Indian Polity GK Quiz-6

Indian Polity GK Quiz-6

Indian Polity Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Indian Polity for competitive examinations.

    1. What is the implication of the Central Government granting “Special Status” to a State ?

    (1) Substantially large percentage of the central assistance will be as grantsin-aid
    (2) The extent of loan as a percentage of total assistance will be low
    (3) Current account budgetary deficit will be bridged by the Central Government
    (4) Both (1) and (2) above
    Answer:
    1. (4) The Special category states category is meant for a specific category such as a hilly terrain and
    geographically difficult area where supply of public services is difficult. The National Development Council and not the Central government decides on the special category classification for states. At present, there are 11 States that have been granted special status, including Jammu and Kashmir and the seven NorthEastern States. Some of these States get some tax concessions for setting up industry. The method of budgetary allocation is also different for special category States and non-special ones. Under the existing formulae, one-third of the gross budgetary support goes to special States and the remaining to other States. In addition, special status States get 90 per cent of resources under the grant and
    remaining 10 per cent as loan, while non-special ones get 70 per cent of the resources as loan and remaining 30 per cent as grant.

    2. Which commission made the recommendations which formed the basis for the Punjab Reorganisation Act which created the states Punjab and Haryana ?

    (1) Dhar Commission
    (2) Dass Commission
    (3) Shah Commission
    (4) Mahajan Commission
    Answer:
    2. (3) Haryana state was formed on 1 November, 1966, on the recommendation of the Parliamentary
    Committee which was announced in the Parliament on 23 September, 1965. On 23 April, 1966, acting
    on the recommendation of the Hukam Singh Committee, the Indian government set up the Shah
    Commission under the chairmanship of Justice J. C. Shah, to divide and set up the boundaries of Punjab
    and Haryana giving consideration to the language spoken by the people. The commission gave its report on 31 May 1966. According to this report the then districts of Hissar, Mahendragarh, Gurgaon, Rohtak, and Karnal were to be a part of the new state of Haryana. Further, the tehsils of Jind (district
    Sangrur), Narwana (district Sangrur), Naraingarh, Ambala and Jagadhri were also to be included.

    3. Which of the following states is not included in Capital Region Planning Council ?

    (1) Rajasthan
    (2) Haryana
    (3) Uttar Pradesh
    (4) Madhya Pradesh
    Answer:
    3. (4) The National Capital Regional Plan covers areas in Uttar Pradesh, Haryana, Rajasthan and the National Capital Territory (NCT) Delhi. The Union Minister for Urban Development is the Chairman of NCR Planning Board.

    4. In which state of India is there a uniform civil code ?

    (1) Meghalaya 
    (2) Kerala
    (3) Haryana 
    (4) Goa
    Answer:
    4. (4) Uniform civil code of India is a term referring to the concept of an overarching Civil Law Code in India. A uniform civil code administers the same set of secular civil laws to govern all people irrespective of their religion, caste and tribe. In the small state of Goa, a civil code based on the old Portuguese Family Laws exists, and Muslim Personal Law is prohibited. This is a result of the liberation of Goa in 1961 by India, when the Indian government promised the people that their laws would be left intact.

    5. Which State in India, has given the highest number of Deputy Prime Ministers ?

    (1) Maharashtra
    (2) Uttar Pradesh
    (3) Bihar
    (4) Gujarat
    Answer:
    5. (4) The Deputy Prime Minister of India is a member of the Indian cabinet in the Indian government. The post is not a constitutional post and seldom carries any specific powers. There have seven Deputy Prime Ministers so far. Among them, the Deputy Prime Ministers from Gujarat were Sardar Patel (1947- 1950), Morarji Desai (1967-1969), and Lal Krishna Advani (2002-2004).

