Others GK Questions Quiz-18

Others GK Questions Quiz-18

Others GK Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Others GK for competitive examinations.

    351. The serious environmental degradation of Maldives is considered to be essentially due to

    (1) None of the options
    (2) Industrial pollution of water and air
    (3) High population density
    (4) Constant soil erosion
    Answer:
    351. (3) The Maldives’ environment comprises a delicate and complex series of ecosystems that are unique. However, the country’s small land area and population size, and the virtual isolation of a majority of its islands make their ecosystems, both on land and the sea, fragile. Current environmental issues have arisen due to the high population density and it concentration in a few islands, compounded by the increasing number of tourist resorts, making environmental management more difficult.

    352. Among the following which country has the highest life expectancy ?

    (1) Denmark 
    (2) Japan
    (3) U.S.A 
    (4) Switzerland
    Answer:
    352. (2) As per the World Health Organization data for 2015, Japan has the highest life expectancy of 84 years in the world. Japanese men and women are expected to live 80 years and 87 years respectively.
    The report of Japanese Ministry of Health, Labor and Welfare, released in August 2015, put the life
    expectancy for men and women at 80.5 and 86.83 years respectively.

    353. According to Paul Appleby the quality of good administrators is

    (1) Intelligence
    (2) Integrity
    (3) Loyalty
    (4) Self-confidence
    Answer:
    353. (4) According to ‘Morality and Administration in Democratic Government’ by Paul H. Appleby, a good administrator: l has willingness to assume responsibilities, l demonstrates continuing personal growth, l is disposed towards action, l is a good listener who asks pointed questions, works well with all sorts of people; l seeks to obtain most able subordinates, l uses institutional resources-does not try to do it all and know it all himself, l cares for power only as it contributes to effectiveness-chiefly as a reserve asset, l has self-confidence and so is ready to admit his limitations and errors, l is hospitable to bad news as well as good, l respects subordinates as much as superiors, l constantly seeks to improve institutional performance, and l respects political processes and responsibilities in democratic governments, and l has a 'governmental sense' and a 'political sense'.

    354. Which country uses the ‘Birr’ as its currency?

    (1) Ethiopia 
    (2) Togo
    (3) Eritrea 
    (4) Estonia
    Answer:
    354. (1) Birr is the unit of currency in Ethiopia. Before 1976, dollar was the official English translation of birr. Today, it is officially birr in English as well.

    355. Which is the ‘Global Top Employees by Top Employers Institute’?

    (1) TCS
    (2) HCL
    (3) Cognisant 
    (4) Tata Elxsi
    Answer:
    355. (1) The question should be: Which of the following has been recognised as a ‘Global Top Employer’ by the Top Employers Institute? Tata Consultancy Services (TCS) was, in February 2016, recognised as a ‘Global Top Employer’ by the Top Employers Institute (TEI). In its assessment of 1,072 companies worldwide, TEI rated TCS as an exceptional performer across nine core HR areas including talent strategy, workforce planning, on-boarding, learning and development, performance management and leadership development, among others.

    356. Which one of the following Indian surname originated from Swat river ?

    (1) Srivastava 
    (2) Sharma
    (3) Sehgal 
    (4) Sood
    Answer:
    356. (1) According to a section of scholars, the surname “Shrivastava” originates from “Shrivastu”, the former name of the Swat River, said to be the place of origin of this clan. Srivastava is a common surname in Northern India, notably among Kayasthas.

    357. The founder of Bachpan Bachao Andolan (Save Child Movement) is

    (1) Malala Yousafzai
    (2) Sane Guruji
    (3) Salman Khan
    (4) Kailash Satyarthi
    Answer:
    357. (4) Bachpan Bachao Andolanis an India-based movement campaigning for the rights of children that was started in 1980 by Nobel Laureate Mr. Kailash Satyarthi. It is focused on ending bonded labour, child labour and human trafficking, as well as demanding the right to education for all children.

    358. Abbreviation of Doctor of Philosophy is:

    (1) PH.D 
    (2) D Phil
    (3) PH D 
    (4) Ph. D
    Answer:
    358. (1) PhD or DPhil refers to Doctor of Philosophy, a type of doctorate degree awarded by universities in many countries. The completion of a PhD is a requirement for employment as a university professor, researcher, or scientist in many fields.

    359. Who is the ‘father’ of White Revolution?

    (1) J.P. Narayan
    (2) Verghese Kurien
    (3) Baba Amte
    (4) M.S. Swaminathan
    Answer:
    359. (2) Verghese Kurien is known as the Father of White Revolution in India for his Operation Flood, the world’s largest agricultural development programme. This transformed India from a milk-deficient nation to the world’s largest milk producer, surpassing the United States of America in 1998. Kurien is also known as the ‘Milkman of India’.

    360. Which Indian language is also spoken in Nepal, Pakistan, Bangladesh, Trinidad and Tobago, Guyana, Suriname, Jamaica, the Caribbean, Fiji, Mauritius and South Africa?

