Others GK Questions Quiz-11

Others GK Questions Quiz-11

Others GK Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Others GK for competitive examinations.

    201. Where is the lotus-shaped marble house of worship located?

    (1) Mumbai 
    (2) Pune
    (3) Delhi 
    (4) Agra
    Answer:
    201. (3) The Lotus Temple, located in New Delhi, India, is a Bahai House of Worship completed in 1986. Notable for its flowerlike shape, it serves as the Mother Temple of the Indian subcontinent and has become a prominent attraction in the city.

    202. Which fighting force of India will benefit from the LCA project?

    (1) Army 
    (2) Navy
    (3) Air Force 
    (4) BSF
    Answer:
    202. (3) The HAL Tejas is a lightweight multirole fighter developed by India. It came from the Light Combat Aircraft (LCA) programme, which began in the 1980s to replace India’s aging MiG-21 fighters. Later, the LCA was officially named “Tejas” by the then Prime Minister Atal Bihari Vajpayee. It was cleared in January 2011 for use by Indian Air Force pilots.

    203. The world’s first woman Prime Minister was

    (1) Smt. Indira Gandhi
    (2) Smt. Sirimao Bandarnayake
    (3) Smt. Benazir Bhutto
    (4) Smt. Sarojini Naidu
    Answer:
    203. (2) Sirimavo Ratwatte Dias Bandaranaike was a Sri Lankan politician and the modern world’s first female head of government. She served as Prime Minister of Ceylon and Sri Lanka three times, 1960–65, 1970– 77 and 1994–2000, and was a long-time leader of the Sri Lanka Freedom Party.

    204. Match the following : Countries Sports

    (i) Australia (a) Bull fighting
    (ii) U.S.A. (b) Ice hockey
    (iii) Spain (c) Cricket
    (iv) Japan (d) Base ball
    (e) Ju Jitsu
    (1) i-c, ii-d, iii-b, iv-a
    (2) i-d, ii-b, iii-c, iv-e
    (3) i-c, ii-d, iii-a, iv-e
    (4) i-c, ii-b, iii-a, iv-e
    Answer:
    204. (3) Bull fighting: Spain; Cricket: Australia; and Baseball: United States; and Ju Jitsu: Japan.

    205. The origin of the phrase “United Nations” is associated with one of the following personalities-

    (1) Jawaharlal Nehru
    (2) Franklin Roosevelt
    (3) Charles de Gaulle
    (4) Woodraw Wilson
    Answer:
    205. (2) US President Franklin Delano Roosevelt first suggested using the name United Nations to refer to the Allies of World War II. Roosevelt suggested the term to Winston Churchill who cited Byron’s use of the phrase “united nations” in Childe Harold’s Pilgrimage, which referred to the Allies at the Battle of Waterloo in 1815. Franklin Roosevelt adopted the name and the first official use of the term occurred on January 1, 1942 with the Declaration by the United Nations. 

    206. The Economic and Social Commission for Asia and Pacific (ESCAP) Is located at

    (1) Kuala Lumpur
    (2) Bangkok
    (3) Manila
    (4) Singapore
    Answer:
    206. (2) The Economic and Social Commission for Asia and the Pacific (ESCAP), located in Bangkok, Thailand, is the regional arm of the United Nations Secretariat for the Asian and Pacific region. It was established in 1947 (then as the ECAFE) to encourage economic cooperation among its member states. The name was changed to the current in 1974.

    207. Which of the following is called the ‘Mother of Parliaments’?

    (l) The German Parliament
    (2) The American Parliament
    (3) The French Parliament
    (4) The British Parliament
    Answer:
    207. (4) The British model of parliament, known as the Westminster Model, is held up as the “Mother of all Parliaments”. It is an expression coined by the British politician and reformer John Bright in a speech at Birmingham on 18 January 1865.

    208. The abbreviation TRP denotes

    (1) Technical Research Project
    (2) Trade Related Procedures
    (3) Tax Related Protocols
    (4) Television Rating Point
    Answer:
    208. (4) Television Rating Point (TRP) is a tool provided to judge which programmes are viewed the most. This gives us an index of the choice of the people and also the popularity of a particular channel.

    209. Who said, ‘Man is a Social Animal’?

    (1) Plato 
    (2) Aristotle
    (3) Rousseau 
    (4) Socrates
    Answer:
    209. (2) Aristotle the legendary Greek philosopher said, “Man is by nature a social animal; an individual who is unsocial naturally and not accidentally is either beneath our notice or more than human. Society is something that precedes the individual. Society is something that precedes the individual. Anyone who either cannot lead the common life or is so selfsufficient as not to need to, and therefore does not partake of society, is either a beast or a god.”

