Others GK Questions Quiz-9

Others GK Questions Quiz-9

Others GK Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Others GK for competitive examinations.

    161. Who was the first woman in the world to scale the Mount Everest?

    (1) Bachendri Pal
    (2) Junko Tabei
    (3) Yoko Ono
    (4) Aung Sung
    Answer:
    161. (2) JunkoTabei is a Japanese mountain-climber who, on May 16, 1975, became the first woman to reach the summit of Mount Everest. On 28 June 1992 Tabei finished the climb of Puncak Jaya to become the first woman to complete the Seven Summits.

    162. The pair which is not a twin-city is

    (1) Hyderabad-Secunderabad
    (2) Durgapur-Asansol
    (3) Calcutta-Howrah
    (4) Delhi-New Delhi
    Answer:
    162. (4) Twin cities are a special case of two cities or urban centres that are founded in close geographic proximity and then grow into each other over time. Cities twinned geographically do not necessarily match demographically, economically, or politically. Examples of twin cities in India are: Ahmedabad and Gandhinagar, Gujarat, are looked upon as merging into a new twin city in-the-process; Kolkata and
    Howrah, West Bengal; Hyderabad and Secunderabad, Andhra Pradesh; Siliguri and Jalpaiguri, West Bengal; Durgapur and Asansol; etc.

    163. Who was the second man to land on the Moon ?

    (1) Yuri Gagarin
    (2) Neil Armstrong
    (3) Buzz Aldrin
    (4) Michael Collins
    Answer:
    163. (3) Edwin Eugene “Buzz” Aldrin, Jr. is an American astronaut, and the second person to walk on the Moon. He was the lunar module pilot on Apollo 11, the first manned lunar landing in history. On July 20, 1969, he set foot on the Moon, following mission commander Neil Armstrong.

    164. Match the following cities and their airports :

    A. Chhatrapati Shivaji
    B. Heathrow 
    C. Payalebar 
    D. Kaitak 
    1. Singapore
    2. Hong Kong
    3. London
    4. Mumbai
    A B C D
    (1) 2 4 1 3
    (2) 3 2 4 1
    (3) 1 3 2 4
    (4) 4 3 1 2
    Answer:
    164. (4) Chatrapati Shivaji International Airport: the primary international airport in Mumbai; Heathrow Airport: major international airport serving London, England; Paya Lebar Air Base: a military airbase of the Republic of Singapore Air Force located at Paya Lebar, in the centraleastern part of Singapore; and Kai Tak Airport: international airport of Hong Kong from 1925 until 1998.

    165. Who is the first Asian to become the Head of the prestigious Trinity College of Cambridge University ?

    (1) Amartya Sen
    (2) Mahendra Chaudhury
    (3) Nirod C. Chaudhury
    (4) Ketaki Mushari Dyson
    Answer:
    165. (1) Amartya Sen a senior fellow at the Harvard Society of Fellows, distinguished fellow of All Souls College, Oxford and a Fellow of Trinity College, Cambridge, where he previously served as Master from 1998 to 2004. He is the first Indian and the first Asian academic to head an Oxbridge college (a portmanteau of the University of Oxford and the University of Cambridge in the United Kingdom, and the term is used to refer to them collectively, often with implications of perceived superior social status).

    166. The Indian actor who played a prominent role in the Hollywood production : “The Ghost and The Darkness” is

    (1) Om Puri
    (2) Naseeruddin Shah
    (3) Amitabh Bachchan
    (4) Anil Kapoor
    Answer:
    166. (1) The Ghost and the Darkness is a 1996 historical adventure horror film starring Michael Douglas and Val Kilmer set in Africa at the end of the 19th century. Om Puri essayed the role of Abdulla in the movie.

    167. Where is the Headquarter’s of Zoological Survey of India located ?

    (1) Mumbai 
    (2) Delhi
    (3) Kolkata 
    (4) Chennai
    Answer:
    167. (3) The Zoological Survey of India is a premier Indian organisation in zoological research and studies. It was established on 1 July 1916 to promote the survey, exploration and research of the fauna in the region. The Survey had its genesis in the establishment of the Zoological Section of the Indian Museum at Calcutta in 1875. It is still headquartered in Kolkata.

    168.What is the name given to the common currency of the European Union ?

    (1) Rupee 
    (2) Euro
    (3) Rouble 
    (4) Franc
    Answer:
    168. (2) The euro is the currency used by the Institutions of the European Union and is the official currency of the eurozone, which consists of 17 of the 27 member states of the European Union: Austria, Belgium, Cyprus, Estonia, Finland, France, Germany, Greece, Ireland, Italy, Luxembourg, Malta, the Netherlands, Portugal, Slovakia, Slovenia, and Spain.

    169. ‘Mandi House’ in New Delhi houses the

    (1) Office of the Chairman, DTC
    (2) Office of the NDFC
    (3) Office of the CPWC
    (4) Office of the Director General of Doordarshan
    Answer:
    169. (4) Doordarshan Bhawan is located at Copernicus Marg, Mandi House, New Delhi.

    170. The train Service– “Thar Express” between India and Pakistan, originates in India from

    (1) Jaisalmer 
    (2) Jodhpur
    (3) Bikaner 
    (4) Barmer
    Answer:
    170. (2) Thar Express is an international train that connects Karachi, Pakistan to Bhagat Ki Kothi, India. Six kilometres apart, Munabao and Khokhrapar are the two last railway stations of the India-Pakistan border. Jamrao, Mirpur Khas, Shadi Pali, Saeendad, Barmer, Pithoro, Dhoro Naro, and Chhore are some of the stations. Bhagat ki Kothi is a railway station 5km from Jodhpur Railway Station.

