Others GK Questions Quiz-16

Others GK Questions Quiz-16

Others GK Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Others GK for competitive examinations.

    306. What is the full form of FDI, which is currently in news ?

    (1) Floating Deposit Investment
    (2) Foreign Direct Investment
    (3) Foreign Diverse Investment
    (4) Financial Derivatives in India
    Answer:
    306. (2) FDI : Foreign Direct Investment.

    307. In <HR>, the HR stands for:

    (1) Heading Regulations
    (2) Happy Romulans
    (3) Horizontal Rule
    (4) Horizontal Rulers
    Answer:
    307. (3) There are two tags that can be used to control the layout of a webpage: Horizontal Rule <hr> and Line break <br> which inserts a end of line where it appear. Neither have a closing tag or associated text.

    308. Expand the term IPCC :

    (1) International Panel of Climate Control
    (2) Interim Panel of Climate Change
    (3) Intergovernmental Panel on Climate Change
    (4) International Pollution Control Council
    Answer:
    308. (3) The Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) is a scientific intergovernmental body which was first established in 1988 by two United Nations organizations, the World Meteorological Organization (WMO) and the United Nations Environment Programme (UNEP). It is chaired by Rajendra K. Pachauri.

    309. GUI stands for

    (1) Graphical User Interface
    (2) Graphical User Information
    (3) Graphical User Interaction
    (4) Graphical User Instruction
    Answer:
    309. (1) In computing, graphical user interface (GUI) is a type of user interface that allows users to interact with electronic devices using images rather than text commands. GUIs can be used in computers, handheld devices such as MP3 players, portable media players or gaming devices, household appliances, office, and industry equipment.

    310. The science of Dactylography is commonly known as

    (1) Carbon dating
    (2) Water printing
    (3) Finger printing
    (4) Electro cardiogram
    Answer:
    310. (3) The scientific study of fingerprints, which is known as dactylography, is used as a technique of crime detection by practically every modern law enforcement agency. Fingerprints are an excellent means of identifying persons because each individual’s finger prints are unique and remain unchanged.

    311. Who was the creator of the cartoon characters Mandrake the Magician and the Phantom?

    (1) Lee Falk
    (2) Goscinny
    (3) Uderzo
    (4) Derek Hockridge
    Answer:
    311. (1) Lee Falk was an American writer, theater director and producer, best known as the creator of the popular comic strips The Phantom and Mandrake the Magician. At the height of their popularity, these strips attracted over 100 million readers every day. Falk also wrote short stories, and he contributed to a series of pulp novels about The Phantom.

    312. Liberty stands for

    (1) absence of restraint
    (2) consists in the presence of restraint
    (3) feeling enjoyed in a congenial atmosphere
    (4) the eager maintenance of that atmosphere in which men have the opportunity to be their best selves- Laski
    Answer:
    312. (4) Liberty, according to Laski, “is the eager maintenance of that atmosphere in which men have the opportunity to be their best selves.” It means enjoyment of those rights and presence of those opportunities which help men to grow, to be the best of themselves, to develop their faculties and to plan their Lives as they deem best, provided such rights do not infringes similar rights of others.

    313. The Central Food Technological Research Institute (CFTRI) is located at :

    (1) Mysore 
    (2) Dehradun
    (3) Nagpur 
    (4) Ernakulam
    Answer:
    313. (1) The Central Food Technological Research Institute is located at Mysore in Karnataka. It is one of the 40 national research laboratories in India, set up under the aegis of the Council of Scientific and Industrial Research (CSIR).

    314. The Indian Institute of Science is located at :

    (1) Chennai 
    (2) Bangalore
    (3) Kolkata 
    (4) Mumbai
    Answer:
    314. (2) Indian Institute of Science (IISc) is a premier university for scientific research and higher education located in Bangalore. It was established in 1909 with active support from Jamshedji Tata, It is also locally known as the “Tata Institute

    315. Head office of Coca Cola company is in :

    (1) New York 
    (2) New Jersey
    (3) Atlanta 
    (4) Florida
    Answer:
    315. (3) The Coca-Cola Company is headquartered in Atlanta, Georgia, USA. It is an American multinational beverage corporation and manufacturer, retailer and marketer of nonalcoholic beverage concentrates and syrups.

    316. Indian Space Research Organisation is situated in

    (1) Amritsar 
    (2) Dehradun
    (3) Ahmedabad 
    (4) Chennai
    Answer:
    316. (*) The Indian Space Research Organisation (ISRO) is headquartered in Bangalore, Karnataka. The prime objective of ISRO is to develop space technology and its application to various national tasks.

    317. "ISRO" (Indian Space Research Organisation) was formed in the year

    (1) 1962 
    (2) 1969
    (3) 1972 
    (4) 1977
    Answer:
    317. (2) Established in 1969, ISRO superseded the erstwhile Indian National Committee for Space Research (INCOSPAR). It is the primary space agency of India and amongst the largest government space agencies in the world.

    318. When was Indian Forest Service set up?

    (1) July 1, 1966
    (2) July 1,1968
    (3) July 1,1967
    (4) July 1,1965
    Answer:
    318. (1) The modern Indian Forest Service was created on 1 July 1966, under the All India Services Act 1951, for protection, conservation, and regeneration of forest resources. It is one of the three All India Services of the Government of India.

