Others GK Questions Quiz-13

Others GK Questions Quiz-13

Others GK Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Others GK for competitive examinations.

    251. Yuan is the currency of :

    (1) Japan
     (2) China
    (3) Italy 
    (4) Yugoslavia
    Answer:
    251. (2) The yuan is the base unit of a number of modern Chinese currencies. The yuan is the primary unit of account of the Renminbi. Yuan in Chinese literally means a “round object” or “round coin”.

    252. The Central Drug Research Institute of India is located at :

    (1) Delhi 
    (3) Bangalore
    (2) Chennai 
    (4) Lucknow
    Answer:
    252. (4) The Central Drug Research Institute (CDRI), Lucknow, is one of the first laboratories to be
    established in India right after its independence.

    253. National Institute of Rural Development is located at :

    (1) New Delhi 
    (2) Mumbai
    (3) Hyderabad 
    (4) Kanpur
    Answer:
    253. (3) The National Institute of Rural Development (NIRD) is a government of India institute under the ministry of rural development. It is located in Rajendranagar near Hyderabad.

    254. Yen is the currency of :

    (1) Yugoslavia 
    (3) Mexico
    (2) Japan 
    (4) Thailand
    Answer:
    254. (2) The Yen is the official currency of Japan. It is the third most traded currency in the foreign exchange market after the United States dollar and the euro.

    255. The National Tree of India is

    (1) Neem 
    (2) Peepal
    (3) Banyan 
    (4) Mango
    Answer:
    255. (3) The national tree of India, banyan is a very huge structure, long and deep roots and branches symbolize the country’s unity. The branches of Indian Banyan tree root themselves to form new trees and grow over large areas. Because of this characteristic and its longevity, this tree is considered immortal and is an integral part of the myths and legends of India.

    256. The Central Leather Research Institute (CLRI) is located at

    (1) Pune 
    (2) Guwahati
    (3) Chennai 
    (4) Srinagar
    Answer:
    256. (3) The Central Leather Research Institute (CLRI), Chennai was established in 1948. The institute is the World’s largest Leather Research Institute. It serves as a constituent laboratory under the Council of Scientific and Industrial Research.

    257. First United Nations Conference on Environment was held in

    (1) Montreal 
    (2) Stockholm
    (3) London 
    (4) Paris
    Answer:
    257. (2) In 1972, the United Nations Conference on the Human Environment was held in Stockholm in
    Sweden. It brought the industrialized and developing nations together to delineate the ‘rights’ of the human family to a healthy and productive environment.

    258. ‘Multinational’ is

    (1) a person who has visited several countries
    (2) a company operating in several countries
    (3) a person having citizenship of several countries
    (4) an organisation set up to help developing countries
    Answer:
    258. (2) A multinational corporation (MNC) is a corporation that is registered in more than one country or that has operations in more than one country. It is a large corporation which both produces and sells goods or services in various countries. The first multinational corporation was the Dutch East India Company, founded March 20, 1602.

    259. Which city of India is called as the ‘Silicon Valley of India’?

    (1) Bengaluru 
    (2) Chennai
    (3) Hyderabad 
    (4) Mumbai
    Answer:
    259. (1) Bangalore is known as the Silicon Valley of India because of its position as the nation’s leading IT exporter.

    260. Near which one of the following cities are Palitana temples located?

    (1) Bhavnagar 
    (2) Mount Abu
    (3) Nasik 
    (4) Ujjain
    Answer:
    260. (1) The Palitana temples of Jainism are located on Mount Shatrunjaya, by the city of Palitana, in
    Bhavnagar district, Gujarat. Along with Sammet Shikhar of Jharkhand, the two sites are considered
    the holiest of all pilgrimage places by the Jain community. The temple is dedicated to Rishabha, the
    first Tirthankara.

    261. The first President of India who made a 30-minute sortie in the Sukhoi fighter aircraft of the Indian Air Force is

    (1) A.P.J. Abdul Kalam
    (2) Smt. Pratibha Patil
    (3) KR. Narayanan
    (4) Dr. Shankar Dayal Sharma
    Answer:
    261. (1) A.P.J. Abdul Kalam was the first President who undertook a historic 40-minute sortie in the Sukhoi aircraft, taking off from Lohegaon airbase in Pune in June 2006. His feat was emulated in November 2009 when President Pratibha Patil made history by taking off in a frontline Sukhoi-30 MKI fighter jet aircraft from the air force base in Pune, becoming the first woman head of state to fly in a warplane.