    (1) Bhojpuri 
    (2) Punjabi
    (3) Tamil 
    (4) Telugu
    Answer:
    360. (1) Bhojpuri is an Indo-Aryan language chiefly spoken in the Purvanchal region of Uttar Pradesh, in the western part of Bihar state, and in the northwestern part of Jharkhand in India. It is also spoken in the northeastern part of Madhya Pradesh and the northern part of Chhattisgarh. Bhojpuri is one of the
    national languages of Nepal, Trinidad and Tobago, Guyana, Fiji, Mauritius, and Suriname.

    361. Which of the following Indian states’ police department launched “Operation Milan” to recover abducted youths ?

    (1) Haryana
    (2) Gujarat
    (3) Uttrakhand
    (4) Uttar Pradesh
    Answer:
    361. (4) The Uttar Pradesh police, on 28 April 2016, launched Operation Milan in Lucknow to rescue
    abducted youths and minors, including girls, and reunite them with their families. All the district police
    chiefs of the zone were asked to direct concerned police station in-charges, where such incidents had
    been reported, and give them 15 days to act on such cases of safe recovery.

    362. Who was the director of the ‘Alice in the Wonderland’?

    (1) Lewis Carroll
    (2) Tim Burton
    (3) Linda Woolverton
    (4) Alan Rickman
    Answer:
    362. (2) Alice in Wonderland is a 2010 American fantasy film directed by Tim Burton from a screenplay written by Linda Woolverton.Based on Lewis Carroll’s fantasy novels, Alice’s Adventures in Wonderland and Through the Looking-Glass, it was inspired by Walt Disney’s 1951 animated film of the same name.

    363. Which is the only car in India named after Mr. Sumant Moolgaokar?

    (1) Tata Sumo
    (2) Hyundai Santa Fe
    (3) Tata Safari
    (4) Hyundai Santro
    Answer:
    363. (1) Sumant Moolgaokar was an Indian industrialist, known as architect of Tata Motors. Tata Sumo, a multi-utility vehicle produced by India’s largest automotive company, was named in his honour. The
    first two letters of the car: Su” and “Mo” are the first two letters of his name and surname respectively.

    364. The first Field Marshall of India was

    (1) A. S. Vaidya
    (2) K.M. Cariappa
    (3) Sunderji
    (4) S.H.F.J. Manekshaw
    Answer:
    364. (4) Field Marshal Sam Jamshedji Manekshaw was the first Indian Army officer to be promoted to the five-star rank of field marshal.It was first conferred to Sam Manekshaw in 1973, as recognition to his service and leadership in 1971 Indo-Pakistani War.After Manekshaw, the second person to be conferred the rank was Kodandera M. Cariappa.

    365. The founding father of “Theory of bureaucracy” was

    (1) F. W. Taylor 
    (2) Max Weber
    (3) Elton Mayo
    (4) Herbert Simon
    Answer:
    365. (2) Max Weber, a German sociologist, propounded the theory of bureaucracy – a theory related to authority structure and relations. According to him, bureaucracy is the formal system of organization and administration designed to ensure efficiency and effectiveness. He suggested an ideal model for management as bureaucratic approach.

    366. FCRA administered by the Ministry of Home Affairs stands for _____?

    (1) Foreign Currency Regulation Act
    (2) Foreign Contribution Regulation Act
    (3) Foreign Contract Regulation Act
    (4) Foreign Cartel Restriction Act
    Answer:
    366. (2) FCRA stands for Foreign Contribution Regulation Act. It is an Indian legislation enacted in 2010 for regulating the foreign funding of NGOs in India. FCRA 2010 repeals (and replaces) the Foreign Contribution (regulation) Act, 1976.

    367. The largest herbarium of India is located at

    (1) Kolkata 
    (2) Lucknow
    (3) Mumbai 
    (4) Coimbatore
    Answer:
    367. (1) The largest herbarium in India is situated at The Indian Botanical Garden, Kolkata. It is situated on the banks of the Hooghly. The great Banyan tree, one of the largest trees in size in the world, is the main centre of attraction of this garden. It appears like a miniature forest in itself.

    368. Which of the following State has become India’s first carbon free State?

    (1) Himachal Pradesh
    (2) Madhya Pradesh
    (3) Uttar Pradesh
    (4) Maharashtra
    Answer:
    368. (1) Himachal Pradesh is India’s first carbon free State after having mandated all government departments to begin environment audit. It is also the first state in India to implement the clean development mechanism (CDM) project under which the World Bank will buy carbon credits from the new forests being developed on degraded lands.

    369. Skoda, which launched sedan ‘Rapid’, is an automobile manufacturer based in 

    (1) Japan
    (2) France
    (3) South Korea
    (4) Czech Republic
    Answer:
    369. (4) Skoda is a Czech automobile manufacturer founded in 1895 as Laurin & Klement. It is headquartered in Mlada Boleslav, Czech Republic. In 2000 Skoda became a wholly owned subsidiary of the Volkswagen Group.

    370. Which Superfast train has AC Coach having Braille Signals?

    (1) Purushottam Express
    (2) Shramjeevi Express
    (3) Himgiri Express
    (4) Purva Express
    Answer:
    370. (1) The Purushottam Express became the first train in the country to have a Braille-embedded AC coach for the visually-challenged passengers in 2014. In a first of its kind, the Railways manufactured an AC three-tier coach with Braille signageson berths, toilets, wash basins and doors as well.

    Post a Comment

    0 Comments