    6. Division of powers is the principle of

    (1) Unitary form of Government
    (2) Federal form of Government
    (3) Socialist form of Government
    (4) Republican form of Government
    Answer:
    6. (2) The separation of powers, often imprecisely used interchangeably with the trias politica principle, is a model for the governance of a state. The normal division of branches is into a legislature, an executive, and a judiciary. Division of powers is the often overlooked principle of dividing governmental power among the federal, state, and local governments.

    7. Article 370 of the Constitution is applicable to the State of :

    (1) Nagaland
    (2) Mizoram
    (3) Manipur
    (4) Jammu and Kashmir
    Answer:
    7. (4) Article 370 of the Indian constitution grants special autonomous status to Jammu and Kashmir. This article specifies that except for Defence, Foreign Affairs, Finance and Communications,(matters
    specified in the instrument of accession) the Indian Parliament needs the State Government’s concurrence for applying all other laws. Thus the state’s residents lived under a separate set of laws, including those related to citizenship, ownership of property, and fundamental rights, as compared to other Indians. Similar protections for unique status exist in tribal areas of India including those in Himachal Pradesh, Arunachal Pradesh, Andaman & Nicobar Islands and Nagaland however it is only for the state of Jammu and Kashmir that the accession of the state to India is still a matter of dispute.

    8. Which Article of the Constitution of India accords special status to the State of Jammu and Kashmir ?

    (1) 324 
    (2) 311
    (3) 370 
    (4) 356
    Answer:
    8. (3) Article 370 of the Indian constitution grants special autonomous status to Jammu and Kashmir. This article specifies that except for Defence, Foreign Affairs, Finance and Communications,(matters
    specified in the instrument of accession) the Indian Parliament needs the State Government’s concurrence for applying all other laws.

    9. Which are the two States (other than UP) having the highest representation in Lok Sabha ?

    (1) Bihar and Madhya Pradesh
    (2) Bihar and Maharashtra
    (3) Karnataka and Andhra Pradesh
    (4) Tamil Nadu and Rajasthan
    Answer:
    9. (2) There are 80 Lok Sabha seats from Uttar Pradesh, followed by Maharashtra with 48 seats and both Andhra Pradesh and West Bengal with 42 seats each. Bihar has 40 Lok Sabha seats.

    10. In which year were the Indian states reorganised on the linguistic basis ?

    (1) 1947 
    (2) 1951
    (3) 1956 
    (4) 1966
    Answer:
    10. (3) The States Reorganisation Act of 1956 was a major reform of the boundaries of India’s states and territories, organising them along linguistic lines. Although additional changes to India’s state
    boundaries have been made since 1956, the States Reorganisation Act of 1956 remains the single most
    extensive change in state boundaries since the independence of India in 1947.

    11. Article 370 of the Constitution of India provides for

    (1) temporary provisions for Jammu & Kashmir
    (2) special provisions in respect of Nagaland
    (3) special provisions in respect of Nagaland
    (4) provisions in respect of the financial emergency
    Answer:
    11. (1) Article 370 of the Indian constitution grants special autonomous status to Jammu and Kashmir.

    12. When was the comprehensive reorganisation of Indian States completed in accordance with the recommendations of States Reorgani-sation Commission ?

    (1) 1953 
    (2) 1956
    (3) 1960 
    (4) 1966
    Answer:
    12. (2) The States Reorganisation Commission (SRC) was a body constituted by the Central Government of India in 1953 to recommend the reorganization of state boundaries along the linguistic lines. Some of its recommendations were implemented in the States Reorganisation Act of 1956. Although additional changes to India’s state boundaries have been made since 1956, the States Reorganisation Act of 1956 remains the single most extensive change in state boundaries since the independence of India in 1947. The Act came into effect at the same time as the Constitution (Seventh Amendment) Act, 1956, which (amongst other things) restructured the constitutional framework for India’s existing states.

