Others GK Questions Quiz-15

Others GK Questions Quiz-15

Others GK Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Others GK for competitive examinations.

    291. Which is the only country whose postage stamps do not bear its name?

    (1) U.S.A. 
    (2) U.K.
    (3) Japan 
    (4) Pakistan
    Answer:
    291. (2) Britain is the only country whose postage stamps do not feature the name of the country issuing them. This is because Britain was the first country to produce stamps.

    292. Who is the Chairperson of the National Commission for Protection of Child Rights?

    (1) Leela Samson
    (2) Shantha Sinha
    (3) Mamta Sharma
    (4) Usha Mehra
    Answer:
    292. (2) Dr Shantha Sinha is the Chairperson of the newly constituted National Commission for Protection of Child Rights (NCPCR). In recognition of her efforts in the field of child rights, she was awarded the Padmashri in 1998 and the Ramon Magsaysay Award for Community Leadership in 2003.

    293. Which is the first state in India to pass the Food Security Law?

    (1) Punjab 
    (2) Kerala
    (3) Chhattisgarh
    (4) Gujarat
    Answer:
    293. (3) Chhattisgarh was the first state in the country to introduce the Food Security Act, a unique law so that it could become a right of the people to get sufficient quantity of food at subsidized rates. New ration cards under food security Act are being issued in the names of female head of the family.

    294. When Margaret Thatcher was P.M. with which country Britain waged a war to regain control of Falkland Islands ?

    (1) Chile
    (2) Argentina
    (3) Brazil
    (4) None of the above
    Answer:
    294. (2) As a British Overseas Territory, the Falkland Islands enjoy a large degree of internal self-governance with the United Kingdom guaranteeing good government and taking responsibility for their defence and foreign affairs. In 1982, following Argentina's invasion of the islands, the two-month-long undeclared Falklands War between both countries resulted in the surrender of all Argentine forces and the return of the islands to British administration.

    295. The world’s tallest statue of Mahatma Gandhi is in

    (1) Champaran 
    (2) Patna
    (3) Lucknow 
    (4) Rajkot
    Answer:
    295. (2) With a towering height of 70 feet, the world's tallest statute of Mahatma Gandhi was recently
    unveiled in Patna in Bihar. Funded by the state government, the Rs 10 crore statue, inclusive of a
    30-feet-high pedestal, has been built by Delhi-based sculptor Ramsutar and Sons.

    296. Among the following states, which one has adopted the “Neem” tree as the state tree ?

    (1) Maharashtra
    (2) Tamil Nadu
    (3) Kerala
    (4) Andhra Pradesh
    Answer:
    296. (4) Azadirachta indica, also known as Neem, is the state tree of Andhra Pradesh. Products made from Neem trees have been used in India for over two millennia for their medicinal properties: Neem
    products are believed to be anthelmintic, antifungal, antidiabetic, antibacterial, antiviral, contraceptive and sedative.

    297. Which country’s currency is Ngultrum ?

    (1) Laos 
    (2) Bangladesh
    (3) Nepal 
    (4) Bhutan
    Answer:
    297. (4) The ngultrum has been the currency of Bhutan since 1974. It is subdivided into 100 chhertum. The ngultrum is equal in value to the Indian rupee.

    298. Which one of the following countries and their capitals are wrongly paired ?

    (1) Switzerland - Geneva
    (2) Austria - Vienna
    (3) Denmark - Copenhagen
    (4) Finland - Helsinki
    Answer:
    298. (1) Bern is the capital and the fifth most populous city of Switzerland. Bern is ranked among the world’s top ten cities for the best quality of life (2010).

    299. Which one of the following monuments is the first inhabited World Heritage Monument ?

    (1) Agra Fort
    (2) Red Fort
    (3) Jaisalmer Fort
    (4) Amber Fort
    Answer:
    299. (3) The Jaisalmer Fort in Rajasthan has become the first inhabited monument to have been declared a World Heritage Monument by UNESCO. At least 450 families still reside in the fort complex.

    300. Which one of the following ancient monuments in Delhi is not a World Heritage Monument ?

    (1) Red Fort
    (2) Jantar Mantar
    (3) Humayun’s Tomb
    (4) Qutub Minar
    Answer:
    300. (2) World Heritage Monuments in Delhi are: Humanyun’s Tomb, Qutb Minar and Red Fort.

    301. ATM is the abbreviation for

    (1) Automatic Teller Machine
    (2) Automated Teller Machine
    (3) Automatic Tally Machine
    (4) Automated Tally Machine.
    Answer:
    301. (2) Automated Teller Machine

    302. Which of the following Indian city can boast of having the largest deployment of rooftop solar water heaters?

    (1) Ahmedabad 
    (2) Bangalore
    (3) Mumbai 
    (4) Pune
    Answer:
    302. (2) The total annual insolation is greater at the equator and there is a general decrease poleward. Therefore, the place which is nearer to equator can boast of having the largest deployment of rooftop solar water heaters.

    303. Who called Political Science an ‘inexact science’ ?

    (1) Bluntschli 
    (2) Bryce
    (3) Bodin 
    (4) Buckle
    Answer:
    303. (4) Buckle and Comte are among those who declared that Political Science can never claim to be a science. Buckle observed that political science, far from being a science is, one of “the most backward of all arts.”

    304. Who among the following describes the press groups as the Third House of the Legislature?

    (1) Lord Bryce
    (2) H. M. Finer
    (3) G. D. H. Cole
    (4) Dicey
    Answer:
    304. (2) H.M. Finer describes the pressure groups as the Third House of the Legislature. Pressure groups refer to an interest group that tries to influence legislators or bureaucrats to act in their favor, typically through lobbying.

    305. The adverse effects occurring within short time of administration of single dose or multiple doses given within 24 hours is defined as

    (1) Chronic toxicity
    (2) Acute toxicity
    (3) LD50
    (4) LC50
    Answer:
    305. (2) The adverse effects occurring within short time of administration of single dose or multiple doses given within 24 hours is defined as Acute toxicity.

    Post a Comment

    0 Comments