Others GK Questions Quiz-7

Others GK Questions Quiz-7

Others GK Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Others GK for competitive examinations.

    121. After the gap of 44 years, border trade between India and China has been resumed at a point known as

    (1) Bomdi-La 
    (2) Mansarovar
    (3) Thanga 
    (4) Nathu-La
    Answer:
    121. (4) Nathu La is a mountain pass in the Himalayas which connects the Indian state of Sikkim with China’s Tibet Autonomous Region. It is one of the three open trading border posts between China and India; the other two are Shipkila in Himachal Pradesh and Lipulekh (or Lipulech) in Uttarakhand. Sealed by India after the 1962 Sino-Indian War, Nathu La was reopened in 2006 following numerous bilateral trade agreements.

    122. The Nuclear Policy of which of the following countries has invited a lot of attention at international level as it is assumed that the country has a good stock of enriched uranium ?

    (1) Pakistan 
    (2) Russia
    (3) Iran 
    (4) France
    Answer:
    122. (3) Iran’s nuclear program has included several research sites, two uranium mines, a research reactor, and uranium processing facilities that include three known uranium enrichment plants. Enrichment can be used to produce uranium for reactor fuel or (at higher enrichment levels) for weapons. Iran says its nuclear program is peaceful, and has enriched uranium to less than 5%, consistent with fuel for a civilian nuclear power plant.

    123. Who is the chairman of the Prime Minister’s Scientific Advisory Committee ?

    (1) Dr. R. A. Mashelkar
    (2) Dr. M. S. Swaminathan
    (3) Dr. V. S. Arunachalam
    (4) Dr. C. N. R. Rao
    Answer:
    123. (4) The Centre, on January 25, 2005 announced the constitution of a 28-member Scientific Advisory Council to the Prime Minister (SAC-PM) headed by chemical scientist, C.N.R. Rao. The members, who would advise the Prime Minister on all issues relating to science and technology development in the country, were chosen to cover a wide range of fields and different sectors including government research centres, academic institutions and the industry. Rao is an Indian chemist who has worked mainly in solidstate and structural chemistry.

    124. The concept of ‘General Will’ was advocated by

    (1) Hume 
    (2) Hegel
    (3) Kant 
    (4) Rousseau
    Answer:
    124. (4) The general will, made famous by Jean-Jacques Rousseau, is a concept in political philosophy referring to the will of the people as a whole. As used by Rousseau, the “general will” is identical to the rule of law. The phrase, “general will” as Rousseau used it, occurs in Article Six of the Declaration of the Rights of Man and the Citizen, composed in 1789 during the French Revolution.

    125. Which of the following is not a member of SAARC ?

    (1) India 
    (2) Myanmar
    (3) Maldives 
    (4) Bhutan
    Answer:
    125. (2) The South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) is an organisation of South Asian nations, which was established on 8 December 1985 when the government of Bangladesh, Bhutan, India, Maldives, Nepal, Pakistan, and Sri Lanka formally adopted its charter providing for the promotion of economic and social progress, cultural development within the South Asia region and also for friendship and cooperation with other developing countries. Its seven founding members are Sri Lanka, Bhutan, India, Maldives, Nepal, Pakistan, and Bangladesh. Afghanistan joined the organization in 2007. Myanmar has expressed interest officially to SAARC in joining as a full member where currently it has observer status.

    126. Standard 18–carat gold sold in the market is

    (1) 82 parts gold and 18 parts other metal
    (2) 18 parts gold and 82 parts other metal
    (3) 18 parts gold and 6 parts other metal
    (4) 9 parts gold and 15 parts other metal
    Answer:
    126. (3) The carat or karat (symbol: K or kt) is a unit of purity for gold alloys. Carat purity is measured as 24 times the purity by mass. Therefore, 24-Carat gold is fine (99.9% Au w/w), 18-Carat gold is 18 parts gold 6 parts another metal (forming an alloy), 12-Carat gold is 12 parts gold (12 parts another metal), and so forth. 

