise as a lawyer at
    bar is a necessary qualification.

    50. District Judge is under the control of

    (1) State Government
    (2) High Court
    (3) Supreme Court
    (4) Governor
    Answer:
    50. (2) District judges administer justice in India at a district level. According to Article 235 of the Indian Constitution, they are under administrative control of the High Court of the State to which the district concerned belongs.

    51. Division of Powers and Independent Judiciary are the two important features of

    (1) Socialist form of Government
    (2) Unitary form of Government
    (3) Democratic form of Government
    (4) Federal form of Government
    Answer:
    51. (3) The principle of separation of powers is the foundation for a democratic state based on the rule
    of law. The judicial power dispenses justice in disputes between citizens and government and its
    agencies. The presence of an independent judiciary in a democratic government distinguishes that system from a totalitarian one.

    52. Which one of the following statements about the Chief Justice of India (CJI) is not correct ?

    (1) He appoints the Chief Justice of all High Courts.
    (2) The CJI administers the oath of office to the President
    (3) When both the offices of the President and Vice-President fall vacant simultaneously, the CJI discharges the duties of the President.
    (4) The CJI can hold his office till he attains the age of 65 years.
    Answer:
    52. (1) Judges in a High Court are appointed by the President of India in consultation with the Chief
    Justice of India and the governor of the state. The Constitution confers the power of appointment of
    judges on the President of India. 

    53. The Indian Judiciary is headed by :

    (1) The president
    (2) The prime minister
    (3) The supreme court
    (4) The parliament
    Answer:
    53. (3) The Supreme Court of India is the highest judicial forum and final court of appeal. According to the Constitution, the role of the Supreme Court is guardian of Constitution & that of a federal court.

    54. Who appoints the judges of the Indian Supreme Court ?

    (1) President
    (2) Chief Justice
    (3) Prime Minister
    (4) Council of Ministers
    Answer:
    54. (1) Subsequent to the rulings in the Three Judges Cases (1982, 1993, 1998), the President has to appoint judges who have been chosen by the Supreme Court’s collegium — a closed group comprising the Chief Justice of India and the four senior most associate judges of the court. Note : It is the President that administers oath to the Chief Justice of India. In the absence of the President, the Vice President can administer oath to CJI. Recently, Justice JS Khehar sworn in as the 44th Chief Justice of India.

    55. Chief Justice of the Supreme Court is appointed by the

    (1) Speaker of the Lok Sabha
    (2) Chairman of the Rajya Sabha
    (3) Prime Minister
    (4) President
    Answer:
    55. (4) The most senior judge in the Supreme Court is appointed by the President as the Chief Justice. Article 124 of the Constitution of India provides for the manner of appointing judges to the Supreme Court.

    56. How many judges are there in Supreme Court ?

    (1) 25 
    (2) 26
    (3) 30 
    (4) 31
    Answer:
    56. (4) As originally enacted, the Constitution of India provided for a Supreme Court with a Chief Justice and 7 judges. As the work of the Court has increased, the present sanctioned strength has swelled to 31.

    57. The Supreme Court at Calcutta was established by

    (1) Regulating Act of 1773
    (2) Pitts India Act of 1784
    (3) Charter Act of 1793
    (4) Charter Act of 1813
    Answer:
    57. (1) The Regulating Act of 1773 established a supreme court at Fort William, Calcutta. It consisted of one Chief Justice and three other regular judges or Puisne Judges. Sir Elijah Imphey was the first Chief Justice of this Supreme Court. The Supreme Court was the supreme judiciary over all British subjects including the provinces of Bengal, Bihar and Orissa.

    58. Which one of the following pairs is correctly matched ?

    (1) ADM Jabalpur case-Rights of citizens undr emergency
    (2) Indira Sawhney case-Rights of women at work
    (3) Vishakha case-Centre-State relations
    (4) Kartar Singh case-Rights of minorities
    Answer:
    58. (1) Article 21 of the Constitution guarantees right to the life and liberty. However, during internal emergency (1975-77), the Right to move to the court to enforce Article 21 was suspended under Article 359 of the Constitution. Soon a question arose if, in such a situation, a writ of Habeas Corpus was maintainable? ADM Jabalpur Vs Shiv Kant Shukla AIR 1976, also known as the Habeas Corpus case, dealt with this question.

    59. Chief Justices of the Supreme Court hold office till they attain the age of

    (1) 65 Years 
    (2) 60 Years
    (3) 62 Years 
    (4) 58 Years
    Answer:
    59. (1) According to Article 124 of the Indian Constitution, every Judge of the Supreme Court shall hold office until he attains the age of sixty-five years. The same article states that a Judge may, by writing under his hand addressed to the President, resign his office.

    60. What is ordinary Law ?

    (1) Laws made by the High Court
    (2) Laws made by the Supreme Court
    (3) Laws made and enforced by the Government
    (4) Laws made by the common people.
    Answer:
    60. (3) An ordinary law is a normal law, generally distinguished from a constitutional law. It is made and enforced by the competent authorities of the State, and it determines the relations of the citizens to the State and to one another. An ordinary law requires only simple majority in Parliament.


    यह भी देखे:















    Post a Comment

    0 Comments