International Organisations GK Quiz-5

International Organisations GK Quiz-5

International Organisations Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on International Organisations for competitive examinations.

    81. When was the Universal Declaration of Human Rights adopted by the U.N. General Assembly?

    (1)24 October, 1945
    (2)10 December, 1948
    (3)25 June, 1950
    (4)1 January, 1953
    Answer:
    81. (2) The Universal Declaration of Human Rights (UDHR) is a declaration adopted by the United Nations General Assembly on 10 December, 1948 at Palais de Chaillot, Paris. The Declaration consists of 30 articles which have been elaborated in subsequent international treaties, regional human rights
    instruments, national constitutions and laws. 

    82. Who among the following Indians has presided over the UNESCO?

    (1) Dr. Zakir Hussain
    (2) Dr. Ramaswami Mudaliar
    (3) Dr. S. Radhakirshnan
    (4) Maulana Azad
    Answer:
    82. (3) When India became independent in 1947, Dr. S. Radhakrishnan represented India at UNESCO (1946– 52) and was later Ambassador of India to the Soviet Union, from 1949 to 1952. He was also elected to the Constituent Assembly of India.

    83. Which of the following is the headquarters of the World Bank?

    (1) The Hague 
    (2) Washington
    (3) Paris 
    (4) London
    Answer:
    83. (2) The World Bank is an international financial institution that provides loans to developing countries for capital programs. It is one of four institutions created at the Bretton Woods Conference in 1944. Both the International Monetary Fund and the World Bank are headquartered in Washington D.C.

    84. The number of non-permanent members of the Security Council is

    (1) 5 
    (2) 8
    (3) 10 
    (4) 12
    Answer:
    84. (3) There are 15 members of the Security Council. There are also 10 non-permanent members, with five elected each year to serve two year terms. This basic structure is set out in Chapter V of the UN Charter. The current non-permanent members are Colombia, India, Germany, Portugal, South Africa, Azerbaijan, Guatemala, Morocco, Pakistan, and Togo.

    85. Which of these countries is not a member of the U.N. ?

    (1) Turkey 
    (2) Sweden
    (3) Syria
    (4) Switzerland
    Answer:
    85. (*) Sweden was admitted into the United Nations Organization in 1946; Switzerland in 2002; and both Syrian Arab Republic and Turkey in 1945.

    86. International Finance Corporation is an affiliate of

    (1) I.M.F. 
    (2) I.B.R.D.
    (3) I.D.A. 
    (4) A.D.B
    Answer:
    86. (2) The International Finance Corporation (IFC) is an international financial institution which offers
    investment, advisory, and asset management services to encourage private sector development in
    developing countries. The IFC is a member of the World Bank Group and is headquartered in
    Washington, D.C., United States. The term “World Bank” generally refers to just the International Bank
    for Reconstruction and Development (IBRD) and the International Development Association (IDA), whereas the term World Bank Group or WBG is used to refer to all five institutions collectively.

    87. Universal Declaration of Human Rights was adopted by the U.N.O. on

    (1) 15th August, 1947
    (2) 24th October, 1945
    (3) 10th December, 1948
    (4) 20th December, 1948
    Answer:
    87. (3) The Universal Declaration of Human Rights (UDHR) is a declaration adopted by the United Nations General Assembly on 10 December, 1948 at Palais de Chaillot, Paris. The Declaration consists of 30 articles.

    88. The main objective of the World Trade Organisation (WTO) is to

    (1) establish a harmonious atmosphere in the world market
    (2) encourage international trade
    (3) increase the volume of international trade through the removal of restrictions on trade gradually
    (4) establish a centre for trading
    Answer:
    88. (3) The World Trade Organization (WTO) is an organization that intends to supervise and liberalize
    international trade. The organization deals with regulation of trade between participating countries;
    it provides a framework for negotiating and formalizing trade agreements, and a dispute resolution process aimed at enforcing participants’ adherence to WTO agreements, which are signed by representatives of member governments and ratified by their parliaments.

    89. G-15 a group of

    (1) Developed countries
    (2) Developing countries
    (3) Companies
    (4) Non-Aligned developing countries
    Answer:
    89. (4) The Group of 15 (G-15) was established at the Ninth Non-Aligned Movement Summit Meeting in Belgrade, Yugoslavia, in September 1989, and is composed of 18 developing countries from Latin
    America, Africa, and Asia with a common goal of enhanced growth and prosperity. It focuses on
    cooperation among developing countries in the areas of investment, trade, and technology.

