International Organisations GK Quiz-8

International Organisations GK Quiz-8

International Organisations Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on International Organisations for competitive examinations.

    141. The Headquarters of World Trade Organisation(WTO) is situated in:

    (1) New Delhi
    (2) Geneva, Switzerland
    (3) London, UK
    (4) Washington, USA
    Answer:
    141. (2) The World Trade Organization (WTO) is headquartered at Centre William Rappard, Geneva, Switzerland. It is an intergovernmental organization which regulates international trade. The WTO officially commenced on 1 January 1995 under the Marrakesh Agreement.

    142. The headquaters of United Nations Organization is located at :

    (1) Rome 
    (2) Geneva
    (3) Washington 
    (4) New York
    Answer:
    142. (4) The headquarters of the United Nations is a complex in New York City. The complex has served as the official headquarters of the United Nations since its completion in 1952. It is located in the Turtle Bay neighborhood of Manhattan (New York).

    143. How many organs are there in U.N.O. ?

    (1) 06 
    (2) 03
    (3) 04 
    (4) 05
    Answer:
    143. (1) The United Nations’ system consists of the six principal organs established by the Charter of the United Nations: the General Assembly, the Security Council, the Economic and Social Council, the Trusteeship Council, the International Court of Justice, and the UN Secretariat. All these organs were established in 1945 when the UN was founded.

    144. World Wild Life Fund was founded in :

    (1) 1965 
    (2) 1969
    (3) 1992 
    (4) 1961
    Answer:
    144. (4) The World Wide Fund for Nature (WWF), earlier known as the World Wildlife Fund, was founded on April 29, 1961. It is the world's largest conservation organization, working in the field of the biodiversity conservation, and the reduction of humanity's footprint on the environment. It is headquartered in Vaud, Switzerland.

    145. Then term “United Nations” was coined by:

    (1) Roosevelt 
    (2) Stalin
    (3) Churchill 
    (4) Lenin
    Answer:
    145. (1) The name "United Nations" was coined by United States President Franklin D. Roosevelt. It was first used in the Declaration by United Nations of 1 January 1942, during the Second World War, when representatives of 26 nations pledged their Governments to continue fighting together against the Axis Powers. 

    146. IMF stands for :

    (1) International Monetary Function
    (2) International Monetary Fund
    (3) Indian Manufacturing Firm
    (4) Interest Minimum Firm Function
    Answer:
    146. (2) IMF stands for International Monetary Fund. It is an organization of 188 countries, working to foster global monetary cooperation, secure financial stability, facilitate international trade, promote high employment and sustainable economic growth, and reduce poverty around the world. It is headquartered in Washington, D.C, USA. 

    147. Which of the following is the right expansion of ILO ?

    (1) International Law and Order
    (2) Inter-State Lawful Ordinance
    (3) Indian Legal Orientation
    (4) International Labour Organization
    Answer:
    147. (4) ILO stands for International Labour Organization. It is a United Nations agency dealing with labour issues, particularly international labour standards, social protection, and work opportunities for all. Formed in 1919, it is headquartered in Geneva, Switzerland.

    148. Who was the first Secretary General of U.N.O. ?

    (1) Dag Hammarskjold
    (2) Kurt Waldheim
    (3) U-Thant
    (4) Trygve Lie
    Answer:
    148. (4) Trygve Lie, a Norwegian politician, served as the first Secretary-General of the United Nations from 1946 to 1952. His election as the UN Secretary General was a result of a compromise between the major powers. As Secretary General, Lie supported the foundations of Israel and Indonesia.

    149. ‘World Economic Report’ is published by

    (1) World Bank 
    (2) UNDP
    (3) IMF 
    (4) UNCTAD
    Answer:
    149. (3) The World Economic Outlook (WEO) is a survey conducted and published by the International Monetary Fund (IMF). It is published biannually and partly updated two times a year. It portrays the world economy in the near and medium context, with projections for up to four years into the future.

    150. The World Trade Organisation, which replaced GATT, has its Headquarters in

    (1) Vienna 
    (2) Brussels
    (3) New York 
    (4) Geneva
    Answer:
    150. (4) The World Trade Organization (WTO) is headquartered at Centre William Rappard, Geneva, Switzerland. It is an intergovernmental organization which regulates international trade. The WTO officially commenced on 1 January 1995 under the Marrakesh Agreement, replacing the General Agreement on Tariffs and Trade (GATT), which commenced in 1948.

