Others GK Questions Quiz-12

Others GK Questions Quiz-12

Others GK Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Others GK for competitive examinations.

    227. What is the new name of the ‘Prince of Wales’ museum in India?

    (1) Chhatrapathi Shivaji Museum
    (2) Netaji Subhash Chandra Bose Museum
    (3) Indira Gandhi Museum
    (4) Rabindranath Tagore Museum
    Answer:
    227. (1) The Chhatrapati Shivaji Maharaj Vastu Sangrahalaya, formerly Prince of Wales Museum of
    Western India is the main museum in Mumbai, formerly Bombay. It was founded in the early years
    of the 20th century by prominent citizens of Bombay, with the help of the government, to commemorate the visit of the then Prince of Wales.

    228. Who created ‘Hotmail’?

    (1) Sabeer Bhatia
    (2) Bill Gates
    (3) Jack St. Clair Kilby
    (4) Donald W. Davies
    Answer:
    228. (1) Sabeer Bhatia is an Indian American entrepreneur who Founded the Hotmail email service and Jaxtr. He, along with his colleague Jack Smith, set up Hotmail on July 4, 1996 which remains the world’s largest email provider with over 369 million registered users in the 21st century.

    229. Referendum and initiative are practised in

    (1) Great Britain 
    (2) India
    (3) America 
    (4) Switzerland
    Answer:
    229. (4) In Switzerland Swiss voters can demand a binding referendum at federal, cantonal and municipal level. They are a central feature of Swiss political life. It is not the government’s choice whether or when a referendum is held, but it is a legal procedure regulated by the Swiss constitution. The right of initiative is also used at the cantonal and communal level in Switzerland. If the necessary number of supporters is reached, the initiative will be put to a referendum about two or three years later; the delay helps prevent short-term political moods from getting into the constitution.

    230. Green Land belongs to which European country?

    (1) Denmark 
    (2) Norway
    (3) Swden 
    (4) Finland
    Answer:
    230. (1) Greenland is an autonomous country within the Kingdom of Denmark, located between the Arctic and Atlantic Oceans, east of the Canadian Arctic Archipelago. Though, physiographically a part of the continent of North America, Greenland has been politically and culturally associated with Europe
    (specifically Norway and later Denmark) for more than a millennium.

    231. In which country there is no difference between Constitutional Law and Ordinary Law?

    (1) UK 
    (2) USA
    (3) Germay 
    (4) India
    Answer:
    231. (1) A constitution in the formal sense, especially provisions by which change of the constitution is made more difficult than the change of ordinary laws, is possible only if there is a written constitution, if the constitution has the character of statutory law. Great Britain (United Kingdom) has no “written” constitution and hence no formal constitution, no solemn document called “the constitution.” Here the constitution has the character of customary law and therefore there exists no difference between constitutional and ordinary laws.

    232. Which country started competitive examination for civil service for the first time?

    (1) Britain 
    (2) France
    (3) China 
    (4) United States
    Answer:
    232. (3) One of the oldest examples of a civil service based on meritocracy is the Imperial bureaucracy of China, which can be traced as far back as the Qin Dynasty (221–207 BC). Emperor Wen of Sui (581–604) established the first civil service examination system in China by which the civil service bureaucracy was recruited through written examinations and recommendation.

    233. Where is the Church of Nativity located?

    (1) Jerusalem 
    (2) Bethelhem
    (3) Nazareth 
    (4) Rome
    Answer:
    233. (2) The Church of the Nativity is a basilica located in Bethlehem, Palestinian territories, and is considered to be the oldest continuously operating Christian church in the world. he church was originally commissioned in 327 AD by Constantine and his mother Helena over the site that is still traditionally considered to be located over the cave that marks the birthplace of Jesus of Nazareth.

    234. Where are the world famous Pyramids found ?

    (1) Egypt 
    (2) Persia
    (3) Arabia 
    (4) Italy
    Answer:
    234. (1) The most famous pyramids are the Egyptian pyramids — huge structures built of brick or stone, some of which are among the world’s largest constructions. They are shaped as a reference to the
    rays of the sun. 

    235. Who was responsible for the Nationalisation of the Suez Canal in 1956 ?

    (1) King Farouk
    (2) General Naguib
    (3) King Abdullah
    (4) Gamal Abdul Nasser
    Answer:
    235. (4) In 1956, Egypt’s president, Colonel Gamal Abdel Nasser, announced the nationalization of the Suez Canal Company to provide funding for the construction of the Aswan High Dam. As well as nationalizing the Suez Canal Company, Nasser also blockaded the Straits of Tiran - Israel’s only outlet to the Red Sea.

    236. The Central Drug Research Institute of India is located at

    (1) Delhi 
    (2) Bangalore
    (3) Madras (Chennai)
    (4) Lucknow
    Answer:
    236. (4) The Central Drug Research Institute (CDRI), Lucknow, is one of the first laboratories to be
    established in India right after its independence. It was formally inaugurated on 17 February 1951 by
    the then Prime Minister of India, Jawaharlal Nehru.

    237. With which brand or product, the slogan ‘Connecting India’ is associated ?

    (1) BSNL 
    (2) MTNL
    (3) Airtel 
    (4) Nokia
    Answer:
    237. (1) The motto of Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL) is “Connecting India.” It has been expanding its base network to provide affordable and effective communication facilities to all citizens and at the same time offering a variety of value-added services to meet the needs of the changing economy.

