Physical Geography GK Quiz-12

Physical Geography GK Quiz-12

Physical Geography Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Physical Geography for competitive examinations.

    31. 'Green House Effect' means

    (1) Pollution in houses in tropical regions
    (2) Trapping of solar energy due to atmospheric oxygen
    (3) Trapping of solar energy due to atmospheric carbon dioxide
    (4) Cultivation in green houses so as to check pollution
    Answer:
    31. (3) The greenhouse effect is a process by which thermal radiation from a planetary surface is absorbed by atmospheric greenhouse gases such as Carbon dioxide, and is re-radiated in all directions. Since part of this re-radiation is back towards the surface and the lower atmosphere, it results in an elevation of the average surface temperature above what it would be in the absence of the gases. Human activities, primarily the burning of fossil fuels and clearing of forests, have intensified the natural greenhouse effect, causing global warming.

    32. A natural region has the similarity of

    (1) climate and natural vegetation
    (2) climate and occupation
    (3) soil and drainage
    (4) economic base and reces
    Answer:
    32. (1) A Natural region is a basic geographic unit. Usually it is a region which is distinguished by its common natural features of geography, geology and climate. The surface of the Earth is divided into twelve natural regions. These regions have been categorized on the basis of surface features, climate and vegetation.

    33. Global warming is expected to result in

    (1) Increase in level of sea
    (2) Change in crop pattern
    (3) Change in coastline
    (4) All of the above
    Answer:
    33. (4) Projections of future climate change suggest further global warming, sea level rise, and an increase in the frequency and severity of some extreme weather events. Over the next several millennia, even if emissions were drastically reduced, global temperatures would remain close to their highest level for at least 1,000 years. The coast will suffer severe impacts from sea level rise.

    34. Man can maintain an ecological balance in the biosphere by

    (1) deforestation
    (2) developing new breeds of cultivated plants and domesticated animals
    (3) using insecticides and pesticides
    (4) understanding the delicate balance in the relative number of organisms
    Answer:
    34. (4) Ecological balance is a state of dynamic equilibrium within a community of organisms in which genetic, species and ecosystem diversity remain relatively stable, subject to gradual changes through natural succession." In other words, it refers to stable balance in the numbers of each species in an ecosystem. So to maintain this balance, the delicate balance between the organisms constituting and ecosystem should be understood.

    35. Which of the following exhibits unidirectional flow in an ecosystem ?

    (1) Light 
    (2) Energy
    (3) Water 
    (4) Biomass
    Answer:
    35. (2) Ecosystems contain essentially two kinds of commodities: matter (nutrients) and energy. Material nutrients cycle through the biotic and abiotic parts of the ecosystem, available for repeated use by the organisms in the ecosystem's community. However, energy enters an ecosystem by being used to convert low-energy carbon dioxide into high-energy carbohydrate, then passes through one or more of
    the organisms of the community, and is then lost to the ecosystem. Eventually, all of the energy that enters the ecosystem is lost in the form of heat.

    36. Which of the following exhibits unidirectional flow in an ecosystem ?

    (1) Light 
    (2) Energy
    (3) Water 
    (4) Biomass
    Answer:
    36. (2) Energy enters an ecosystem by being used to convert low-energy carbon dioxide into high-energy carbohydrate, then passes through one or more of the organisms of the community, and is then lost to the ecosystem. Eventually, all of the energy that enters the ecosystem is lost in the form of heat.

    37. Rubber plantations are found in

    (1) Temperate forests
    (2) Mountain regions
    (3) Polar regions
    (4) Equatorial regions
    Answer:
    37. (4) The rubber plant grows wild in the equatorial regions of the world which are marked by rainfall of around 250 cm evenly distributed without any marked dry season and with at least 100 rainy days per year; temperature range of about 20°C to 34°C with a monthly mean of 25°C to 28°C; and high atmospheric humidity of around 80%.The three largest producing countries, Thailand, Indonesia and Malaysia, together account for around 72% of all natural rubber production.

    38. “Tidal forest” is otherwise called :

    (1) Evergreen forest
    (2) Monsoon forest
    (3) Mangrove forest
    (4) Coniferous forest
    Answer:
    38. (3) Tidal forest is also called Mangrove forest.

    39. All the ecosystems taken together in a geographical area form a bigger unit called:

    (1) biosphere 
    (2) territory
    (3) biome 
    (4) community
    Answer:
    39. (3) Biome is a large naturally occurring community of flora and fauna adapted to the particular conditions in which they occur. For example, Tundra region.


    40. The word Biosphere refers to :

    (1) Zone of soil, water and air around earth capable of supporting the flora and fauna.
    (2) Part of earth surface which can support the flora
    (3) Parts of air around earth a where life can exist
    (4) Zone of water on earth which can support life.
    Answer:
    40. (1) Biosphere refers to that portion of the Earth which is occupied by the various forms of life, in addition to the three main physical zones, the Lithosphere, the Hydrosphere and the Atmosphere.

    41. Which of the following metals contribute to to biomagnification problem in the ecosystem ?

    (1) Mercury 
    (2) Chromium
    (3) Copper 
    (4) Lead
    Answer:
    41. (1) Mercury causes biomagnification problem in the ecosystem.

    42. What is the percentage coverage of Tropical Forest on earth’s landmass ?

    (1) 7 
    (2) 12
    (3) 17 
    (4) 25
    Answer:
    42. (1) Although tropical forests cover less than 7% of the earth’s surface they are home to approximately 50% of all living things on earth.

    43. The fur of the animals living in colder regions

    (1) protects them from water
    (2) traps the air and keeps them warm
    (3) protects them from enemies
    (4) makes them appear beautiful
    Answer:
    43. (2) The fur of the animals living in colder regions traps the air and keeps them warm.

    44. Which of the following phenomena is supposedly associated with global warming ?

    (1) Southern Oscillations
    (2) El Nino
    (3) La Nino
    (4) El Nino Modiki
    Answer:
    44. (4) El Nino Modiki is associated with global warming.

    45. Which of the following is a renewable resource ?

    (1) Coal 
    (2) Mineral oil
    (3) Natural gas 
    (4) Forests
    Answer:
    45. (4) Forest is a renewable resource.

    46. Taiga means :

    (1) Decidious forests
    (2) Coniferous forests
    (3) Grass lands
    (4) Deserts
    Answer:
    46. (2) Taiga is a biome characterized by coniferous forests consisting mostly of pines, spruces and larches. It is the world’s largest terrestrial biome.

    47. Virtually treeless, sparse vegetation is found in :

    (1) Taiga 
    (2) Alpine
    (3) Tundra 
    (4) Chapparal
    Answer:
    47. (3) Polar climates feature long and dark winter periods with extremely cold temperatures. Rainfall is low, and the deeper soil layers stay frozen all year round. These harsh conditions combined result in treeless, sparse vegetation, which includes shrubs, lichens and mosses, during summer months. This typical vegetation linked to polar climates is called tundra.

    Post a Comment

    0 Comments