    13. The Sarkaria Commission was appointed to review the question of

    (1) centre/state relations
    (2) Legislative problems
    (3) Union territories problems
    (4) Tribal areas
    Answer:
    13. (1) Sarkaria Commission was set up in June 1983 by the central government of India. The Sarkaria
    Commission’s charter was to examine the relationship and balance of power between state and central
    governments in the country and suggest changes within the framework of Constitution of India. The Commission was so named as it was headed by Justice Rajinder Singh Sarkaria, a retired judge of the Supreme Court of India. The other two members of the committee were Shri B Sivaraman and Dr SR Sen.

    14. Sarkaria Commission was concerned with

    (1) Administrative Reforms
    (2) Electoral Reforms
    (3) Financial Reforms
    (4) Centre-State relations
    Answer:
    14. (4) In the wake of the increasing strain in the CentreState relations, the Parliament, in June 1983,
    appointed a Commission under the Chairmanship of Justice R.S. Sarkaria these go into details of the
    Centre-State relations and to recommend measures to make the relation efficient and cooperative. The
    Commission expressed the need for streamlining the provisions of the Centre-State relations. It suggested the Centre, to begin with, to relax its financial hold over the States and to give them more autonomy in this regard.

    15. Sarkaria Commission was constituted to give its report on

    (1) New pay scales for the government servants
    (2) Centre-State relations
    (3) Ram Janmabhomi –Babri Masjid dispute
    (4) Kaveri dispute
    Answer:
    15. (2) Sarkaria Commission was set up in June 1983 by the central government of India. The Sarkaria
    Commission’s charter was to examine the relationship and balance of power between state and central
    governments in the country and suggest changes within the framework of Constitution of India. 

    16. Who of the following has not been an interlocutor on Jammu and Kashmir ?

    (1) M.M. Ansari
    (2) Radha Kumar
    (3) Shujaat Bukhari
    (4) Dilip Padgaonkar
    Answer:
    16. (3) On October 13, 2010, during the unrest in Jammu and Kashmir, the Government of India had appointed an eminent Group of Interlocutors—Duleep Padgaonkar, Radha Kumar and M.M. Ansari—to hold a sustained dialogue with all shades of opinion in the State and “identify the political contours of a solution and the roadmap towards it”. They submitted their report to the Government on October 12, 2011.

    17. In a federal Government the states enjoy

    (1) original powers
    (2) powers delegated by the Centre
    (3) powers given by the Constitution
    (4) powers given by the people
    Answer:
    17. (3) The powers enjoyed by states or the units in a federal government is derived from the constitution. The constitution of any federation clearly demarcates the jurisdiction of these powers, maintaining checks and balances between the legislature, executive and the judiciary.

    18. The day-to-day administration of a Union Territory in India is carried out by the—

    (1) President
    (2) Governor
    (3) Home Minister
    (4) Lt. Governor
    Answer:
    18. (4) Unlike the states of India, which have their own elected governments, union territories are ruled
    directly by the federal government; the President of India appoints an Administrator or Lieutenant Governor for each territory.

    19. Sikkim was granted statehood in the year

    (1) 1973 
    (2) 1974
    (3) 1975 
    (4) 1976
    Answer:
    19. (3) On 16 May, 1975, Sikkim became the 22nd state of the Indian Union, and the monarchy was abolished. To enable the incorporation of the new state, the Indian Parliament amended the Indian Constitution. First, the 35th Amendment laid down a set of conditions that made Sikkim an "Associate State” and later, the 36th Amendment repealed the 35th Amendment, and made Sikkim a full state, adding its name to the First Schedule of the Constitution.

    20. Which Article of the Constitution provides special status to Jammu and Kashmir?

    (1) 360 
    (2) 368
    (3) 370 
    (4) 375
    Answer:
    20. (3) Article 370 of the Indian constitution grants special autonomous status to Jammu and Kashmir. This article specifies that except for Defence, Foreign Affairs, Finance and Communications, (matters
    specified in the instrument of accession) the Indian Parliament needs the State Government's concurrence for applying all other laws.

    यह भी देखे:















    Post a Comment

    0 Comments