    238. The currency of Myanmar is

    (1) Dollar 
    (2) Rupee
    (3) Taka 
    (4) Kyat
    Answer:
    238. (4) The kyat is the currency of Burma (Myanmar). It is often abbreviated as “K”, which is placed before the numerical value. The present kyat was introduced on 1 July 1952. It replaced the rupee at par.

    239. Which is the smallest country (in population) ?

    (1) Vatican City 
    (2) Nauru
    (3) Monaco 
    (4) Palau
    Answer:
    239. (1) The world’s smallest state, the Vatican has a population of 770, none of whom are permanent
    residents. The tiny country which surrounds St. Peter’s Basilica is the spiritual center for the world’s
    Roman Catholics (over 1 billion strong).

    240. The World Trade Organisation was formed in

    (1) 1991 
    (2) 1995
    (3) 1997 
    (4) 1999
    Answer:
    240. (2) The World Trade Organization (WTO) officially commenced on January 1, 1995 under the Marrakech Agreement, replacing the General Agreement on Tariffs and Trade (GATT), which commenced in 1948. The organization deals with regulation of trade between participating countries; it provides a framework for negotiating and formalizing trade agreements, and a dispute resolution process.

    241. With which brand or product, is the slogan ‘Just do it’ associated?

    (1) Bata 
    (2) Power
    (3) Wood land 
    (4) Nike
    Answer:
    241. (4) ‘Just Do It’ is a highly recognized trademark of shoe company Nike, and one of the core components of Nike’s brand. The slogan was coined in 1988 at an ad agency meeting.

    242. Silicon Valley of India is located in

    (1) Dehradun 
    (2) Bangalore
    (3) Hyderabad 
    (4) Srinagar
    Answer:
    242. (2) The Silicon Valley of India is a nickname of the Indian city of Bangalore. Bangalore is known as the Silicon Valley of India because of its position as the nation’s leading IT exporter.

    243. In India FERA has been replaced by

    (1) FEMA
    (2) FETA
    (3) FENA 
    (4) FELA
    Answer:
    243. (1) The Foreign Exchange Management Act (FEMA) was passed in the winter session of Parliament in 1999 replacing Foreign Exchange Regulation Act (FERA). This act seeks to make offenses related to foreign exchange civil offenses. It extends to the whole of India.

    244. Right to Information Act was passed in the year

    (1) 2001 
    (2) 2005
    (3) 2004 
    (4) 2002
    Answer:
    244. (2) The Right to Information Act was passed by Parliament on 15 June 2005 and came fully into force on 12 October 2005. It is an Act of the Parliament of India “to provide for setting out the practical regime of right to information for citizens.” The Act applies to all States and Union Territories of India except the State of Jammu and Kashmir.

    245. Which is the administrative capital of Malayasia ?

    (1) Putrajaya
     (2) Seremban
    (3) Taiping 
    (4) Ipoh
    Answer:
    245. (1) Putrajaya is a planned city, located to the south of Kuala Lumpur that serves as the federal administrative centre of Malaysia. The seat of government was shifted in 1999 from Kuala Lumpur to Putrajaya, due to the overcrowding and congestion in the Kuala Lumpur areas. Named after the first Malaysian Prime Minister, Tunku Abdul Rahman Putra, the city is situated within the Multimedia Super Corridor, beside the also newly developed Cyberjaya.

    246. Which of the following schools is associated with Jawaharlal Nehru ?

    (1) NAVYUG School
    (2) NAVODAYA School
    (3) SARVODAYA
    (4) None of the above
    Answer:
    246. (2) Jawahar Navodaya Vidyalaya known as JNV are Indian schools for talented children and form a part of the system of gifted education. Its significance lies in the selection of talented rural children as the target group and the attempt to provide them with quality education comparable to the best in a residential school system, without regard to their family’s socioeconomic condition.

    247. Which of the following organisations prepares topographical maps of India ?

    (1) Geographical Survey of India
    (2) Survey of India
    (3) Geological Survey of India
    (4) Archaeological Survey of India.
    Answer:
    247. (2) For most part of India, topographic maps are available which are prepared by the Survey of India. To identify a map of a particular area, a map numbering system has been adopted by Survey of
    India. These maps provide the graphical portrayal of objects present on the surface of the earth.

    248. The height of the World’s tallest tower, the ‘Burj Dubai’ (renamed ‘Burj Khalifa’) is

    (1) 740 metres 
    (2) 818 metres
    (3) 848 metres 
    (4) 903 metres
    Answer:
    248. (*) Burj Khalifa, known as Burj Dubai prior to its inauguration, is a skyscraper in Dubai, United Arab Emirates, and is the tallest man-made structure in the world, at 829.8 metres. The tower’s architecture and engineering were performed by Skidmore, Owings and Merrill of Chicago, with Adrian Smith as chief architect, and Bill Baker as chief structural engineer.

    249. The country having the largest rail network in the world is

    (1) Russia 
    (2) U.S.A.
    (3) China 
    (4) India
    Answer:
    249. (2) The US has the largest railway system in the world - about 240,000 km connecting 48 continental states. This length is enough to circle the Earth five times.

    250. The headquarters of WTO is at :

    (1) New York 
    (2) Uruguay
    (3) Doha 
    (4) Geneva
    Answer:
    250. (4) The Centre William Rappard in Geneva, Switzerland, is the headquarters of the World Trade
    Organization (WTO). It was built between 1923 and 1926 to house the International Labour Office (ILO). By 1995, the WTO became its main occupant.

    Post a Comment

    0 Comments