International Organisations GK Quiz-6

International Organisations GK Quiz-6

International Organisations Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on International Organisations for competitive examinations.

    101. The Headquarters of International Court of Justice is located in

    (1) Paris (France)
    (2) Geneva (Switzerland)
    (3) New York (USA)
    (4) The Hague (Netherlands)
    Answer:
    101. (4) The International Court of Justice, which is the primary judicial organ of the United Nations, is based in the Peace Palace in The Hague, the Netherlands. Its main functions are to settle legal disputes
    submitted to it by states and to provide advisory opinions on legal questions submitted to it by duly
    authorized international organs, agencies, and the UN General Assembly.

    102. Which of the following organization declared October 2, as the Intemational day of Non-Violence?

    (1) U.N. General Assembly
    (2) World Peace Forum
    (3) Gandhi Peace Foundation
    (4) UNESCO
    Answer:
    102. (1) On 15 June, 2007 the United Nations General Assembly voted to establish 2 October as the
    International Day of Non-Violence. The resolution by the General Assembly asks all members of the UN system to commemorate 2 October in “an appropriate manner and disseminate the message of non-violence, including through education and public awareness.”

    103. October 2nd of every year has been declared by UNO as:

    (1) International Non-violence day
    (2) International heritage day
    (3) International Moral Values day
    (4) International anti-terrorism day
    Answer:
    103. (1) The International Day of Non-Violence is observed on 2 October, the birthday of Mohandas Gandhi. This day is referred to in India as Gandhi Jayanti.

    104. The first African National to become Secretary General of UNO was

    (1) Kofi Annan
    (2) Butros Gali
    (3) Nelson Mandela
    (4) Winni Mandela
    Answer:
    104. (2) Boutros Boutros-Ghali is an Egyptian politician and diplomat who was the sixth Secretary-General of the United Nations (UN) from January 1992 to December 1996. He was the first African national to hold the post.

    105. The number of Judges in the International Court of Justice is

    (1) 11 
    (2) 15
    (3) 18 
    (4) 7
    Answer:
    105. (2) The International Court of Justice is composed of fifteen judges elected to nine year terms by the UN General Assembly and the UN Security Council from a list of persons nominated by the national groups in the Permanent Court of Arbitration. The election process is set out in Articles 4–19 of the ICJ statute. Elections are staggered with five judges elected every three years, in order to ensure continuity within the court.

    106. The five permanent members of the United Nations Security Council are

    (1) Canada, China, France, US.A., UK.
    (2) China, France, Russia, U.S.A., UK.
    (3) Japan, Germany, Russia, U.S.A., U.K.
    (4) Germany, China, Russia, U.S.A., UK.
    Answer:
    106. (2) There are 5 veto-wielding permanent members in the United Nations Security Council—China, France, Russia, the United Kingdom, and the United States— based on the great powers that were the victors of World War II.

    107. World Trade Organisation has replaced

    (1) UNICEF 
    (2) GATT
    (3) UNIDO 
    (4) UNESCO
    Answer:
    107.(2) World Trade Organisation came into being on January 1, 1995 when the GATT (General Agreement on Tariffs and Trade) formally transformed itself into this organisation. Its headquarters is in Geneva.

    108. Non-alignment basically implies :

    (1) choosing its own policy
    (2) neutrality towards power blocks
    (3) bringing peace and unity to the world
    (4) being a third world power
    Answer:
    108. (2) Non-alignment basically implies neutrality towards power blocs. Non-Aligned Movement was founded in 1961 and its first summit was held in Belgrade. The basic principles of NAM are to keep away, as far as possible, from the power blocs.

    109.Which of the following countries is not a member of the Nuclear Suppliers Group (NSG) ?

    (1) France 
    (2) Russia
    (3) USA 
    (4) Iran
    Answer:
    109. (4) Iran is not a member of the Nuclear Suppliers Group (NSG).

    110.Find the odd one out;

    (1) NAFTA 
    (2) NATO
    (3) EEC 
    (4) ASEAN
    Answer:
    110. (2) NAFTA : North American Free Trade Agreement 
    NATO : North Atlantic Treaty Organisation
    EEC : European Economic Community
    ASEAN : Association of South East Asian Nations.
    NATO is a military alliance.