    210. The abbreviation (TRAI) stands for

    (1) Taxation Research and Analysis Institute
    (2) Tourist Resort’s Agents of India
    (3) Telecom Regulatory Authority of India
    (4) Trade-Ralated Accounts and Indices
    Answer:
    210. (3) The Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) is the independent regulator of the telecommunications business in India. It was established on 20 February 1997 by an act of parliament called “Telecom Regulatory Authority of India Act 1997.”

    211. In Jabbar Patel’s feature film on the life of Dr. B.R. Ambedkar, the role of Dr. Ambedkar was enacted by

    (1) Kamal Hassan
    (2) Mammoothy
    (3) Mohan Lal
    (4) Govinda
    Answer:
    211. (2) Dr. Babasaheb Ambedkar is a 2000 Indian feature film in English language, directed by Jabbar Patel. The role of Ambedkar was played by actor Mammootty: He won the National Film Award for Best Actor that year. Dr. Babasaheb Ambedkar won the National Film Awards for Best feature film in English and Best Art Direction in 1999.

    212. In international disputes over air rights, which among the following acts as an Arbitrator ?

    (1) ILO 
    (2) ICAO
    (3) WMO 
    (4) ITO
    Answer:
    212. (2) The International Civil Aviation Organization (ICAO) is a specialized agency of the United Nations which codifies the principles and techniques of international air navigation and fosters the planning and development of international air transport to ensure safe and orderly growth. Its headquarters are located in Montreal, Quebec, Canada.

    213. Now the released public Europiean currency is

    (1) Euro
    (2) Pound Sterling
    (3) Dollar
    (4) Frank
    Answer:
    213. (1) The euro is the currency used by the Institutions of the European Union and is the official currency of the eurozone, which consists of 17 of the 27 member states of the European Union. It is the second largest reserve currency as well as the second most traded currency in the world after the United States dollar.

    214. Which country is not a member of SAARC ?

    (1) India 
    (2) Pakistan
    (3) Myanmar 
    (4) Bangladesh
    Answer:
    214. (3) The South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) is an organization of South Asian nations, which was established on 8 December 1985 when the government of Bangladesh, Bhutan, India, Maldives, Nepal, Pakistan, and Sri Lanka formally adopted its charter. Afghanistan joined the organization in 2007.

    215. Which amidst the following countries of the European Union has not adopted the single currency Euro ?

    (1) Denmark
    (2) The Netherlands
    (3) Portugal
    (4) Spain
    Answer:
    215. (1) The euro is the sole currency of 17 European Union member states: Austria, Belgium, Cyprus, Estonia, Finland, France, Germany, Greece, Ireland, Italy, Luxembourg, Malta, the Netherlands, Portugal, Slovakia, Slovenia, and Spain. These countries comprise the “eurozone”, some 326 million people in total.

    216. The main advocate of Utilitarianism is

    (1) Herbert Spencer
    (2) J.S. Mill
    (3) Abraham Lincoln
    (4) Jeremy Bentham
    Answer:
    216. (4) Classic utilitarianism was advocated by Jeremy Bentham and John Stuart Mill. In “A Fragment on Government,”Bentham says ‘it is the greatest happiness of the greatest number that is the measure
    of right and wrong’ and describes this as a fundamental axiom. In “An Introduction to the Principles of Morals and Legislation,” he talks of ‘the principle of utility’ but later prefers “the greatest happiness principle.” 

    217. TRIPS stands for

    (1) Trade related investment property rights
    (2) Trade related inherited property rights
    (3) Trade related intellectual property rights
    (4) Trade related interest property rights
    Answer:
    217. (3) TRIPS stands for trade-related aspects of intellectual property rights. The TRIPS Agreement,
    which came into effect on 1 January 1995, is to date the most comprehensive multilateral agreement on
    intellectual property.

    218. Who conquered Mt. Everest ten times?

    (1) Rita Ang
    (2) Nawang Gombu
    (3) Yasuo Kato
    (4) Tenzing Norgay
    Answer:
    218. (1) Ang Rita Sherpa, a Nepalese mountaineer, has the feat of climbing Mount Everest ten times without oxygen. He first conquered Mount Everest in 1983 and then in 1984 and 1985. He returned twice in 1988 and was victorious on both attempts. After these successful expeditions he continued to climb it once a year in 1990, 1992, 1993, 1995 and 1996. This resulted in him having conquered Mount Everest ten times creating a new world record.

