Others GK Questions Quiz-3

Others GK Questions Quiz-3

Others GK Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Others GK for competitive examinations.

    41. Of the oil refineries at the following locations which one is still under construction ?

    (1) Jamnagar 
    (2) Bhatinda
    (3) Tatipaka 
    (4) Haldia
    Answer:
    41. (*) Guru Gobind Singh Refinery (GGSR) is a refinery owned by Hindustan Mittal Energy Limited (HMEL) a joint venture between HPCL and Mittal Energy Limited, a company owned by L N Mittal (HMEL). It is located in village Phulokheri, Bhatinda, Punjab, India. The work for refinery started in 2008 and the refinery became operational in March 2012.

    42. Which State does not yet have a Software Technology Park ?

    (1) UP 
    (2) Orissa
    (3) Bihar 
    (4) Rajasthan
    Answer:
    42. (3) ‘Software Technology Parks of India’ (STPI) is a government agency in India, established in 1991 under the Ministry of Communications and Information Technology, that manages the Software Technology Park scheme. It is an export oriented scheme for the development and export of computer software, including export of professional services.

    43. Which Group of Companies purchased the shares of VSNL diversted by the Government of India, in 2002, for a strategic partner ?

    (1) Bharati Enterprieses
    (2) RIL 
    (3) TCIL
    (4) Aditya Birla Group
    Answer:
    43. (3) VSNL was privatised in February, 2002 in favour of TCIL, a Tata, for Rs 1,439.25 crore. Including the earlier withdrawal, the government received Rs 3,689 crore for disinvested equity of 25 per cent held in VSNL. In March 2011, Telecom Minister Kapil Sibal triggered a fresh controversy ordering a probe into the disinvestment of erstwhile VSNL during the NDA regime in favour of Tatas.

    44. Which is the hub of the global trade in ‘cut-flowers’ ?

    (1) Netherlands 
    (2) Germany
    (3) Japan 
    (4) Colombia
    Answer:
    44. (1) Holland is the main hub in the global trade of cut flowers and ornamental plants, and has created
    efficient supply chains that are able to deliver a flower in New York, that has been cut the very same day in the Netherlands. True to the entrepreneurial Dutch character, nurseries have been set up in countries such as Kenya and Ethiopia and Dutch farmers are also producing flowers and bulbs in France.

    45. Which one of the following has facilitated globalisation of international trade the most?

    (1) Lowering of the tariff barriers
    (2) Foreign Direct Investment
    (3) Business Processes Outsourcing
    (4) E-Commerce
    Answer:
    45. (1) Globalization started after World War II but has accelerated considerably since the mid-1980s, driven by two main factors. One involves technological advances that have lowered the costs of transportation, communication, and computation; while the other factor has to do with the increasing liberalization of trade and capital markets. More and more countries refused to protect their economies from foreign competition of influence through import tariffs and trade barriers such as import quotas, exports restraints and legal prohibitions. All these helped the cause of international trade.

    46. What has been a major feature of successful businesses in the past decade ?

    (1) Parcelling out the components for production at the cheapest cost worldwide
    (2) Subsidies to protect domestic production of the goods
    (3) Web-enabled production and trade
    (4) Lowering the tax slabs to make trade competitive
    Answer:
    46. (1) Outsourcing of production and services has been one of the main features of businesses in the last two decades. With the dismantling of trade barriers and opening up of economies with a pro-active role played by international bodies such as the World Trade Organization, business has moved from developed to developing worlds because of the cheaper labour rates and cost-advantage determinants.

    47. Which amidst the big league companies mentioned below has escaped from nearly going bankrupt?

    (1) Enron 
    (2) World Com.
    (3) Daewoo 
    (4) Compaq
    Answer:
    47. (3) Daewoo Group ran into deep financial trouble in 1998 due to the Asian financial crisis, increasingly thin relationships with the Korean government under President Kim Dae Jung, and its own poor financial management. With the Korean government in deficit, access to cheap and nearly unlimited credit was severely restricted. In 1998, when the economic crisis forced most of the chaebol to cut back, Daewoo added 14 new firms to its existing 275 subsidiaries, in a year where the group lost a total of 550 billion won (US$458 million) on sales of 62 trillion won (US$51 billion).