    111.Headquarters of World Health Organisation are situated at

    (1) Hague 
    (2) Oslo
    (3) Geneva 
    (4) New York
    Answer:
    111. (3) Headquarters of World Health Organisation are situated at Geneva. Regional Offices : Alexandria, Brazzaville, Copenhagen, Manila, New Delhi and Washington.

    112. Where is the headquarters of INTERPOL ?

    (1) Paris 
    (2) London
    (3) Lyons 
    (4) Geneva
    Answer:
    112. (3) The headquarters of INTERPOL are located in Lyons. INTERPOL was established in 1923 with headquarters in Paris. After a terrorist bomb blast in May 1986, the headquarters were shifted to Lyons. 

    113. Which was the latest country to be admitted as a new member State of U.N. ?

    (1) Switzerland 
    (2) East Timor
    (3) South Sudan 
    (4) Montenegro
    Answer:
    113. (3) South Sudan is the latest country to be admitted as a new member state of the United Nations.

    114. Ban Ki Moon, the present Secretary General of U.N.O., belongs to

    (1) Austria 
    (2) China
    (3) Republic of Korea
    (4) Japan
    Answer:
    114. (3) Ban Ki Moon is the native of South Korea. He is the Secretary General of the United Nations since 2007.
    Note : As of 2017, the Secretary-General is António Guterres and he is a Portuguese politician and diplomat who is serving as the ninth Secretary-General of the United Nations. Previously, he was the United Nations High Commissioner for Refugees between 2005 and 2015.

    115. Which one of the following represents the correct sequence of the countries included in the BRICS ?

    (1) Brazil, Russia, Indonesia, China, South Africa
    (2) Brazil, Russia, India, China, South Africa
    (3) Brazil, Romania, India, China, Spain
    (4) Brazil, Russia, Indonesia, China, Sudan
    Answer:
    115. (2) BRICS : Brazil, Russia, India, China and South Africa.

    116. Which one of the following organisations is directly related to child welfare ?

    (1) UNESCO 
    (2) UNICEF
    (3) WHO 
    (4) WTO
    Answer:
    116. (2) UNICEF (United Nations International Children's Emergeney Fund) was established in 1946 at New York to deliver post-war relief to children. Note : The United Nations Children’s Fund is a United Nations (UN) programme headquartered in New York City that provides humanitarian and developmental assistance to children and mothers in developing countries. It is a member of the United
    Nations Development Group.

    117. Which International Agency is working for the protection of the environment?

    (1) NASA 
    (2) UNO
    (3) Greenpeace 
    (4) Chipko
    Answer:
    117. (3) Greenpeace is the leading independent campaigning organisation that uses peaceful direct
    action and creative communication to expose global environmental hazards and conserve enivironment.

    118. The main watchdog of International Trade is 

    (1) World Trade Organization (WTO)
    (2) International Finance Corporation (IFC)
    (3) International Monetary Fund (IMF)
    (4) World Bank (WB)
    Answer:
    118. (1) The main watchdog of International Trade is World Trade Oragnisation (WTO). WTO is a permanent international trade body which replaced the General Agreement on Tariff and Trade (GATT) on January 1, 1995. Its headquarters is in Geneva. WTO administers trade agreements through various councils and committees.

    119. Match the following:

    List-I (Organisations)
    a. United Nations Industrial Organisation
    b. Food and Agricultural Organisation
    c. World Health Organisation
    d. United Nations Educational,
    Scientific and Cultural Organisation
    List-II (Headquarters)
    1. Geneva 
    2. Paris
    3. Berne 
    4. Rome
    5. Vienna
    (1) a-3, b-4, c-2, d-1
    (2) a-5, b-2, c-4, d-3
    (3) a-4, b-3, c-2, d-5
    (4) a-5, b-4, c-1, d-2
    Answer:
    119. (4) United Nations Industrial Development Organization: Vienna, Austria; Food and Agricultural
    Organization: Rome, Italy; World Health Organization: Geneva, Switzerland; and United Nations Educational Scientific and Cultural Organization: Paris, France.

    120. The latest official language of the United Nations is

    (1) Chinese 
    (2) Arabic
    (3) Spanish 
    (4) Russian
    Answer:
    120. (2) The Charter of the United Nations, its 1945 constituent document, did not expressly provide for
    official languages of the UN. The Charter was enacted in five languages (Chinese, French, Russian, English, and Spanish). Arabic was an official language and working language of the General Assembly in 1973.

    Post a Comment

    0 Comments