Others GK Questions Quiz-17

Others GK Questions Quiz-17

Others GK Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Others GK for competitive examinations.

    331. ‘Canterbury’, the premium Indian brand of woollen cardigans and pullovers is from the house of

    (1) Monte-Carlo
    (2) Woodland
    (3) Digjam
    (4) OCM
    Answer:
    331. (1) Monte Carlo Fashions Ltd, the premium brand in garments, launched the Canterbury Class for the premium segment in December 2012. It offers premium range of cardigans and pullovers.

    332. India follows the policy of non -alignment which implies.

    (1) being a third world power
    (2) choosing its own policies
    (3) neutrality towards power blocs
    (4) bringing peace and amity to the world
    Answer:
    332. (3) In international relations, non-alignment refers to a policy of states of not being formally aligned with or against any major power bloc. It is against great power and bloc politics and is based on neutrality with regard to super powers.

    333.Talking to one’s own self is

    (1) Sinecure
    (2) Soliloquy
    (3) Pessimist
    (4) Philanthropist
    Answer:
    333. (2) Soliloquy refers to an utterance or discourse by a person who talks to himself or herself or is disregardful of or oblivious to any hearers present. It is often used as a device in drama to disclose a character’s innermost thoughts.

    334. In an E – R diagram, ellipse represents

    (1) relation 
    (2) entity
    (3) fields 
    (4) key
    Answer:
    334. (*) The correct option is not given in the question. ER-Diagram is a visual representation of data that describes how data is related to each other. It shows relation between the data. It has 3 components: Entity, Attribute and Key. While an entity is represented using rectangles; an attribute (describes a property or characteristic of an entity) is represented using ellipse. Ellipse with underlying lines represents Key.

    335. Who is the first woman IPS officer in India ?

    (1) Sarojini Naidu
    (2) Kiran Bedi
    (3) Indira Gandhi
    (4) Bachendri Pal
    Answer:
    335. (2) Kiran Bedi became the first woman IPS Officer in India in 1972. Bedi’s first posting was to the Chanakyapuri subdivision of Delhi in 1975. The same year, she became the first woman to lead the allmale contingent of the Delhi Police at the Republic Day Parade in 1975.

    336. Direct legislation in Switzerland has

    (1) a natural growth
    (2) a haphazard growth
    (3) an artifical growth
    (4) None of the above
    Answer:
    336. (1) In Switzerland direct legislation has a natural growth, or, as Bryce says, it is “racy of the soil. There are institutions which like plants, flourish only on their hillside and under their own sunshine.” (World Constitution-A Comparative Study: Political Science, p. 303). Switzerland has a direct democracy system.

    337. Who gave the idea of ‘‘Cabinet ‘‘Dictatorship’’

    (1) Mauir 
    (2) Lowell
    (3) Marriot 
    (4) Laski
    Answer:
    337. (1) Analyzing the strong position of the Cabinet in the British Government, Professor Ramsay Muir described it as the ‘Dictatorship of the Cabinet.’ In his book ‘How Britain is Governed’, he writes “A body which wields such powers as these may fairly be described as ‘omnipotent’ in theory, however, incapable it may be of using its omnipotence. Its position, whenever it commands a majority, is a dictatorship only qualified by publicity.”

    338. In which of the following counstries are the fudges of the federal court elected by the two House of the Fedreal Legislature ?

    (1) Switzerland
    (2) Germany
    (3) Canada
    (4) Both (A) and (B)
    Answer:
    338. (4) For the purpose of elections of government members and judges of the federal court, both chambers of Parliament in Switzerland unite in common sessions as the National Assembly. Similarly in Germany, half of Federal Constitutional Court judges are elected by the House of Representatives and one-half by the Senate (The World Factbook: CIA).

    339. The President of the USA appoints Sureme Court Judges

    (1) with Senate’s consent
    (2) at his discreation
    (3) with consent of the House of Representatives
    (4) None of these
    Answer:
    339. (1) Article 2 of the United States Constitution places the power of appointing Justices with the President of the United States, stating that such appointments must be confirmed by the United States Senate. The President may nominate anyone to serve. However, that person must receive the confirmation of the Senate.

    340. NIN (National Institute of Nutrition) Central Office is located at

    (1) Hyderabad 
    (2) Mumbai
    (3) Bengaluru 
    (4) Kolkata
    Answer:
    340. (1) The National Institute of Nutrition (NIN) is an Indian Public health, Biotechnology and Translational research center located in Hyderabad. It is one of the oldest research centers in India, and the largest center, under the Indian Council of Medical Research.