    48. Which among the following Indian Universities has the jurisdiction all over India ?

    (1) Delhi University
    (2) JNU
    (3) Vishva Bharti—Shanti Niketan
    (4) Sampurnananda Sanskrit University—Varanasi
    Answer:
    48. (4) Sampurnanand Sanskrit Vishwavidyalaya conducts graduate, post graduate, vocational and diploma courses on Sanskrit literature with a mission to promote the culture of ancient India. Jurisdiction of the university extends all over India and it has more than 1,000 affiliated and recognised colleges. It was founded in 1958 by the then Chief Minister Dr. Sampurnanand and Education Minister Pt Kamalapati Tripathi, with the name of Varanaseya Sanskrit Vishwavidyalaya. It was renamed as Sampurnanand Sanskrit University under the UP State University Act, 1973. 

    49. Cannes, Venice, Carlovi Berry and Montreal are famous for international film festivals. In which of the following Countries Carlovi Berry is located?

    (1) Spain
    (2) Switzerland
    (3) Czech Republic
    (4) Russia
    Answer:
    49. (3) Karlovy Vary is a spa city situated in western Bohemia, Czech Republic, on the confluence of the rivers Ohre and Teplá, approximately 130 km west of Prague (Praha). It is named after King of Bohemia and Holy Roman Emperor Charles IV, who founded the city in 1370. It is historically famous for its hot springs (13 main springs, about 300 smaller springs, and the warm-water Tepla River).

    50. What is the ratio of English and Hindi speaking people in the world ?

    (1) 65 : 35 
    (2) 60 : 40
    (3) 51 : 49 
    (4) 45 : 35
    Answer:
    50. (1) Based on estimates of 2007, there were 365 million English native speakers which comprised 5.52 per cent of the world population. Hindi speakers were 295 millions, constitution 4.46 per cent. However, English is the second language of most of the countries of the world. When combining native and non-native speakers it is probably the most commonly spoken language in the world. Second language speakers vary greatly from 470 million to over a billion depending on how literacy or mastery is defined and measured. Linguistics professor David Crystal calculates that non-native speakers now outnumber native speakers by a ratio of 3 to 1. So, on the basis of this date, it can be conclusively established that the ratio must be 65: 35. 

    51. Who was the first woman prime minister in the world ?

    (1) Goldameer
    (2) Margeret Thacher
    (3) Srimao Bhandarnaike
    (4) Indira Gandhi
    Answer:
    51. (3) Sirimavo Ratwatte Dias Bandaranaike was a Sri Lankan politician and the modern world’s first female head of government. She served as Prime Minister of Ceylon and Sri Lanka three times, 1960–65, 1970– 77 and 1994–2000, and was a long-time leader of the Sri Lanka Freedom Party.

    52. Which among the following a unit of measurement is known as papergold ?

    (1) Euro–dollar 
    (2) Petro–dollar
    (3) G. D. R 
    (4) S. D. R.
    Answer:
    52. (4) Paper Gold is measure of a country’s reserve assets in the international monetary system. It is also called Special Drawing Rights (SDR) which are supplementary foreign exchange reserve assets
    defined and maintained by the International Monetary Fund (IMF). Not a currency, SDRs instead represent a claim to currency held by IMF member countries for which they may be exchanged.

    53. Which among the following fishes lives mostly in the ocean but during reproduction goes to fresh water stream ?

    (1) Hilsa and Herring
    (2) Hilsa and Salmon
    (3) Hilsa and Eel
    (4) Eel and Chod
    Answer:
    53. (2) Fish usually migrate because of diet or reproductive needs. Salmon are born in fresh water and most live their adult lives in the ocean. Mature salmon returns to the waters where they were hatched to reproduce. A similar fish is Hilsa (Tenualosa ilisha), a tropical fish, which is found mostly in Bangladesh and India. 

    54. In which of the following cities the first private channel of FM Radio was started ?

    (1) Chennai 
    (2) Mumbai
    (3) Kolkata 
    (4) Bangalore
    Answer:
    54. (4) Radio city is the first private FM radio station in INDIA and First FM station to come to Bangalore and It was started on July 3, 2001 with the frequency 91 MHz. On October 30, 2006 it changed to the frequency 91.1 MHz. It is the only station in India to have completed 10 successful years and currently the number one station in Bangalore.

