Others GK Questions Quiz-2

Others GK Questions Quiz-2

Others GK Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Others GK for competitive examinations.

    21. Which is situated on the “Capital Hill” ?

    (1) Legislative Office of United States General Assembly
    (2) A peak of Kargil region won again by India in June 1999
    (3) A mountainous peak from where Jesus gave sermons
    (4) The biggest stock market of the world
    Answer:
    21. (*) Capitol Hill, aside from being a metonym for the United States Congress, is the largest historic
    residential neighborhood in Washington D.C., stretching easterly in front of the United States Capitol
    along wide avenues. It is one of the oldest residential communities in Washington, and, with roughly 35,000 people in just under 2 square miles (5 km2), it is also one of the most densely populated.

    22. Who composed the memorable literary character named Winston Smith ?

    (1) George Orwell
    (2) E.M. Foster
    (3) Rudyard Kipling
    (4) R.C. Sheridon
    Answer:
    22. (1) Nineteen Eighty-Four is a novel by George Orwell published in 1949. It is a dystopian and satirical novel set in Oceania, where society is tyrannized by The Party and its totalitarian ideology. The protagonist of the novel, Winston Smith, is a member of the Outer Party who works for the Ministry of Truth (Minitrue), which is responsible for propaganda and historical revisionism.

    23. Which part of India is linked to the border by the Hindustan-Tibet road ?

    (1) Shimla
    (2) Garhwal
    (3) North Bengal
    (4) Kashmir Valley
    Answer:
    23. (1) It was Lord Dalhousie (1848-1856) who ordered work to begin on the Hindustan Tibet Road in June 1850. The system of begari prevalent in the hills, where unpaid labourers were pressed into service including for the transport of timber and files to Shimla is said to have upset the Governor General so deeply that he wanted to improve the road these men trudged.

    24. The lengthiest Constitution in the world is

    (1) Indian 
    (2) American
    (3) British 
    (4) French
    Answer:
    24. (1) The Constitution of India is the longest written constitution of any sovereign country in the world, containing 448 articles, 12 schedules and 100 amendments, with 117,369 words in its English
    language version, while the United States Constitution is the shortest written constitution, at 7 articles and 27 amendments.

    25. Which amidst the SAARC countries rank highest in the Human Development Index released by the UNDP in 2002?

    (1) India 
    (2) Pakistan
    (3) Bangladesh 
    (4) Sri Lanka
    Answer:
    25. (4) In the Human Development Index released by the UNDP in 2002, India stood 124th in ranking. India’s Human Development Index — a statistic that is compiled on the basis of life expectancy, literacy and GDP — was estimated at 0.577. Pakistan stood marginally lower with a HDI of 0.499. Sri Lanka’s HDI was higher than the entire South Asian region.

    26. Which country/countries started privatisation of State-owned enterprises as a major State Policy?

    (1) U.K. under Mrs. Margaret Thatcher
    (2) Russia in the C.I.S.
    (3) Mexico/Argentina/Brazil
    (4) Italy/France/Malaysia
    Answer:
    26. (1) After entering 10 Downing Street, Thatcher introduced a series of political and economic initiatives to reverse what she perceived to be Britain’s precipitous national decline. Her political philosophy and economic policies emphasised deregulation (particularly of the financial sector), flexible labour markets, the privatisation of state-owned companies, and reducing the power and influence of trade unions.

    27. Which is the earliest Engineering Educational Institution in India ?

    (1) Birla Institute of Technology & Science, Pilani
    (2) I.I.T., Kharagpur
    (3) Roorkee Engineering College, (I.I.T. Roorkee)
    (4) BHU (IT), Varanasi
    Answer:
    27. (3) Indian Institute of Technology Roorkee (commonly known as IIT Roorkee or IITR), formerly the University of Roorkee(1948-2001) and the Thomason College of Civil Engineering(1853-1948), is a public university located in Roorkee, Uttarakhand, India. Established in 1847 in British India by the then lieutenant governor, Sir James Thomason, it was given university status in 1949 and was converted into an Indian Institutes of Technology (IIT) in 2001.


