National Events GK Quiz-4

National Events GK Quiz-4

National Events Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on National Events for competitive examinations.

    51. Fateh Singh Rathore, who died in the year 2011 was a famous

    (1) Wildlife Conservationist
    (2) Hockey player
    (3) Painter
    (4) Musician
    Answer:
    51. (1) Celebrated conservationist Fateh Singh Rathore, popularly known as ‘Tiger Man’, passed away on March 1, 2011 at the age of 79. World Wide Fund for Nature (WWF) had bestowed on him the Lifetime Achievement Award in February 2011. 

    52. Second India-Africa Forum Summit-2011 was held in

    (1) Eretrea 
    (2) Ethiopia
    (3) Sudan 
    (4) Nigeria
    Answer:
    52. (2) The second summit was held at Addis Ababa in Federal Democratic Republic of Ethiopia, from 24 to 25 May 2011, with India and 15 African Countries participating. The leaders discussed significant aspects of the India-Africa partnership with the objective of enhancing and widening its ambit for mutual benefit. Note : The India–Africa Forum Summit is the official platform for the African-Indian relations. IAFS will be held once in every three years. The Third India-Africa Forum Summit (IAFS-III) was held in New Delhi, India from 26–30 October 2015.

    53. Who is the Chairman of the’ 14th Finance Commission ?

    (1) D. Subba Rao
    (2) Montek Singh Ahluwalia
    (3) M. Govinda, Rao
    (4) Dr. YV Reddy
    Answer:
    53. (4) The government, in January 2013, announced the constitution of the 14th Finance Commission under the chairmanship of former RBI Governor Y. V. Reddy. The five-member panel is to submit its report by October 31, 2014.
    Note : The Finance Commission is set up every five years to suggest principles governing the distribution of tax proceeds among the Centre, states and local bodies. The recommendations of the previous 14th Finance Commission (FFC), chaired by former Reserve Bank of India (RBI) governor Y.V. Reddy, are valid from 2015 to 2020. The recommendations of the 15th Finance Commission will be implemented for the period starting 1 April 2020 to 31 March 2025. The Narendra Modi government has kick started the process of constituting the 15th Finance Commission by allocating Rs10 crore in the 2017-18 budget.

    54. Who is the Chairman of the 20th Law Commission?

    (1) Justice Usha Mehra
    (2) Justice J.S. Verma
    (3) Justice K.G. Balakrishnan
    (4) Justice D.K. Jain
    Answer:
    54. (4) Justice D. K. Jain, Judge, Supreme Court of India, is the Chairman of the Twentieth Law Commission of India. The Twentieth Law Commission was constituted through a Government Order with effect from 1st September, 2012. It has a three-year term ending on 31st August, 2015.
    Note : The Union Government has appointed former Supreme Court (SC) judge Justice Balbir Singh
    Chauhan (66) as Chairman of the 21st Law Commission of India (LCI). Currently he is Chairman of the
    Cauvery River Water Disputes Tribunal. Earlier in September 2015, Union Government had constituted
    21st LCI for period of 3 years with effect from 1 September 2015 to 31 August 2018.

    55. Who is the Chairperson of the National Green Tribunal ?

    (1) Justice J. S. Verma
    (2) Justice Swatantra Kumar
    (3) Justice K.G. Balakrishnan
    (4) Justice Markandey Singh
    Answer:
    55. (2) Justice Swatantra Kumar is, at present, the Chairperson of National Green Tribunal (NGT). Upon being appointed as Chairperson, NGT, he resigned as Judge of the Supreme Court of India in December 2012.

    56. Which is the first state in India to enact the Food Security Act ?

    (1) Chhattisgarh 
    (2) Gujarat
    (3) Tamil Nadu 
    (4) Bihar
    Answer:
    56. (1) The Chhattisgarh Assembly, in December 2012, enacted a landmark legislation by unanimously passing the Food Security Act, becoming the first state in the country to introduce such a law. The Act makes food entitlements a right and its non-compliance has been made an offence.

    57. Among the following political leaders of South India, who has not acted in any film ?

    (1) C.N. Annadurai
    (2) Jayalalitha
    (3) N.T. Rama Rao
    (4) M.G, Ramachandran
    Answer:
    57. (1) C. N. Annadurai was a former Chief Minister of the South Indian state of Tamil Nadu. He was the first member of a Dravidian party to hold that post. He was an acclaimed writer in the Tamil language. He scripted and acted in several plays.

    58. The production, marketing, storage, advertisement and consumption of smokeless tobacco is banned in :

    (1) Assam
    (2) Arunachal Pradesh
    (3) Nagaland
    (4) Meghalaya
    Answer:
    58. (1) Assam, in February 2014, became the first state to legally ban consumption of all forms of smokeless tobacco, including pan masala containing tobacco and nicotine, through an act. Smokeless tobacco accounts for 90% of oral cancers, the act also bans the manufacture, advertisement, trade, storage, distribution and sale of the substances.

    59. Ama Jangal Yojna (my forest scheme) a bid to enhance forest cover in the State was launched in

    (1) Odisha
    (2) Chhattisgarh
    (3) Jharkhand
    (4) Assam
    Answer:
    59. (1) In a bid to enhance forest cover in the state, Odisha Government, in January 2014, decided to implement ‘Ama Jangal Yojana’ (AJY) in a big way. The AJY (my forest project) scheme focuses on forest restoration, promotion of sustainable management of forest by strengthening participatory forest management and improvement of livelihood of forest dependent communities.