    151. Which international organisation observed the 125th birth anniversary of Shri. B. R. Ambedkar?

    (1) International Monetary Fund (IMF)
    (2) United Nations
    (3) Asian Development Bank
    (4) World Bank
    Answer:
    151. (2) The birth anniversary of B.R. Ambedkar was, on 14 April 2016, observed at the United Nations for the first time with focus on combating inequalities to achieve Sustainable Development Goals (SDGs). Ambedkar was the architect of the Indian Constitution and a Dalit rights activist.

    152. The Secretariat of SAARC is set up at

    (1) Washington
    (2) Kathmandu
    (3) Hague
    (4) New Delhi
    Answer:
    152. (2) The SAARC Secretariat is based in Kathmandu, Nepal.It coordinates and monitors implementation of activities, prepares for and services meetings, and serves as a channel of communication between the Association and its member states as well as other regional organisations.

    153. The United Nations Organisation came into existence in

    (1) 1947 
    (2) 1950
    (3) 1945 
    (4) 1946
    Answer:
    153. (3) The United Nations Organisation (UNO) is an intergovernmental organization established on 24 October 1945 to promote international cooperation. It was founded to replace the League of Nations following World War II and to prevent another conflict. 

    154. Security Council of the UN comprises of 10 non-permanent members and their tenure is ____________

    (1) 5 years 
    (2) 4 years
    (3) 3 years 
    (4) 2 years
    Answer:
    154. (4) The 10 non-permanent members of United Nations Security Council (UNSC) elected on a regional basis to serve two-year terms. Besides, UNSC has five permanent members: Russia, the United Kingdom, France, Republic of China and the United States.

    155. Which institution is known as ‘Soft Loan Window’ of World Bank?

    (1) IDBI 
    (2) IDA
    (3) IMF 
    (4) RBI
    Answer:
    155. (2) The International Development Association (IDA) is known as the ‘soft loan’ window of the World Bank since it offers concessional loans and grants to the world’s poorest developing countries. The IDA is a member of the World Bank Group and is headquartered in Washington, D.C., United States.

    156. Special Drawing Rights were created by

    (1) IBRD 
    (2) ADB
    (3) IMF 
    (4) WTO
    Answer:
    156. (3) Special Drawing Rights (SDR) are supplementary foreign exchange reserve assets defined and maintained by the International Monetary Fund (IMF). The SDR was created by the IMF in 1969 to support the Bretton Woods fixed exchange rate system.

    157. One of the following is also called as World Bank –

    (1) IMF 
    (2) IBRD
    (3) WTO 
    (4) IDA
    Answer:
    157. (2) The International Bank for Reconstruction and Development (IBRD), an international financial institution that offers loans to middle-income developing countries, is known as the World Bank. It is the original World Bank institution and works closely with the rest of the World Bank Group to help developing countries reduce poverty, promote economic growth, and build prosperity.

    158. Which of the following is an example of Cartel?

    (1) OPEC 
    (2) IMF
    (3) WTO 
    (4) UNO
    Answer:
    158. (1) Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) is a group consisting of 13 of the world’s major oil-exporting nations. Founded in 1960, OPEC is a cartel that aims to manage the supply of oil in an effort to set the price of oil on the world market, in order to avoid fluctuations that might affect the economies of both producing and purchasing countries.

    159. Which one of the following is not the official language of the UNO?

    (1) French 
    (2) Arabic
    (3) Spanish 
    (4) Japanese
    Answer:
    159. (4) There are six official languages of the UN: Arabic, Chinese, English, French, Russian and Spanish. These languages are used at meetings of various UN organs, particularly the General Assembly, the Economic and Social Council, and the Security Council. 

    160. Human Development Index is prepared by

    (1) UNDP 
    (2) WTO
    (3) IMF 
    (4) WHO
    Answer:
    160. (1) Human Development Index (HDI) is published by the United Nations Development Programme (UNDP), the global development network of the United Nations. HDI is a statistical tool used to measure a country’s overall achievement in terms of health of people, their level of education attainment and their standard of living.

    Post a Comment

    0 Comments