Others GK Questions Quiz-14

Others GK Questions Quiz-14

Others GK Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Others GK for competitive examinations.

    271. ‘SCOPE’ is the abbreviated form of:

    (1) Standing Conference of Public Enterprises
    (2) Selection Commission of Public Enterprises
    (3) Specialist Committee of Public Enterprises
    (4) None of the above
    Answer:
    271. (1) SCPOE : Standing Conference of Public Enterprises.

    272. Metric system of measurement started in the country in

    (1) 1954 
    (2) 1955
    (3) 1956 
    (4) 1957
    Answer:
    272. (3) The metric system in weights and measures was adopted by the Indian Parliament in December 1956. 

    273. Who said that “the power of population is infinitely greater than the power in the earth to produce subsistence” ?

    (1) A. Lewis
    (2) A. Marshall
    (3) Simon-Kuznets
    (4) Malthus
    Answer:
    273. (4) Malthus

    274. Who inaugurated the ‘Grow More Trees’ campaign in July 1950?

    (1) Vinoba Bhave
    (2) K. M. Munshi
    (3) Jawaharlal Nehru
    (4) Sardar Patel
    Answer:
    274. (2) KM Munshi, the then Union Minister for Agriculture and Food inaugurated the ‘Grow More
    Trees’ campaign in July 1950 to create an enthusiasm in the mind of the populace for the conservation of forests and planting of trees.

    275. Which U. N. Conference has been named as the ‘Earth Summit’ ?

    (1) The 2005 U.N. General Assembly meeting
    (2) The 1992 U.N. Conference on Environment and Development
    (3) The 1994 U.N. Conference on Trade and Development
    (4) The 1972 U.N Conference on the Human Environment
    Answer:
    275. (2) In 1992, representatives of over 150 countries met in Rio de Janeiro, Brazil, for what is popularly known as the Earth Summit or the United Nations Conference on Environment and Development (UNCED). The Rio meeting was an important milestone in defining the concept of “sustainable development”. This was spelled out in considerable detail in Agenda 21, which in effect was a plan of action for the 21st century.

    276. Which part of India was included in World Heritage list by UNESCO on July 1, 2012 ?

    (1) Western Ghats
    (2) Eastern Ghats
    (3) Konkan Railways
    (4) Manas Wildlife Sanctuary
    Answer:
    276. (1) Weston Ghats were included in the World Heritage list by the UNESCO on July 1,2012.
    Manas Wildlife Sanctuary was included in the World Heritage list in 1985.

    277. The country in East Asia which is most conspicuous for its decreasing population growth since 1981 is

    (1) South Korea 
    (2) Thailand
    (3) China 
    (4) Japan
    Answer:
    277. (4) Japan is most conspicuous for its decreasing population growth since 1981.

    278. The Sethusamudram Ship Canal Project (SSCP) is supposed to reduce the distance between Chennai and Tuticorin by _______ nautical miles.

    (1) 361 
    (2) 434
    (3) 243 
    (4) 305
    Answer:
    278. (1) The Sethusamudram Ship Canal Project (SSCP) is supposed to reduce the distance between Chennai and Tuticorin by 360 nautical miles.

    279. Norman Ernest Borlaug, regarded as the father of Green Revolution in India, is from

    (1) Australia 
    (2) New Zealand
    (3) USA 
    (4) Mexico
    Answer:
    279. (3) Norman Ernest Borlaug, an American scientist, was awarded the Nobel Peace Prize in 1970. He was presented the US Congressional Gold Medal on July 18, 2007 in recognition of his outstanding contribution in the field of agricultural science.

    280. Who was the first person to ‘walk’ in space ?

    (1) Lovell 
    (2) Anders
    (3) Leonov 
    (4) Armstrong
    Answer:
    280. (*) Neil Armstrong, the first human to set foot on the moon, passed away on August 25, 2012. He set foot on the moon on July 20,1969. Yuri Gagarin of the erstwhile USSR was the first man to go in to space on April 12,1961.

    281. First American President to visit India is

    (1) D. D. Eisenhower
    (2) Jimmy Carter
    (3) George Washington
    (4) Ronald Reagon
    Answer:
    281. (1) Dwight D. Eisenhower (1953-1961) was the first U.S. President to visit independent India and made a visit in 1959. Richard Nixon (in 1969), Jimmy Carter (in 1978) and Bill Clinton (in 2000) were the other American presidents who visited India.