    55. Which among the following institutions takes a decision regarding fee collection in the private commercial colleges that this fee is justifiable and not a money made in an enterprise or per capita fee ?

    (1) State Government
    (2) University Grant Commission
    (3) A committee of retired judges appointed for this purpose which includes a representative from State education department and a representative from college management and an accountant
    (4) Union of the private commercial college after State Government approval
    Answer:
    55. (4) The fees are decided by an union or committee of the private commercial college. Once fees are fixed by the Committee, the institute cannot charge either directly or indirectly any other amount over and above the amount fixed as fees. Any increase is termed as capitation fee which is an additional fee collected to cover expenses not included in other fees such as tuition.

    56. Why did the Supreme Court, in their judgment of September 2003, hold that privatisation of HPCL and BPCL was not permissible ?

    (1) Due process of law for disinvestment had not been followed.
    (2) It is against the interest of the capital asset in the form of their employees.
    (3) It had not been recommended by the Disinvestment Commission.
    (4) It is in conflict with the statues that created HPCL and BPCL.
    Answer:
    56. (4) The Supreme Court, on September 17, 2003 restrained the Union Government from proceeding
    with the privatisation of two major public sector enterprises — Hindustan Petroleum Corporation Ltd.
    and Bharat Petroleum Corporation Ltd., holding that disinvestment in them could not be done without prior Parliament approval. The only question before it was whether disinvestment in these two oil majors could be made without parliamentary approval as they were governed by specific statutes — ESSO (Acquisition of Undertaking in India) Act, 1974 and the Burma Shell (Acquisition of Undertaking in India) Act, 1976. The Bench pointed out that in the preamble of the two Acts acquiring the assets of the foreign companies, it was stated that the acquisition was done to ensure that the ownership and control of petroleum products, distributed and marketed in India by the said companies, were vested in the State and thereby so distributed as best to subserve the common good.

    57. Who are Mohajirs ?

    (1) Minority Ahmadia Muslisms of Pakistan
    (2) Tribesmen of North-west Frontier Province
    (3) Muslims of undivided India from the part now outside Pakistan but opted to live in Pakistan
    (4) Pakistanis of Sindh region
    Answer:
    57. (3) Muhajir (also known as Urdu-speaking people) is a term vaguely used by some Pakistanis to describe the immigrants, and especially their descendants, who chose to settle in Pakistan and shifted their domicile after partition of British India to Pakistan. Some had participated in the movement for creation of Pakistan in 1947. Most migrants migrated from the Muslim minority provinces to Muslim majority provinces within British India.

    58. Ikebana is a Japanese form of:

    (1) modern painting
    (2) martial art
    (3) flower arrangement
    (4) agricultural practice
    Answer:
    58. (3) More than simply putting flowers in a container, ikebana is a disciplined art form in which nature and humanity are brought together. Contrary to the idea of floral arrangement as a collection of particolored or multicolored arrangement of blooms, ikebana often emphasizes other areas of the plant,
    such as its stems and leaves, and draws emphasis toward shape, line, form.

    59. Who was the first woman to become the Prime Minister of a country ?

    (1) Golda Meir
    (2) Margaret Thatcher
    (3) Indira Gandhi
    (4) Sirimavo Bandaranaike
    Answer:
    59. (4) Sirimavo Ratwatte Dias Bandaranaike was a Sri Lankan politician and the modern world’s first female head of government. She served as Prime Minister of Ceylon and Sri Lanka three times, 1960–65, 1970– 77 and 1994–2000, and was a long-time leader of the Sri Lanka Freedom Party. Bandaranaike was the widow of a previous Sri Lankan prime minister, Solomon Bandaranaike, and the mother of Sri Lanka’s fourth Executive President, Chandrika Kumaratunga, as well as Anura Bandaranaike, former speaker and cabinet minister.

    60. As of 2002, the Indian Dairy Industry in terms of world production, has been placed

    (1) second 
    (2) third
    (3) fourth 
    (4) first
    Answer:
    60. (4) India had by then emerged as the leading producer of milk country in world with a a share of 14 per cent in the world. The industry had been recording an annual growth of 4% during the period 1993-2005, which was almost 3 times the average growth rate of the dairy industry in the world.

    Post a Comment

    0 Comments