    127. Which one of the following is not an ASEAN member ?

    (1) Cambodia 
    (2) China
    (3) Laos 
    (4) Philippines
    Answer:
    127. (2) The Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) is a geo-political and economic organization of ten countries located in Southeast Asia, which was formed on 8 August 1967 by Indonesia, Malaysia, the Philippines, Singapore and Thailand. Since then, membership has expanded to include Brunei, Burma (Myanmar), Cambodia, Laos, and Vietnam. 

    128. The Ad Line ‘Connecting People’ is linked with

    (1) Sony Ericsson
    (2) Nokia
    (3) Motorola
    (4) Airtel
    Answer:
    128. (2) The ad line of Nokia is ‘Connecting People.’ Nokia is a Finnish multinational communications and information technology corporation headquartered in Keilaniemi, Espoo, Finland.

    129. Match the personalities mentioned below with the activity they are associated with :

    (i) Rod Laver
    (ii) Chanda Kochar
    (iii) Birju Maharaj
    (iv) Bala Murlikrishnan
    a. Kathak Dancing
    b. Music
    c. Lawn Tennis
    d. Banking
    (i) (ii) (iii) (iv)
    (1) c d a b
    (2) a c b d
    (3) b a d c
    (4) d b c a
    Answer:
    129. (1) Rodney George “Rod” Laver MBE is an Australian former tennis player who holds the record for most singles titles won in the history of tennis, with 200 career titles. Chanda Kochhar is currently the Managing Director of ICICI Bank and Chief Executive Officer. Pandit Birju Maharaj is currently the leading exponent of the Lucknow Kalka-Bindadin gharana of Kathak dance in India. M. Balamuralikrishna: Carnatic vocalist, multi-instrumentalist, playback singer, composer and actor.

    130. Find the odd one.

    (1) J.R. Hicks
    (2) Richard Stone
    (3) Friedrich August von Hayek
    (4) Amartya Sen
    Answer:
    130. (4) Friedrich August Hayek, Richard Stone and J.R. Hicks are all British economists. Amartya Sen is an Indian economist who was awarded the 1998 Nobel Memorial Prize in Economic Sciences for his
    contributions to welfare economics and social choice theory, and for his interest in the problems of society’s poorest members.

    131. Match the following political leaders of India with their respective political parties :

    (i) Sharad Pawar 
    (ii) Sharad Yadav 
    (iii) Mayawati 
    (iv) A.B, Bardhan 
    a. CPI
    b. BSP
    c. JD(U)
    d. NCP

    (i) (ii) (iii) (iv)
    (1) c d b a
    (2) d c b a
    (3) d c a b
    (4) b a c d
    Answer:
    131. (2) Sharad Pawar: president of the Nationalist Congress Party which he founded in 1999; Sharad
    Yadav: a politician from the Janata Dal (United) party who is currently a member of the Parliament of India representing the Madhepura constituency of Bihar; Mayawati: served four terms as Chief Minister of Uttar Pradesh as head of the Bahujan Samaj Party; and A.B. Bardhan: former general secretary of the
    Communist Party of India, one of the oldest political parties in India.

    132. Where was wildlife institute of India established in 1982 for research and training programmes?

    (1) Bhubaneswar
    (2) Delhi
    (3) Dehradun
    (4) Nilgiri
    Answer:
    132. (3) The Wildlife Institute of India (WII) is an autonomous institution under the Ministry of
    Environment and Forests, Government of India. The institute is based in Dehradun, India. It is located in Chandrabani, which is close to the southern forests of Dehradun.

    133. The full form of IRDA is

    (1) Insurance Regulatory and Development Authority
    (2) International Reconstruction and Development Association
    (3) India Road Development Agency
    (4) International Refinance and Development Association
    Answer:
    133. (1) Insurance Regulatory and Development Authority (IRDA) is an autonomous apex statutory body which regulates and develops the insurance industry in India. It was constituted by a Parliament of India act called Insurance Regulatory and Development Authority Act, 1999 and duly passed by the Government of India. The agency operates its headquarters at Hyderabad, Andhra Pradesh where it shifted from Delhi in 2001.