    262. ‘Juno’ is the name of NASA’s mission to

    (1) Saturn 
    (2) Mars
    (3) Jupiter 
    (4) None of these
    Answer:
    262. (3) Juno is a NASA New Frontiers mission to the planet Jupiter. It was launched from Cape Canaveral Air Force Station on August 5, 2011. The spacecraft is to be placed in a polar orbit to study the planet’s composition, gravity field, magnetic field, and polar magnetosphere.

    263. Which one of the following is known as the ‘Pearl City’ ?

    (1) Kandla 
    (2) Tuticorin
    (3) Kochi 
    (4) Hyderabad
    Answer:
    263. (4) Hyderabad is known as the “City of Pearls” on account of its role in the pearl trade. Until the 18th century the city was the only global trading centre for large diamonds.

    264. The latest and the largest Shipyard set up with Japanese collaboration is :

    (1) Hindustan Ship-yard in Vishakhapatnam
    (2) Kochi Ship-yard
    (3) Garden Reach Workshops at Kolkata
    (4) Mazagaon Dock at Mumbai
    Answer:
    264. (2) Cochin Shipyard Limited (CSL) is the largest ship building and maintenance facility in India. Presently it is building the first indigenous aircraft carrier for the Indian Navy. Cochin Shipyard was incorporated in 1972 as a Government of India Company under technical collaboration with Mitsubishi Heavy Industries of Japan.

    265. ‘Rail Bandhu’ is :

    (1) Web-site of each railway division
    (2) the onboard medical officer in every train to attend to medical emergencies
    (3) security guard in every A.C. coach of Rajdhani/Shatabdi and A.C, Duronto Express
    (4) an onboard magazine of Indian Railways to be available in Rajdhani/Shatabdi/A.C. Duronto Express
    Answer:
    265. (4) Rail Bandhu is the first on-board magazine of the Railway which was launched by the then Railway Minister Mamata Banerjee in 2011. It is distributed free in the Rajdhanis, Shatabdis and AC coaches of the Durantos.

    266. Coffee Research Institute of India is located at :

    (1) Yercaud
    (2) Wayanad
    (3) Coorg 
    (4) Coimbatore
    Answer:
    266. (*) The Central Coffee Research Institute, established during 1925, is located in the heartland of coffee tracts, near Balehonnnur in Chikmagalur district of Karnataka. The Institute is involved in intensive research in the disciplines of Plant Breeding, Agronomy, Agricultural Chemistry & Soil Science, Plant Physiology, Pathology, Entomology and Post-harvest Technology.

    267. Which one of the following is an example for Monopoly ?

    (1) SPIC
    (2) Indian Railways
    (3) HMT
    (4) Hindustan Unilever Limited
    Answer:
    267. (2) In economics, a monopoly is defined as a persistent market situation where there is only one provider of a product or service. Monopolies are characterized by a lack of economic competition for the good or service that they provide and a lack of viable substitute goods. Indian Railways has a monopoly on the country’s rail transport.

    268. WTO came into existence in the year :

    (1) 1977 
    (2) 1985
    (3) 1995 
    (4) 1950
    Answer:
    268. (3) The World Trade Organization (WTO) officially commenced on January 1, 1995 under the Marrakech Agreement, replacing the General Agreement on Tariffs and Trade (GATT), which commenced in 1948.

    269. Earth Summit was held in

    (1) Chicago 
    (2) Adelaide
    (3) London 
    (4) Rio de Janeiro
    Answer:
    269. (4) The United Nations Conference on Environment and Development (UNCED), also known as the Rio Summit, Earth Summit was a major United Nations conference held in Rio de Janeiro from 3 June to 14 June 1992. An important achievement of the summit was an agreement on the Climate Change Convention which in turn led to the Kyoto Protocol. The Convention on Biological Diversity was opened for signature at the Earth Summit.

    270. In the first expansion of SAARC which one of the following countries joined as eighth member of SAARC ?

    (1) Myanmar 
    (2) Iran
    (3) Afghanisthan 
    (4) Thailand
    Answer:
    270. (3) SAARC was established on 8 December 1985 when the government of Bangladesh, Bhutan, India, Maldives, Nepal, Pakistan, and Sri Lanka formally adopted its charter. Afghanistan joined the organization in 2007, becoming the eighth member of the organization.

    Post a Comment

    0 Comments