    341. Name the American film cartoonist who created Mickey Mouse and Donalc Duck.

    (1) Warner Brothers
    (2) Walt Distney
    (3) Steven Spielberg
    (4) Hanna Barbera
    Answer:
    341. (2) Walt Disney was an American business magnate and cartoonist who created numerous fictional characters including Mickey Mouse, Donald Duck, and Goofy. Disney himself was the original voice for Mickey. During his lifetime, he received four honorary Academy Awards and won 22 Academy Awards.

    342. RMSA means

    (1) Rashtriya Madhyamik Shiksha Abhiyan
    (2) Rivers Management and Safety Authority
    (3) Rashtriya Middle School Association
    (4) Recurring Modest Secured Account
    Answer:
    342. (1) RMSA stands for Rashtriya Madhyamik Shiksha Abhiyan. It was launched by the Ministry of Human Resource Development in March, 2009. It aimed to achieve an enrolment rate of 75% by providing a secondary school within a reasonable distance of any habitation.

    343. The secretariat of the convention on Biological Diversity Campaign was based in

    (1) London 
    (2) Italy
    (3) Montreal 
    (4) Toronto
    Answer:
    343. (3) The Secretariat of the Convention on Biological Diversity is based in Montreal, Canada. It was established to support the goals of the Convention on Biological Diversity (CBD) that was signed at the Earth Summit in Rio de Janeiro, Brazil, in 1992 and entered into force on 29 December 1993.

    344. Mac Iver says ‘Kinship creates society and society at length creates’ _____

    (1) Nation 
    (2) City state
    (3) Association 
    (4) State
    Answer:
    344. (4) MacIver, hinting at the link between kinship, social organization, patriarchal authority and the State says, “the authority of the father passes into the power of the chief. ............Kinship creates society and society at length creates the State.” As such, kinshipbased social organization becomes the basis of further division and subdivision into more extended groups such as clan, tribe, etc.

    345. The country where the national animal is the Sacred Cow

    (1) Indonesia 
    (2) Bhutan
    (3) India 
    (4) Nepal
    Answer:
    345. (4) Cow is the national animal of Nepal. Most of the people of Nepal are Hindus and cow is worshipped as the goddess of wealth (Goddess Laxmi). Killing of cow is prohibited in Nepal.

    346. Who among the following has created history by becoming the youngest girl in the world to climb Mount Everest at an early age of 13 ?

    (1) Manindini Mahendroo
    (2) Malti Pradhan
    (3) Malawath Purna
    (4) Mayawati Kulkarni
    Answer:
    346. (3) Malavath Poorna scaled the Mount Everest on May 25, 2014 at the age of 13 years, 11 months – just one month younger than the previous record-setter, an American boy who made the climb in 2010. Daughter of farm labourers, Poorna is a class IX student in an Andhra Pradesh Social Welfare Residential Educational School at Tadawai.

    347. G E F, an international aid - giving agency has the full form

    (1) Global Environment Fund
    (2) Global Educational Fund
    (3) Global Economic Fund
    (4) Global Energy Fund
    Answer:
    347. (1) GEF stands for Global Environment Fund. It is a global alternative asset manager with approximately $1 billion in assets under management. Established in 1990, GEF is one of the world’s most successful investment firms dedicated to the energy, environmental, and natural resources sectors.

    348. What is the currency of Saudi Arabia?

    (1) Dinar 
    (2) Riyal
    (3) Pound 
    (4) Lira
    Answer:
    348. (2) Riyal is the currency of Saudi Arabia. It is subdivided into 100 Halalas. The name riyal derives from the Spanish word “real”, one of the currencies in the Mediterranean region during the Ottoman era. It has been the currency of Saudi Arabia since the country came into being in 1932.

    349. The National Police Academy is located ay :

    (1) Dehradun 
    (2) Hyderabad
    (3) Bangalore 
    (4) Abu Road
    Answer:
    349. (2) Sardar Vallabhbhai Patel National Police Academy, popularly known as the National Police Academy, is located in Hyderabad, the capital of Telangana and de jure capital of Andhra Pradesh. It is the premier police training institution in the country.

    350. Which of the following countries has brought out a stamp on Mother Teresa to celebrate her birth anniversary ?

    (1) India 
    (2) USA
    (3) UK 
    (4) Pakistan
    Answer:
    350. (2) The United States (US) Postal Service, on 26 August 2010, honoured India’s Nobel peace prize winner Mother Teresa by releasing a postage stamp on her birth centenary. Her portrait by award winning American artist Thomas Blackshear II also featured on it. In 1996, the then president Bill Clinton and the US Congress awarded Mother Teresa honorary US citizenship.

    Post a Comment

    0 Comments