    282. The First India-Africa Forum Summit was held during 2008 at:

    (1) New Delhi
    (2) Tana
    (3) Bangalore
    (4) Add is Ababa
    Answer:
    282. (1) The first India–Africa Forum Summit was held from April 4 to April 8, 2008 in New Delhi, India. It was the first such meeting between the heads of state and government of India and 14 countries of Africa chosen by the African Union.

    283. Who was not a politician?

    (1) I.K. Gujral
    (2) S.L. Bahuguna
    (3) J. Jayalalitha
    (4) H.N. Bahuguna
    Answer:
    283. (2) Sunderlal Bahuguna is a noted Garhwali environmentalist, Chipko movement leader and a
    follower of Mahatma Gandhi’s philosophy of Nonviolence and Satyagraha. For years he has been
    fighting for the preservation of forests in the Himalayas.

    284. First Hindu-American to enter in the US House of Representative as senator is :

    (1) Sunita Williams
    (2) Jyoti Sengupta
    (3) Ami Bera
    (4) Tulsi Gabbard
    Answer:
    284. (4) Tulsi Gabbard, on 7 November 2012 created history by becoming the first Hindu-American to enter the US House of Representatives. An Iraq war veteran, 31-year-old Gabbard defeated K. Crowley
    of the Republican Party with a handsome margin in Hawaii’s second Congressional district.

    285. Which of the following crop cultivation is banned by the Hon’ble Supreme Court of India ?

    (1) Lathyrus (Khesari)
    (2) Genetically modified brinjal
    (3) Bt cotton for export
    (4) Bt cotton for local use
    Answer:
    285. (1) Khesari dal, also known as Grass pea, was banned for consumption in 1961 as it was believed that BetaN-Oxalyl-aminoalanine, a neuro-toxic amino-acid in the legume, caused neurolathyrim or a paralysis of the lower limbs.

    286. Which one of the following is not correctly matched ?

    (1) Chipko – S.L. Bahuguna Movement
    (2) Save – Medha Patkar Movement Narmada
    (3) Appico – P. Hegde Movement
    (4) Silent – Baba Amte Movement
    Answer:
    286. (4) Sunderlal Bahuguna: noted Garhwali environmentalist and Chipko movement leader; Medha Patkar: known for her role in Narmada Bachao Andolan; Panduranga Hegde: known as the person who started Appiko movement to protect trees in Western Ghats; and Baba Amte: social worker and social activist known particularly for his work for the rehabilitation and empowerment of poor people
    suffering from leprosy.

    287. Which country has three capitals viz. Administrative, Legislative and Judicial?

    (1) Chile 
    (2) Malaysia
    (3) Canada 
    (4) South Africa
    Answer:
    287. (4) South Africa divides its governmental power among three capitals. Bloemfontein is the capital of the judiciary, Cape Town is the legislative capital, and Pretoria is the administrative capital.

    288. Which one of the following Indian World Heritage Sites is not in Madhya Pradesh ?

    (1) Khajuraho Temples
    (2) Sun Temple Konark
    (3) Sanchi Stupa
    (4) Rock Shelters of Bhimbetka
    Answer:
    288. (2) Konark Sun Temple is a 13th century Sun Temple, at Konark, in Odisha. It was constructed from oxidized and weathered ferruginous sandstone by King Narasimhadeva I of the Eastern Ganga Dynasty.

    289. Which is the example for Plural Executive ?

    (1) U.S.A. 
    (2) U.K.
    (3) India 
    (4) Switzerland
    Answer:
    289. (4) A plural executive is a system of government where several, or all, of the administrative branch officers are elected in their own right. The executive power of the Swiss confederation is vested in a plural executive consisting of seven members known as Federal Council. According to Article 177 of Swiss constitution, the Federal Council is a collegial body, in which every member enjoys equal power and status.

    290. The Concept of “Directive Principles of State Policy” incorporated in the Constitution of India was borrowed from the Constitution of

    (1) Australia 
    (2) U.S.A.
    (3) Canada 
    (4) Ireland
    Answer:
    290. (4) The concept of Directive Principles of State Policy was borrowed from the Irish Constitution. The makers of the Constitution of India were influenced by the Irish nationalist movement.

    Post a Comment

    0 Comments