    219. Which of the following events occurred first?

    (1) Man landed on moon
    (2) Dolly is produced by cloning
    (3) Human Genome Project is completed
    (4) Integrated Chip is invented
    Answer:
    219. (4) Man’s landing on Moon: 21 July 1969; Dolly: (5 July 1996; Completion of Human Genome Project: declared complete in April 2003; and Invention of Integrated Chip: The first ideas on how to build the chips were developed by Jack Kilby and Robert Noyce in 1958. In his patent application of 6 February 1959, Kilby described his new device as “a body of semiconductor material ... wherein all the components of the electronic circuit are completely integrated.”

    220. What was the original name of the “Shaheed Minar” in Kolkata?

    (1) Victoria Memorial
    (2) Ochtorloney Memorial
    (3) Hastings Square
    (4) Chowringhee
    Answer:
    220. (2) The Shaheed Minar, formerly known as the Ochterlony Monument, is a monument in Kolkata that was erected in 1825 by Major-general Sir David Ochterlony, commander of the British East India
    Company, commemorate both his successful defense of Delhi against the Marathas in 1804 and the victory of the East India Company’s armed forces over the Gurkhas in the Anglo-Nepalese War. In August 1969, it was rededicated to the memory of the martyrs of the Indian freedom movement and hence renamed the “Shaheed Minar”.

    221. Which of the following rivers is causing dispute among Andhra Pradesh, Karnataka and Maharashtra?

    (1) Kaveri 
    (2) Tapti
    (3) Kosi 
    (4) Krishna
    Answer:
    221. (4) Due to the interstate nature of the Krishna river and the multiple parties concerned, disputes arose between the states of Karnataka, Maharashtra and Andhra Pradesh over sharing of the waters. The
    Government of India constituted the Krishna Waters Disputes Tribunal in 1969 under the Inter State Water Disputes Act of 1956.

    222. The World’s First Test Tube Dolphins were born in

    (1) Singapore 
    (2) Beijing
    (3) Hong Kong 
    (4) Seoul
    Answer:
    222. (3) The world’s first artificially conceived dolphins were born in Hong Kong in 2001, marking a major step in efforts to reduce inbreeding in captivity and preserve endangered dolphin species. Using ultrasound, scientists from Hong Kong’s Polytechnic University, the territory’s Ocean Park aquarium and SeaWorld in the US were able to accurately predict ovulation in dolphins for the first time.

    223. The first example of an enacted Constitution is

    (1) the American Constitution
    (2) the Chinese Constitution
    (3) the Russian Constitution
    (4) the french Constitution
    Answer:
    223. (1) The Conventional or Enacted Constitution is the constitution that has been created through a
    constitutional convention. The United States Constitution of 1789 consists of a preamble, seven
    original articles, twenty-seven amendments, and a paragraph certifying its enactment by the
    constitutional convention. So on this account; it is the first example of an enacted constitution.

    224. NASDAQ stands for

    (1) National Association of Shares Dealers Automated Quotation
    (2) National Association of Stock Dealers Automated Quotation
    (3) National Association of Securities Dealers Automated Quotation
    (4) National Association of Small Units Automated Quotation
    Answer:
    224. (3) The NASDAQ Stock Market, also known as simply the NASDAQ, is an American stock exchange. “NASDAQ” originally stood for National Association of Securities Dealers Automated Quotations. It is the second-largest stock exchange by market capitalization in the world, after the New York Stock Exchange.

    225. Which of the following is a wonder of the ancient world?

    (1) The Great Wall of China
    (2) The Taj Mahal
    (3) The Hanging Gardens of Babylon
    (4) The Catacombs of Alexandria
    Answer:
    225. (3) The Seven Ancient Wonders are: Pyramid of Giza, Hanging Gardens of Babylon, Temple of Artemis at Ephesus, Statue of Zeus at Olympia, Mausoleum at Halicarnassus, Colossus of Rhodes, and Lighthouse of Alexandria.

    226. In which country people participate in the amendment of the Constitution?

    (1) France 
    (2) England
    (3) Switzerland 
    (4) U.S.A.
    Answer:
    226. (3) The Swiss Federal Constitution establishes the Swiss Confederation as a federal republic of 26
    cantons (states) and contains a catalogue of individual and popular rights. This includes the right to call for popular referenda on federal laws and constitutional amendments. Owing to constitutional initiatives and counterproposals, the Swiss Constitution is subject to continual changes.

    Post a Comment

    0 Comments