    134. Match the personalities mentioned below, with the Activity(ies) they are associated with :

    List-I
    (i) Pankaj Adwani
    (ii) Kiran Majumdar Shaw
    (iii) Mallika Sarabhai
    (iv) Anjolie Ela Menon
    List-II
    a. Dancing
    b. Painting
    c. Snooker
    d. Biotechnology
    (i) (ii) (iii) (iv)
    (1) d a b c
    (2) a b c d
    (3) b c d a
    (4) c d a b
    Answer:
    134. (4) Pankaj Advani: India’s leading billiards and snooker player who is a winner of 8 World Titles in billiards and snooker; Kiran Mazumdar Shaw: Chairman & Managing Director of Biocon Limited a biotechnology company based in Bangalore; Anjolie Ela Menon: one of India’s leading contemporary female painters; and Mallika Sarabhai: an accomplished Kuchipudi and Bharatanatyam dancer.

    135. STTP stands for

    (1) Special Thermal Power Project
    (2) Semi Thermal Power Plant
    (3) Super Thermal Power Plant
    (4) Super Thermal Power Production
    Answer:
    135. (3) Super Thermal Power Stations (STPS) or Super Thermal Power Plants (STPPs) are a series of ambitious power projects planned by the Government of India. With India being a country of chronic power deficits, the Government of India has planned to provide ‘power for all’ by the end of the eleventh plan. This would entail the creation of an additional capacity of at least 100,000 Megawatts by 2012. The Ultra Mega Power projects, each with a capacity of 4000 megawatts or above, are being developed with the aim of bridging this gap.

    136. Who is the C.E.O. of Infosys Technologies ?

    (1) Narayan Murthy
    (2) Azim Premji
    (3) Nandan M. Nilekani
    (4) E. Shreedharan
    Answer:
    136. (3) As the CEO of Infosys Nandan Nilekani carried out the Infosys legacy just as well as Narayan Murthy did. In March 2002, Nilekani became the CEO of Infosys. He is also regarded as the co-founder of India’s National Association of Software and Service Companies (NASSCOM)

    137. Find the odd one :

    (1) George W Bush
    (2) Bill Clinton
    (3) Jimmy Carter
    (4) Tony Blair
    Answer:
    137. (4) Jimmy Carter, Bill Clinton and George Bush were American Presidents. Tony Blair is a British Labour Party politician who served as the Prime Minister of the United Kingdom from 1997 to 2007.

    138. TRAI stands for

    (1) Trans-Roadways Authority of India
    (2) Telephone Regulatory Authority of India
    (3) Transport & Roads Authority of India
    (4) Telecom Regulatory Authority of India
    Answer:
    138. (4) The Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) is the independent regulator of the telecommunications business in India. It was established on 20 February 1997 by an act of parliament called “Telecom Regulatory Authority of India Act 1997”. The mission of TRAI is to create and nurture an environment which will enable the quick growth of the telecommunication sector in the country.

    139. The Catch-line “The Joy of Flying” is associated with

    (1) Jet Airways
    (2) Sahara Airlines
    (3) Indian
    (4) Air India
    Answer:
    139. (1) Jet Airways is the second largest Indian airline based in Mumbai, Maharashtra. It operates over 400 flights daily to 76 destinations worldwide. The Company slogan is ‘Joy of Flying.’

    140. Shri M. Damodaran is

    (1) Chairman, Unit Trust of India
    (2) Deputy Governor of Reserve Bank of India
    (3) Chairman, Securities and Exchange Board of India
    (4) Chairman, Life Insurance Corporation of India
    Answer:
    140. (3) M. Damodaran served as the Chairman of the Securities and Exchange Board of India (SEBI), India’s financial markets regulator, from February, 2005 to February, 2008. Prior to this, he served Head of IDBI, a development finance institution which he converted to a bank. He was also Chairman of Unit Trust of India, then India’s largest mutual fund from July, 2001 to December, 2004.

    Post a Comment

    0 Comments