    28. Which is the Agency the Government has engaged to grade the standardise various agricultural products ?

    (1) Food Corporation of India
    (2) Directorate of Marketing and Inspection
    (3) Bureau of Indian Standards
    (4) Central Statistical Organisation
    Answer:
    28. (2) The Directorate of marketing and inspection implements the agricultural marketing programmes
    of the Union Government under the supervision and control of Union Ministry of Agriculture. It aims at
    bringing integrated development of marketing of agricultural and allied produce in the country. It is
    responsible for Promotion of Standardisation and Grading of Agricultural and Allied Produce.

    29. Which is the fastest running train on Indian Railways ?

    (1) Mumbai-Goa Superfast Express
    (2) New Delhi-Lucknow Shatabdi Express
    (3) New Delhi-Mumbai & Rajdhani Express
    (4) New Delhi-Chandigarh Shatabdi Express
    Answer:
    29. (*) The fastest train in India is Bhopal Shatabdi between New Delhi - Bhopal Junction with a maximum speed of 161 km/h (100 mph) and an average speed of 87.17 km/h (56.5 mph), excluding stops is the train which attains highest speed by an Indian train. The Duronto Express trains introduced in 2009, runs without stop between major cities, is projected the fastest train in India, when new services are introduced with a higher speed limit of 130 km/h. Despite limited to a much lower speed limit, it is as fast as a Rajdhani or Shatabdi on the same route with one exception that Duronto Express trains have no intermediate halts.

    30. Persons of Indian origin (PIOs) from which country amidst the following are proposed to be considered for dual citizenship of India ?

    (1) Fiji 
    (2) U.S.
    (3) Zimbabwe 
    (4) Sri Lanka
    Answer:
    30. (2) The Indian citizenship and nationality law and the Constitution of India provide single citizenship for all of India. However, there is a form of Indian nationality, the holders of which are known as Overseas Citizens of India. Prime Minister, Atal Bihari Vajpayee, on January 10, 2003 announced a provision for dual citizenship for People of Indian Origin (PIO) living in certain countries. Dual citizenship was made available to PIOs of seven countries — the US, the UK, Canada, Australia, New Zealand, Singapore and Malaysia.

    31. Who provides fixed line telephone services with numbers starting with 5 ?

    (1) Hutchison — Essar
    (2) BPL - Telenet
    (3) Tata Indicom
    (4) MTNL
    Answer:
    31. (3) Due to the availability of multiple operators offering fixed line services (either over wire or wireless), there is an operator-code for each telephone number, which is the first digit in the phone number. Tata Indicom Fixed Phone numbers begins with “5” and Cellphone numbers begin with “92”.

    32. Which from the following towns is not on the “Golden Quadrilateral” being created for the roads infrastructure of the country?

    (1) Ajmer 
    (2) Ahmedabad
    (3) Jabalpur 
    (4) Gaya
    Answer:
    32. (4) The Golden Quadrilateral is a highway network connecting India’s four largest metropolises: Delhi, Mumbai, Chennai and Kolkata, thus forming a quadrilateral of sorts. Four other top ten metropolises: Bangalore, Pune, Ahmedabad, and Surat, are also served by the network. Gaya is not on the Golden Quadrilateral.

    33. Who provides fixed line telephone serivces with numbers starting with 3?

    (1) BSNL
    (2) Reliance Infocom
    (3) Bharati Telenet - Touchtel
    (4) Tata Indiacom
    Answer:
    33. (2) Due to the availability of multiple operators offering fixed line services (either over wire or wireless), there is an operator-code for each telephone number, which is the first digit in the phone number. These are: 2 - BSNL and MTNL; 3 - Reliance Communications; and 4 - Bharti Airtel.

    34. People of Indian Origin (PIOs) from which country amongst the following are proposed to be considered for dual citizenship with India?