    319. NMCC, formed by UPA Govt. recently, stands for

    (1) National Minerals Competitiveness Council
    (2) National Manufacturing Competitiveness Council
    (3) National Mercantile Control Commission
    (4) National Manufacturing Competitiveness Commission
    Answer:
    319. (2) NMCC stands for National Manufacturing Competitiveness Council. It was set up by the Government to provide a continuing forum for policy dialogue to energise and sustain the growth of manufacturing industries in India. It works under Department of Industrial Policy and Promotion, Ministry of Commerce and Industry.

    320. Which of the followings is not correct ?

    (1) NMA-National Monuments Authority
    (2) PIL-Public Interest Litigation
    (3) NGT-National Growth Tribunal
    (4) MSP-Minimum Support Price
    Answer:
    320. (3) NGT stands for National Green Tribunal which was established on 18 October 2010 under the
    National Green Tribunal Act 2010 for effective and expeditious disposal of cases relating to environmental protection and conservation of forests and other natural resources. It is not bound by the procedure laid down under the Code of Civil Procedure, 1908.

    321. Where the Central Food Technology and Research Institute (CFTRI) is located ?

    (1) Chennai 
    (2) Mysore
    (3) Hyderabad 
    (4) Bangalore
    Answer:
    321. (2) CSIR-Central Food Technological Research Institute, abbreviated to CSIR-CFTRI, is one of the 40 national research laboratories in India, set up under the aegis of the Council of Scientific and Industrial Research (CSIR). Located in Mysore, Karnataka, it was opened in 1950.

    322. Which of the followings is not correct ?

    (1) PIL– Public Induced Litigation
    (2) CNG–Compressed Natural Gas
    (3) SIT–Special Investigation Team
    (4) KYC – Know Your Customer
    Answer:
    322. (1) PIL stands for Public-Interest Litigation which is initiated in a court of law for the protection of the public interest. In Indian law, Article 32 of the Indian constitution contains a tool which directly joins the public with judiciary. A PIL may be introduced in a court of law by the court itself (suo motu), rather than the aggrieved party or another third party.

    323. When was the Geological Survey of India established ?

    (1) 1841 
    (2) 1851
    (3) 1941 
    (4) 1951
    Answer:
    323. (2) Geological Survey of India (GSI), established in 1851, is a government organization in India which is responsible for conducting geological surveys and studies. It is one of the oldest of such organizations in the world and the second oldest survey in the country.

    324. Which one of the following States is called as ‘God’s Own Country’ in India ?

    (1) Kerala
    (2) Uttar Pradesh
    (3) West Bengal
    (4) Goa
    Answer:
    324. (1) Kerala has been described as ‘God’s own Country,’ a phrase used in to describe places with beautiful landscapes and countryside. The National Geographic’s Traveller magazine names Kerala as one of the “ten paradises of the world” and “50 must see destinations of a lifetime.”

    325. Which of the following is not correct ?

    (1) CISF - Central Industrial Security Force
    (2) BSF - Border Security Force
    (3) UNDP - United Nation’s Development Project
    (4) SIT- Special Investigation Team
    Answer:
    325. (3) UNDP stands for United Nations Development Programme. It is the United Nations global development network which advocates for change and connects countries to knowledge, experience and resources to help people build a better life.

    326. The first nuclear explosion in India was conducted at

    (1) Pokhran 
    (2) Bombay
    (3) Nellie 
    (4) Sriharikota
    Answer:
    326. (1) Smiling Buddha (Pokhran-I) is an assigned codename of India’s first nuclear weapon explosion, which took place on 18 May 1974. The device was detonated by the Indian Army in the army base, Pokhran Test Range, Rajasthan.

    327. The name of the common currency launched by members of the European Union is

    (1) Sterling
    (2) Dollar
    (3) Euro 
    (4) Pound
    Answer:
    327. (3) The euro is the official currency of the eurozone, which consists of 18 of the 28 member states of the European Union. It is the second largest reserve currency as well as the second most traded currency in the world after the United. States dollar.

    328. Red Data Book contains

    (1) Red pandas
    (2) Rare plants and animals under threat
    (3) Rare minerals
    (4) Vanishing rivers
    Answer:
    328. (2) The Red Data Book documents rare and endangered species of animals, plants and fungi as well as some local sub-species that exist within the territory of the state or country. Species are classified into different categories of perceived risk.

    329. Which is the world’s cultural capital in India ?

    (1) Kolkata 
    (2) Trivandrum
    (3) Madurai 
    (4) Mumbai
    Answer:
    329. (1) Kolkata is the Cultural Capital of India. Located on the east bank of the Hooghly River, it has long been known for its literary, artistic and revolutionary heritage.

    330. Where is the headquarters of Hindustan Zinc Ltd ?

    (1) Udaipur 
    (2) Jodhpur
    (3) Jaisalmer
    (4) Jaipur
    Answer:
    330. (1) Hindustan Zinc Limited (HZL) is headquartered at Udaipur, Rajasthan. It is the world’s second largest zinc producer and operates the world’s largest Zinc Mine in Rampura Agucha, Rajasthan. It is a subsidiary of Vedanta Resources PLC.

    Post a Comment

    0 Comments