    90. UN emblem is in

    (1) white centred on a light blue ground
    (2) green centred on a bright yellow ground
    (3) black centred on a light blue ground
    (4) blue centred on a light white ground
    Answer:
    90. (1) The official emblem of the United Nations in white, centered on a light blue ground. The current United Nations emblem was approved on 7 December 1946. The design is “a map of the world representing an azimuthal equidistant projection centred on the North Pole, inscribed in a wreath consisting of crossed conventionalized branches of the olive tree, in gold on a field of smoke-blue with all water areas in white.

    91. Permanent members of U.N. Security Council are

    (1) U.S.A., U.K., Russia. Germany, China
    (2) U.S.A., Russia, U.K., France, China
    (3) Canada, China, U.K., U.S.A., Russia
    (4) U.S.A ., Russia. U.K., China. Japan
    Answer:
    91. (2) There are 5 veto-wielding permanent members in the United Nations Security Council—China, France, Russia, the United Kingdom, and the United States— based on the great powers that were the victors of World War II.

    92. The Headquarters of the International Monetary Fund is located at

    (1) New York 
    (2) London
    (3) Washington 
    (4) Geneva
    Answer:
    92. (3) The International Monetary Fund is headquartered in Washington, D.C., United States. It is an
    international organization that was created on July 22, 1944 at the Bretton Woods Conference.

    93. Which one of the following countries is NOT a permanent member of the UN SecurityCouncil?

    (1) Germany
    (2) Russia
    (3) United Kingdom
    (4) United States of America
    Answer:
    93. (1) The 5 veto-wielding permanent members in the United Nations Security Council are China, France, Russia, the United Kingdom, and the United States of America.

    94. I.B.R.D. is also known as

    (1) International Bank
    (2) World Bank
    (3) Asian Development Bank
    (4) Bank of America
    Answer:
    94. (2) The International Bank for Reconstruction and Development (IBRD) is the first of five member
    institutions which compose the World Bank Group and is headquartered in Washington, D.C., United
    States. Together, the International Bank for Reconstruction and Development and its concessional
    lending arm, the International Development Association, are collectively known as the World Bank.

    95. The General Assembly of the United National meets

    (1) several times a year
    (2) once a year
    (3) twice a year
    (4) continuously
    Answer:
    95. (2) The United Nations General Assembly (UNGA/ GA) is one of the six principal organs of the United Nations and the only one in which all member nations have equal representation. It meets under its president or Secretary-General in regular yearly sessions the main part of which lasts from September to December and resumed part from January until all issues are addressed.

    96. Whose cremation site has been named as “Shakti Sthal” ?

    (1) Sardar Vallabh Bhai Patel
    (2) Lal Bahadur Shastri
    (3) Indira Gandhi
    (4) Rajiv Gandhi
    Answer:
    96. (3) The Shakti Sthal is a huge greyish-red monolithic stone which serves as the memorial of former Indian Prime Minister Indira Gandhi. It literally means the place of power. This memorial lies near the Raj Ghat area in New Delhi.

    97. Which from the following countries is not a permanent member of the UN Security Council ?

    (1) France 
    (2) Russia
    (3) USA 
    (4) Italy
    Answer:
    97. (4) The five permanent members in the United Nations Security Council are China, France, Russia, the United Kingdom, and the United States of America. 

    98. Which from the following countries is not a permanent member of the UN Security Council ?

    (1) USA 
    (2) UK
    (3) France 
    (4) Spain
    Answer:
    98. (4) There are 5 veto-wielding permanent members in the United Nations Security Council—China, France, Russia, the United Kingdom, and the United States— based on the great powers that were the victors of World War II.

    99. The Headquarters of United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation (UNESCO) is located at

    (1) Paris (France)
    (2) Geneva (Switzerland)
    (3) New York (USA)
    (4) Bangkok (Thailand)
    Answer:
    99. (1) UNESCO has offices in many locations across the globe; its headquarters are located at Place de
    Fontenoy in Paris, France, now called the World Heritage Centre.

    100. When was the ‘League of Nations’ formed ?

    (1) 10th February, 1920
    (2) 10th December, 1919
    (3) 10th January, 1920
    (4) 1st January, 1920
    Answer:
    100. (3) The Paris Peace Conference, convened to build a lasting peace after the First World War, approved the proposal to create the League of Nations on 25 January 1919. The Covenant of the League of Nations was drafted by a special commission, and the League was established by Part I of the Treaty of Versailles. On 28 June, 1919, 44 states signed the Covenant, including 31 states which had taken part in the war on the side of the Triple Entente or joined it during the conflict. On January 10, 1920, the League of Nations formally cane into being when the Covenant of the League of Nations, ratified by 42 nations in 1919, took effect.

    Post a Comment

    0 Comments