International Organisations GK Quiz-7

International Organisations GK Quiz-7

International Organisations Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on International Organisations for competitive examinations.

    121. The Headquarters of International Labour Organisation is located at

    (1) Paris 
    (2) New York
    (3) Rome 
    (4) Geneva
    Answer:
    121. (4) The headquarters of the International Labour Organization is located at Geneva, Switzerland. The ILO organizes the International Labour Conference in Geneva every year in June, where conventions and recommendations are crafted and adopted.

    122. The first Secretary-General of the United Nations was

    (1) U. Thant
    (2) Dr. Kurt Waldheim
    (3) Trygve Lie
    (4) Dag Hammarskjoeld
    Answer:
    122. (3) The first Secretary General of the United Nations was Trygve Halvdan Lie of Norway from 1946 to 1953. 

    123. Who has been appointed World Bank’s new president ?

    (1) Jim Yong Kim
    (2) Robert Zoelick
    (3) Ban-Ki-Moon
    (4) Lumen Daraj
    Answer:
    123. (1) Jim Yong Kim took over as the President of World Bank on July 1,2012. He succeeded Robert Zoellick.

    124. How many countries in Africa are members of the Organisation of Petroleum Exporting Countries (OPEC)?

    (1) Four 
    (2) One
    (3) Two 
    (4) Three
    Answer:
    124. (1) OPEC has twelve member countries: six in the Middle East, four in Africa, and two in South America. The African states in OPEC are: Nigeria, Algeria, Angola and Libya.

    125. Which one of the following organisations is not having its headquarters in Geneva?

    (1) World Trade Organisation
    (2) World Health Organisation
    (3) International Labour Organisation
    (4) International Civil Aviation Organisation
    Answer:
    125. (4) The headquarters of the International Civil Aviation Organization is located in the Quartier International of Montreal, Quebec, Canada. WTO, WHO and ILO are headquartered in Geneva, Switzerland.

    126. The term of a non-permanent member of the U.N. Security Council is

    (1) 3 years 
    (2) 6 months
    (3) 1 year 
    (4) 2 years
    Answer:
    126. (4) There are 10 non-permanent members in the United Nations Security Council, with five elected each year to serve two-year terms. This basic structure is set out in Chapter V of the UN Charter.

    127. Which one of the following organizations and its headquarters are wrongly matched ?

    Organizations Headquarters
    (1) Interpol — Lyon
    (2) Universal Postal Union — Berne
    (3) Food and Agriculture — Organization Rome
    (4) International Civil — Aviation Organization London
    Answer:
    127. (4) The International Civil Aviation Organization (ICAO) is headquartered in Montreal, Quebec, Canada. In April 2013, the state of Qatar offered to serve as the new permanent seat of the Organization starting in 2016.

    128. Name the body which has replaced the U.N. Commission on Human Rights.

    (1) Secretariat
    (2) Human Rights Council
    (3) Trusteeship Council
    (4) Economic and Social Council
    Answer:
    128. (2) The United Nations Human Rights Council (UNHRC) is the successor to the United Nations Commission on Human Rights (CHR) and is a subsidiary body of the United Nations General Assembly. The General Assembly established the UNHRC by adopting a resolution on 15 March 2006, in order to replace the previous CHR.

    129. How many principles are in the UN Charter ?

    (1) 4 
    (2) 6
    (3) 7 
    (4) 8
    Answer:
    129. (3) As per the United Nations Charter, the organization and its members, in pursuit of the Purposes stated in Article 1, shall act in accordance with seven principles. The charter was signed in San Francisco, US, on 26 June 1945. It entered into force on 24 October 1945.

    130. The President of World Bank is

    (1) Jim Yong Kim
    (2) Christine Lagarde
    (3) Prema Cariappa
    (4) Vijay L. Kelkar
    Answer:
    130. (1) Jim Yong Kim, a Korean-American physician and anthropologist, has been the 12th President of the World Bank since July 1 2012. He was President of Dartmouth College from 2009 to 2012.

    131. Who was the Chief Architect of SAARC ?

    (1) Zia-ur-Rahman
    (2) General Zia-ul-Haq
    (3) Rajiv Gandhi
    (4) Jayawardene
    Answer:
    131. (1) Zia-ul-Rehman, the former President of Bangladesh, was the chief architect of SAARC. It was he who first proposed a trade bloc in the South Asian region.

