National Events GK Quiz-6

National Events GK Quiz-6

National Events Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on National Events for competitive examinations.

    91. Which of the following public sector banks would receive the loans from New Development Bank of BRICS countries?

    (1) Punjab National Bank
    (2) Canara Bank
    (3) Bank of Baroda
    (4) State Bank of India
    Answer:
    91. (2) The New Development Bank (NDB) of BRICS countries, in April 2016, handed out $250 million to India’s Canara Bank for renewable energy projects as part of its first set of loans amounting to more than $800 million. The clean energy generated by the projects in India is expected to reduce greenhouse gas emissions by around 815,000 tonnes.

    92. According to World Happiness Index what is the rank of India?

    (1) 156 
    (2) 123
    (3) 141 
    (4) 118
    Answer:
    92. (4) India was ranked 118th inThe World Happiness Report 2016, released ahead of the UN World Happiness Day on March 20. India comes below Somalia (76), China (83), Pakistan (92), Iran (105), Palestinian Territories (108) and Bangladesh (110). In the list, Denmark took the top spot as the ‘happiest country’ in the world.
    Note : India ranked at 122 out of 155 countries in the World Happiness Report 2017, four notches below its previous rank of 118. Norway moved from No. 4 to the top spot in the report’s rankings.

    93. Who is the Chairman of BRICS?

    (1) M.V. Kamath
    (2) K.V. Kamath
    (3) Sudeep Kamath
    (4) Sudhish Kamath
    Answer:
    93. (2) K. V. Kamathis the chief of the New Development Bank of BRICS countries, formerly known as BRICS Bank. He was appointed as the head of the BRICS bank in May 2015. Kamath has served as the Chairman of Infosys Limited, the second-largest Indian IT services company, and as the Non-Executive Chairman of ICICI Bank, India’s largest private bank.

    94. What is the name of the project launched by the Government of India for AIDS prevention in North-Eastern states in February 2016?

    (1) Sunrise 
    (2) Ujala
    (3) Surya 
    (4) Sunshine
    Answer:
    94. (1) The Union Government, in February 2016, launched Project Sunrise on for prevention of AIDS
    specially among people injecting drugs in the 8 NorthEastern states. The project aims to diagnose 90 per cent of such drug addicts with HIV and put them under treatment by 2020.

    95. In which of the following cities India’s first water metro project was recently launched?

    (1) Kolkata
    (2) Kochi
    (3) Vishakhapatnam
    (4) Mumbai
    Answer:
    95. (2) India’s first-ever Water Metro project “Kochi Water Metro project” was launched by Kerala Chief Minister Pinarayi Vijayan at Kochi in July 2016. The purpose of the project is to provide water connectivity to people living between islands in the Kochi agglomeration area and the city.

    96. In which city is India’s first Post Office ATM opened?

    (1) Chennai 
    (2) New Delhi
    (3) Hyderabad 
    (4) Mumbai
    Answer:
    96. (1) India’s first Post Office Savings Bank ATM was inaugurated in Chennai by the then Union Finance Minister P Chidambaram in February 2014. The ATM launch was a part of the government’s Rs. 4,909 crore IT modernisation scheme for the Department of Posts.

    97. Arsenic problem in India is primarily due to

    (1) Overexploitation of coal in Bihar and Bengal
    (2) Overexploitation of arsenopyrite in the hinterland
    (3) Overexploitation of ground water in the affected areas
    (4) Overexploitation of surface water in the affected areas
    Answer:
    97. (3) India faces Arsenic contamination of groundwater due to the overexploitation of groundwater and excessive use of deep tubewells for water supply, causing serious arsenic poisoning to large numbers of people. In India, West Bengal, Jharkhand, Bihar, Uttar Pradesh in the flood plain of the Ganga River; Assam and Manipur in the flood plain of the Brahmaputra and Imphal rivers and Rajnandgaon village in Chhattisgarh state have so far been affected by Arsenic contamination in groundwater above the permissible limit of 10 µg/L.