    60. Who launched National Peoples Party on 5th January, 2013 ?

    (1) Somnath Chatterjee
    (2) Shivraj Patil
    (3) K S Hegde
    (4) P A Sangma
    Answer:
    60. (4) In January 2013, P A Sangma launched the National People’s Party. It is a national level political party in the India though its influence is mostly concentrated to the state of Meghalaya.

    61. Who was the first woman winner of Kaun Banega Crorepati 6 ?

    (1) Kiran Bedi
    (2) Lata Mangeshkar
    (3) Sumeet Kaur Sawhney
    (4) Priety Zinta
    Answer:
    61. (3) Sunmeet Kaur Sawhney, a Mumbai based housewife originally from Chandigarh, became the first woman in India to win 5 Crores on the popular game show Kaun Banega Crorepati.

    62. Who took the charge as new Deputy Governor of Reserve Bank of India in January 2013?

    (1) Urijit Patel
    (2) Dr C Rangarajan
    (3) S Vekitaramanam
    (4) Dr Y Venugopal Reddy
    Answer:
    62. (1) Urjit Patel took charge as deputy governor of the Reserve Bank of India in January 2013. He became the fourth deputy governor, the other three being K C Chakrabarty, Anand Sinha and Harun R. Khan. 
    Note : There are 4 Deputy Governors BP Kanungo, S S Mundra, N S Vishwanathan and Viral Acharya. Recently B P Kanungo was appointed Deputy Governor in Reserve Bank of India (RBI) for three years. He has been appointed in place of R Gandhi.

    63. Which political leader was sent to jail for teacher recruitment scam in January 2013 ?

    (1) Om Prakash Chautala
    (2) D V Sadananda Gowda
    (3) Raja Bhaiya
    (4) Suresh Kalmadi
    Answer:
    63. (1) Former Haryana chief minister Om Prakash Chautala, his son Ajay Chautala and two IAS officers were among 55 people sent to Tihar jail in January 2013. They were convicted by a special CBI court in New Delhi of illegally recruiting teachers in 1999.

    64. Who is the Deputy Chairman of the Rajya Sabha?

    (1) P.J. Kurien
    (2) Hamid Ansari
    (3) K. Rahman Khan
    (4) Karia Munda
    Answer:
    64. (1) P. J. Kurien has been the Deputy Chairman of Rajya Sabha since August 2012. He succeeded K.
    Rahman Khan. He belongs to the Congress party. 

    65. “Kumharia” a proposed nuclear power plant is related to which State ?

    (1) Andhra Pradesh
    (2) Gujarat
    (3) Haryana
    (4) West Bengal
    Answer:
    65. (3) State-owned Nuclear Power Corporation of India Limited (NPCIL) is setting up a 2,800-megawatt (MW) nuclear power plant between the villages of Kumharia and Gorakhpur, in the Fatehabad district of Haryana. It will be Haryana’s first nuclear power plant.

    66. Name the freedom fighter with a picture of whom ? 5 coin was introduced by RBI.

    (1) Chandra Shekhar Azad
    (2) Subhash Chandra Bose
    (3) Bhagat Singh
    (4) Rajguru
    Answer:
    66. (3) The Reserve bank of India(RBI) has introduced coins devoted to Bhagat Singh’s birth anniversary with his picture on one side of the coin with the words “Shahid Bhagat Singh Birth Centenary”. Earlier a set of Rs 100 and Rs 5 commemorative coins was introduced in 2010 but only as a souvenir.

    67. India celebrated its “Polio free status” during the month of

    (1) December 2013
    (2) January 2013
    (3) January 2010
    (4) February 2014
    Answer:
    67. (4) India celebrated its “Polio free status” during February 2014. However, the World Health Organization declared 11 countries including India polio free in March 2014, meaning the disease has been eradicated in 80% of the world. India’s last polio case was reported on January 13,2011.

    68. Telangana State is the bifurcation of

    (1) Tamil Nadu
    (2) Andhra Pradesh
    (3) Seemandhra
    (4) Odisha and Tamil Nadu
    Answer:
    68. (2) In February 2014, Andhra Pradesh Reorganisation Act, 2014 was passed by the parliament of India for the formation of Telangana state comprising ten districts from northwestern Andhra Pradesh. It was officially formed on 2 June 2014.

    69. Who among the following is the Home-Minister in the Union Cabinet of India ?

    (1) Sushma Swaraj
    (2) Narendra Modi
    (3) Rajnath Singh
    (4) Arun Jaitley
    Answer:
    69. (3) Raj Nath Singh is, at present, serving as the Union Minister of Home Affairs in the Narendra Modi Government. He is a politician from the Bharatiya Janata Party.

    70. Who among the following is was the 14th Prime Minister of India ?

    (1) Manmohan Singh
    (2) Narendra Modi
    (3) Atal Bihari Vajpayee
    (4) None of these
    Answer:
    70. (1) Manmohan Singh served as the 14th Prime Minister of India from 2004 to 2014. The first Sikh in office, Singh was the first prime minister since Jawaharlal Nehru to be re-elected after completing a full five-year term.

    Post a Comment

    0 Comments