    171. Which one of the following countries has become the world leader in the carbon credit business in 2007?

    (1) India 
    (2) Brazil
    (3) Mexico 
    (4) China
    Answer:
    171. (4) A report from the World Bank said India was the second largest seller of carbon credits in the world with a 6% share in 2007, while China topped the list with a 73% share. Regulation constraining carbon emissions spawned an emerging carbon market valued at $64 billion in 2007, according to World Bank’s “State and trends of the carbon market 2008”. India and Brazil, at 6% market share each, transacted the highest volumes after China in 2007.

    172. Brain drain

    (1) is a disease
    (2) refers to dropouts from educational and technical institutions
    (3) is fruitless expenditure on scientific and industrial research
    (4) refers to emigration of skilled persons
    Answer:
    172. (4) Human capital flight, more commonly referred to as “brain drain”, is the large-scale emigration of a large group of individuals with technical skills or knowledge. The reasons usually include two aspects which respectively come from countries and individuals. In terms of countries, the reasons may
    be social environment (in source countries: lack of opportunities, political instability, economic
    depression, health risks, etc.; in host countries: rich opportunities, political stability and freedom,
    developed economy, better living conditions, etc.).

    173. ‘India Today’ is

    (1) a staggering mass of problems
    (2) former British India minus Pakistan
    (3) a News magazine mainly devoted to current affairs
    (4) the Union of India, a member of United Nations
    Answer:
    173. (3) The India Today is an Indian English language weekly magazine. It was established in 1975. At present, India Today is published in Hindi, Telugu, Tamil and Malayalam.

    174. Teen Bigha Corridor links

    (1) India and Pakistan
    (2) India and China
    (3) Bangladesh and Pakistan
    (4) Bangladesh and India
    Answer:
    174. (4) The Teen Bigha Corridor is a strip of land belonging to India on the West Bengal–Bangladesh border, which in September, 2011, was leased to Bangladesh so that it can access its Dahagram–Angarpota enclaves. According to the Indira Gandhi-Sheikh Mujibur Rahman treaty of 1974, India and Bangladesh were to hand over the sovereignty of the Tin Bigha Corridor and South Berubari to each other, thereby allowing access to the Dahagram– Angarpota enclaves and the Indian enclaves adjacent to South Berubari. Bangladesh did hand over the sovereignty of the smaller South Berubari to India instantly in 1974. India, however, refused to transfer the Tin Bigha Corridor to Bangladesh.

    175. The venue of the Energy Summit, 2008 was

    (1) Jeddah 
    (2) Tehran
    (3) Riyadh 
    (4) Tripoli
    Answer:
    175. (1) An energy meeting focusing on rocketing oil prices was held in Saudi Arabia’s Red Sea city of Jeddah in June 2008. The summit ended with a statement calling for “improved” transparency and regulation in oil production and financial markets dealing in crude oil. The meeting came at a time when global oil prices hit a record near 140 U.S. dollars per barrel, got together the world’s major oil producers and consumers, as well as leaders from big oil firms and international organizations.

    176. CTBT stands for

    (1) Continued Test Ban Treaty
    (2) Continued Test Based Treatments
    (3) Comprehensive Test Ban Treaty
    (4) Commercial Test Based Tariff
    Answer:
    176. (3) The Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty (CTBT) bans all nuclear explosions in all environments, for military or civilian purposes. It was adopted by the United Nations General Assembly on 10 September 1996.

    177. Full form of MCA is

    (1) Ministry of Company Affairs
    (2) Master of Computer Application
    (3) Member Chartered Accountant
    (4) Master of Commerce and Arts
    Answer:
    177. (2) A Master of Computer Applications (MCA) is a postgraduate degree in computer application awarded in India. It is a three year (6 semester) course. The students entering MCA must have a bachelor degree with Mathematics as one of the subjects at higher secondary or graduation.

    178. Formalised system of trading agreements with groups of countries is known as

    (1) Trading blocks
    (2) Trade ventures
    (3) Trade partners
    (4) Trade organisations
    Answer:
    178. (1) A trade bloc is a type of intergovernmental agreement, often part of a regional intergovernmental organization, where regional barriers to trade, (tariffs and non-tariff barriers) are reduced or eliminated among the participating states. Trade blocs can be stand-alone agreements between several states (such as the North American Free Trade Agreement (NAFTA) or part of a regional organization (such as the European Union). Depending on the level of economic integration, trade blocs can fall into different categories, such as: preferential trading areas, free trade areas,
    customs unions, common markets and economic and monetary unions.

    179. What was the name of the ship that sank near the Paradip Port in September, 2009 causing an oil spill ?

    (1) Red Rose 
    (2) Black Rose
    (3) White Rose 
    (4) Green Rose
    Answer:
    179. (2) In September 2009, a Mongolian ship called Black Rose carrying 4 tonnes of furnace oil as well as 24 tonnes of diesel sank off the Paradip waters. The accident triggered oil spill, endangering marine aquatic lives in the region. However, the stored furnace oil in the sunken ship was extracted on time, averting a major marine ecological disaster.

    180. Which of the following Indonesian regions was a victim of massive earthquake in 2004?

    (1) Irian Jaya 
    (2) Sumatra
    (3) Kalibangan
    (4) Java
    Answer:
    180. (2) The giant 2004 Sumatra earthquake ruptured the greatest fault length of any recorded earthquake, spanning a distance of 1500 km, or longer than the state of California. Rather than tearing the land apart all at once, the rupture started beneath the epicenter marked in the figure below and progressed northward along the fault at about 2 km/sec. This giant quake of 2004 was followed just four months later by the magnitude 8.7 quake of March 28, 2005.

    Post a Comment

    0 Comments