    98. In which of the following States India’s first Green Rail Corridor was recently launched ?

    (1) Karnataka
    (2) Maharashtra
    (3) Himachal Pradesh
    (4) Tamil Nadu
    Answer:
    98. (4) The India’s first Green Rail Corridor was inaugurated on the 114-km long Rameswaram -Manamadurai stretch in Tamil Nadu in July 2016. The corridor ensures zero toilet discharge on rail tracks as part of its commitment to clean environment under the ‘Swachh Rail-Swachh Bharat’ initiative.

    99. The Ghatampur thermal power plant recently approved by Cabinet is to be set up in

    (1) Rajasthan
    (2) Uttar Pradesh
    (3) Karnataka
    (4) Madhya Pradesh
    Answer:
    99. (2) Ghatampur thermal power plantis an upcoming coal-based thermal power plant located in Ghatampur in Kanpur district, Uttar Pradesh. It is owned by the Neyveli Uttar Pradesh Power Limited a joint venture between Neyveli Lignite Corporation and Uttar Pradesh Rajya Vidyut Utpadan Nigam.

    100. On April 10, 2016, a huge fire broke out during fireworks display at one of the following temples of Kerala.

    (1) Chhotanikkara temple
    (2) Puttingal temple
    (3) Vishnuvira temple
    (4) Manarasala temple
    Answer:
    100. (2) On 10 April 2016, the Puttingal Temple in Paravur, Kollam, Kerala, experienced an explosion and fire after firework celebrations went awryduring the last day of a seven-day festival of the goddess
    Bhadrakali. As a result, 111 people were killed. The temple and at least 150 houses in the area of the
    temple were damaged by the blast. 

    101. Social activist Irom Chanu Sharmila, who has recently announced to end 16-year old hunger strike belongs to which State ?

    (1) Mizoram
    (2) Manipur
    (3) Uttar Pradesh
    (4) Maharashtra
    Answer:
    101. (2) Irom Chanu Sharmila is a civil rights activist, political activist, and poet from Manipur. On 2 November, 2000, she began a hunger strike which she ended on 9 August 2016, after 16 years of fasting. Having refused food and water for more than 500 weeks, she has been called “the world’s longest hunger striker.”

    102. Who is the Chief Economic Advisor to the Government of India?

    (1) Raghu Ram Rajan
    (2) Arvind Subramanian
    (3) Rajiv Mahirishi
    (4) Arvind Pangariya
    Answer:
    102. (2) Arvind Subramanian, formerly an economist at the International Monetary Fund, is the current Chief Economic Adviser (CEA) to the Government of India. He took charge of the position on 16 October 2014 succeeding Raghuram Rajan. The CEA comes under the direct charge of the Minister of Finance.

    103. Popular brand Maggi was banned across India recently due to which dangerous substance found in it ?

    (1) Zinc 
    (2) Manganese
    (3) Lead 
    (4) Mercury
    Answer:
    103. (3) Global food giant Nestle’s Maggi instant noodles were banned in many of the Indian states including the Capital city Delhi in 2015 due to the presence of Monosodium glutamate (MSG) and impermissible levels of lead.The tests conducted by the Indian states revealed that, while the permissible lead content is only 0.01 ppm, Maggi samples contained 17 ppm.

    104. Which one of the following has not been launched during the tenure of the NDA Government at the Centre?

    (1) Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana
    (2) MGNREGA Programme
    (3) Swachh Bharat Abhiyan
    (4) Ujjwala Yojana
    Answer:
    104. (2) Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act (MGNREGA) is a labour law and social security measure that was enacted as National Rural Employment Guarantee Act on 25 August 2005. It was launched by Prime Minister Manmohan Singh on 2 February 2006. It is the largest and most ambitious social security and public works programme in the world.


    Post a Comment

    0 Comments