Others GK Questions Quiz-19

Others GK Questions Quiz-19

Others GK Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Others GK for competitive examinations.

    371. In India, which city is also known as ‘City of Palaces’?

    (1) Jaipur 
    (2) Kolkata
    (3) Gwalior 
    (4) Udaipur
    Answer:
    371. (2) Kolkata, the capital of West Bengal, is called “The City of Palaces”. It is also known as the “City of Joy” and the “Cultural Capital of India.” Kolkata (formerly Calcutta) was the capital of the British Empire up to 1911 and the industrial, cultural and intellectual hub of the country.

    372. The amount of insurance cover provided by Indian Railways for passengers at a premium of Re.1 is

    (1) Rs. One lakh
    (2) Rs. Fifty thousands
    (3) Rs. Ten lakhs
    (4) Rs. Five lakhs
    Answer:
    372. (3) Indian Railways has been offering an insurance cover of Rs 10 lakh for a premium as low as Re 1 since September 2016. The insurance cover is besides the compensation given by the Railways in case of accidents to valid ticket holders. The insurance provides coverage against death, injury and disabilities caused due to accidents.

    373. Which of the following is called the Land of White Elephants?

    (1) Thailand 
    (2) Africa
    (3) Cuba 
    (4) Turkey
    Answer:
    373. (1) Thailand is called land of white elephants. The white elephant, Airavata, carries the Hindu god, Indra. Because of this, white elephants are a major symbol of divine royal power in Thailand. The number of white elephants a king possesses symbolizes how much power that king has.

    374. Who was the first Chancellor of Jamia Millia Islamia University at Aligarh?

    (1) Abdul Ghaffar Khan
    (2) Rajkumari Amrit Kaur
    (3) Hakim Ajmal Khan
    (4) Sir Sayyad Ahmad Khan
    Answer:
    374. (3) Hakim Ajmal Khan was elected as the first chancellor of Jamia Millia Islamia when it was established at Delhi during British rule in 1920. He was one of the founders of the university and remained its chancellor until his death in 1927. During this period, he oversaw the University’s move to Delhi from Aligarh and helped it to overcome various crises.

    375. The Chairman of the National Disaster Management Authority (NDMA) is

    (1) National Security Advisor
    (2) Prime Minister of India
    (3) Chief of DRDO
    (4) Home Minister of India
    Answer:
    375. (2) The Prime Minister is the ex-officio chairperson ofNational Disaster Management Authority (NDMA). Formed in 2005, it is an agency of the Ministry of Home Affairs whose primary purpose is to coordinate response to natural or man-made disasters and for capacity-building in disaster resiliency and crisis response.

    376. Red Data Book provides an account of

    (1) extinct animals only
    (2) endangered plants & animals
    (3) endangered plants only
    (4) fossil plants
    Answer:
    376. (2) The Red Data Book is the state document established for documenting rare and endangered species of animals, plants and fungi as well as some local sub-species that exist within the territory of the state or country. This book provides central information for studies and monitoring programmes on rare and endangered species and their habits.

    377. Which of the following is India’s military offensive against Pakistan in the Kargil war ?

    (1) Operation Kargil
    (2) Operation LOC
    (3) Operation Vijay
    (4) Operation Success
    Answer:
    377. (3) India’s operation to clear the Kargil sector in MayJuly 1999 is known as Operation Vijay. The Kargil war was an armed conflict between India and Pakistan that took place between May and July 1999 in the Kargil district of Kashmir and elsewhere along the Line of Control (LOC). The cause of the war was the infiltration of Pakistani soldiers and Kashmiri militants into positions on the Indian side of the LOC, the de facto border between the two countries.

    378. Who coined the Chipko slogan “Ecology is Permanent Economy”?

    (1) Chan Prasad Bhatt
    (2) Sundarlal Bahuguna
    (3) Shayam Prasad Bahuguna
    (4) Bachni Devi
    Answer:
    378. (2) Sundarlal Bahuguna, a noted Garhwali environmentalist, coined the Chipko slogan “Ecology is permanent economy.” He has been fighting for the preservation of forests in the Himalayas, first as a member of the Chipko movement in the 1970s, and later spearheaded the Anti-Tehri Dam movement in the 1980s.

    379. Yogeshwar Dutt is associated with which sport?

    (1) Discus Throw 
    (2) Wrestling
    (3) Shooting 
    (4) Pole Vault
    Answer:
    379. (2) Yogeshwar Dutt is an Indian freestyle wrestler. At the 2012 Summer Olympics, he won the bronze medal in the 60-kg category. He was awarded the Padma Shri by the Government of India in 2013. He won a gold medal at the 2014 Commonwealth Games.

    380. The first Indian citizen to get commercial Pilot’s Licence was

    (1) Vijaypat Singhania
    (2) J.R.D.Tata
    (3) Captain Gopinath
    (4) Vijay Mallya
    Answer:
    380. (2) J. R. D. Tata obtained the first pilot licence issued in India on 10 February 1929. He later came
    to be known as the father of Indian civil aviation. He founded India's first commercial airline, Tata
    Airlines in 1932, which became Air India in 1946, now India's national airline.

    381. What is the limit of territorial water of a country from the coast ?

    (1) 20 km 
    (2) 22 km
    (3) 22.20 km 
    (4) 12 km
    Answer:
    381. (3) Territorial waters or a territorial sea as defined by the 1982 United Nations Convention on the Law of the Sea, is a belt of coastal waters extending at most 12 nautical miles (22.2 km; 13.8 mi) from the baseline (usually the mean low-water mark) of a coastal state. It refers to any area of water over which a state has jurisdiction, including internal waters, the contiguous zone, the exclusive economic zone and potentially the continental shelf.

    382. What is true about origin of Naxalism ? 

    (1) A peasant revolt which began from Naxalbari village of West Bengal
    (2) It was led by Charu Mazumdar, Kanu Sanyal and Jungal Santhal
    (3) It was inspired by the – Marxism – Leninism – Maoism
    (4) All of the above
    Answer:
    382. (4) The term Naxalites comes from Naxalbari, a small village in West Bengal, where a section of the Communist Party of India (Marxist) (CPI-M) led by Charu Majumdar, Kanu Sanyal, and Jangal Santhal initiated an uprising in 1967. Naxalites are considered farleft radical communists, supportive of Maoist political sentiment and ideology.

    383. Which city is known as ‘Electronic City’ ?

    (1) Gurugram
    (2) Bengaluru
    (3) Jaipur
    (4) Salem (Tamil Nadu)
    Answer:
    383. (2) Bengaluru, the capital city of Karnataka, is known as Electronic City after an information technology hub located there in Anekal taluk. It is one of India's largest electronic industrial parks, spread over 1.3 km² in Konappana Agrahara and Doddathogur villages in Bangalore. There are approximately 200 IT/ITES companies located in Electronic City.

    384. Cooperative farming has been most successful in which country ?

    (1) India 
    (2) Denmark
    (3) USA 
    (4) Russia
    Answer:
    384. (4) Cooperative farming has succeeded only in countries with totalitarian government. It was at its best in the former USSR (now Russia). Cooperative farming was practised there in the form of collective farming in which member-owners engaged jointly in farming activities. There were both kolkhozy (cooperative-run type) and sovkhozy (state-run type) cooperatives. The collective farms were highly mechanized and the machine tractor stations, maintained by the state, played a crucial role in the success of these farms (Cooperation Principles, Problems and Practice, by T.N. Hajela, p. 489-502).

    Post a Comment

    0 Comments