    132. How many countries are the members of U.N. General Assembly ?

    (1) 190 
    (2) 191
    (3) 192 
    (4) 193
    Answer:
    132. (4) There are 193 members of the United Nations General Assembly. Established in 1945 under the Charter of the United Nations, the General Assembly occupies a central position as the chief deliberative, policymaking and representative organ of the United Nations.

    133. Who said, “A living thing is born” after the League of Nation’s Covenant was drafted ?

    (1) Lord Robert Cecil
    (2) Woodrow Wilson
    (3) Orlando
    (4) Neville Chamberlain
    Answer:
    133. (2) Woodrow Wilson quipped, “A living thing is born” after the League Covenant was drafted in 1919. The League was an intergovernmental organisation founded on 10 January 1920 as a result of the Paris Peace Conference that ended the First World War.

    134. The World Trade Organisation (W.T.O) came into effect in

    (1) 1990 
    (2) 1993
    (3) 1995 
    (4) 1997
    Answer:
    134. (3) The World Trade Organization (WTO) that supervises and liberalizes international trade officially commenced on 1 January 1995 under the Marrakech Agreement. It replaced the General Agreement on Tariffs and Trade (GATT), which commenced in 1948.

    135. U.N.O was founded in the year?

    (1) 1945 
    (2) 1946
    (3) 1950 
    (4) 1953
    Answer:
    135. (1) The United Nations Organization was established on 24 October 1945, to promote international co-operation. A replacement for the ineffective League of Nations, it was created following the Second World War to prevent another such conflict. At its founding, the UN had 51 member states; the number has now increased to 193.

    136. The five permanent members of the U.N. Security Council are

    (1) Germany, Italy, France, India, China
    (2) U.K., U.S., China, Australia, New Zealand
    (3) China, France, Russia, U.K., U.S.
    (4) India, China, France, Russia, U.K.
    Answer:
    136. (3) The permanent members of the United Nations Security Council, also known as the Permanent Five, include China, France, Russia, the United Kingdom, and the United States. The members represent the five great powers considered the victors of World War II.

    137. Where was the first conference of SAARC (South Asian Association for Regional Cooperation) held ?

    (1) Kathmandu 
    (2) Dhaka
    (3) New Delhi 
    (4) Colombo
    Answer:
    137. (2) The first SAARC summit was held in Dhaka, Bangladesh, in December 1985. It was attended by the Government representative and president of Bangladesh, Maldives, Pakistan and Sri Lanka, the kings of Bhutan and Nepal, and the prime minister of India. They signed the SAARC Charter on 8 December 1985, thereby establishing the regional association.

    138. Which among the following is not a Bretton Woods Institution ?

    (1) None of these
    (2) International Monetary Fund (IMF)
    (3) World Bank
    (4) Organisation of Economic Cooperation and Development (OECD)
    Answer:
    138. (4) The Bretton Woods Institutions are the World Bank, and the International Monetary Fund (IMF). They were set up at a meeting of 43 countries in Bretton Woods, New Hampshire, USA in July 1944. Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) is not a Bretton Woods Institution.

    139. Headquarter of European Union (EU) is situated in :

    (1) Paris (France)
    (2) Munich (Germany)
    (3) Brussels (Belgium)
    (4) Milan (Italy)
    Answer:
    139. (3) Brussels in Belgium is considered the de facto capital of the European Union, having a long history of hosting the institutions of the European Union within its European Quarter. The EU has no official capital, but Brussels hosts the official seats of the European Commission, Council of the European Union, and European Council, as well as a seat of the European Parliament.

    140. What is Amnesty International?

    (1) An Animal Rights Protection Organization
    (2) A peace Movement
    (3) An Environment Protection Organization
    (4) A Human Rights Organization
    Answer:
    140. (4) Amnesty International is a non-governmental organisation focused on human rights. Founded by Peter Benenson in London in 1961, Amnesty draws attention to human rights abuses and campaigns for compliance with international laws and standards. It was awarded the 1977 Nobel Peace Prize for its campaign against torture.

    Post a Comment

    0 Comments