    (1) Uganda 
    (2) Myanmar
    (3) Trinidad and Tobago
    (4) Singapore
    Answer:
    34. (4) In response to persistent demands for ‘dual citizenship’ particularly from the Diaspora in North
    America and other developed countries and keeping in view the Government’s deep commitment towards fulfilling the aspirations and expectations of Overseas Indians, the Overseas Citizenship of India (OCI) Scheme was introduced by amending the Citizenship Act, 1955 in August 2005. The right of dual citizenship is restricted to those of the diaspora who have acquired the citizenship of the US, the UK, the European Union, Canada, Australia, Singapore, Malaysia, Thailand, Japan and New Zealand, leaving out large chunks of the diaspora in the Gulf, besides Myanmar and smaller numbers in Trinidad and Tobago, Fiji, Guyana and other places.

    35. Which TV Channel broadcasts the programme “Gyan Darshan”?

    (1) Zee 
    (2) Sony
    (3) Doordarshan
    (4) Star
    Answer:
    35. (3) Gyan Darshan is a bouquet of satellite-based TV channel devoted to educational and developmental needs of the society. It offers distance education through Virtual Class Room mode and provides access to digital repository of educational content hosted at IGNOU. Doordarshan broadcasts the programme.

    36. Who was the first Indian to be a Fellow of the Royal Society of London?

    (1) Srinivas Ramanujan
    (2) A.C. Wadia
    (3) C.V. Raman
    (4) P.C. Mahalanobis
    Answer:
    36. (2) Ardaseer Cursetjee (Wadia) was an Indian shipbuilder and engineer who is noted for having been the first Indian to be elected a Fellow of the Royal Society. He is recorded as having introduced several (at the time) novel technologies to the city of Bombay (now Mumbai), including gas lighting, the sewing machine, steam pumpdriven irrigation and electro-plating.

    37. Broadly, what percentage of doctors in USA were Indians in 2002?

    (1) 38 
    (2) 30
    (3) 20 
    (4) 15
    Answer:
    37. (3) The figures provided by the Minister of State for Human Resource Development Purandeshwari in 2008 included claims that 38 per cent of doctors in US are Indians, as are 36 per cent of NASA scientists and 34 per cent of Microsoft employees. Numbering over 38,000, physicians of Indian origin accounted for one in every 20 doctors practicing medicine in the US in 2002. Another 12,000 Indians and Indian-Americans were medical students and residents - doctors in specialty training - in teaching hospitals across the country. And Indians made up roughly 20 percent of the “International Medical Graduates” - or foreigntrained doctors - operating in the U.S. 

    38. The song “Candle in the Wind” was sung by Elton John in honour of

    (1) Elizabeth Taylor
    (2) Princess Diana
    (3) Ava Gardner
    (4) Audrey Hephurn
    Answer:
    38. (2) In 1997, Elton John performed a rewritten version of the song as a tribute to Diana, Princess of Wales. This version of the song was released as a single, and reached No. 1 in many countries, proving a much greater success than the original, officially being listed as the highest selling single of all time.

    39. Whose sales-line is “Owner’s pride, neighbour’s envy” ?

    (1) BPL TV
    (2) Samsung TV
    (3) Videocon TV
    (4) Onida TV
    Answer:
    39. (4) There are some ads which have simply been legendary or revolutionary, and have been lauded by the masses. One such advertisement, which created ‘larger than product’ impact, was the ad of Onida TV, released on air during the 1980’s. Its slogan or tagline ‘Neighbor’s envy, owner’s pride’ was instrumental in giving the brand an identity or class in the market, which until then, it had failed to gain.

    40. For oil and gas security India has invested in production fields abroad. In which of the following production companies do the Indian PSUs hold shares ?

    (1) Saudi Aram Co.
    (2) Sakhalin-I
    (3) Petronas
    (4) Chevron Texa Co.
    Answer:
    40. (2) Sakhalin is a consortium to locate and produce oil and gas on Sakhalin Island and immediately offshore, in the Okhotsk Sea, from three fields: Chayvo, Odoptu, and Arkutun-Dagi. India’s ONGC managed to secure a commitment for a 23 per cent stake in Russia’s Sakhalin III project in 2003. The gigantic Sakhalin-I fields in far east Russia is India’s single largest investment abroad.


    Post a Comment

    0 Comments