Physical Geography GK Quiz-13

Physical Geography GK Quiz-13

Physical Geography Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Physical Geography for competitive examinations.

    48. Name the condition which influences the development of plants into distinctive forms.

    (1) Climatic conditions
    (2) Soil conditions
    (3) Environmental conditions
    (4) Social conditions
    Answer:
    48. (1) The development of plants into diverse and distinctive forms is mainly due to climatic factors such as temperature, precipitation, etc, which are in turn responsible for the variations in soil types. As seen in Koeppen’s classification, we can identify different climates by the types of plants that grow there.

    49. Species which has restricted distribution is called

    (1) Eco species 
    (2) Endemic
    (3) Sympatric 
    (4) Allopatric
    Answer:
    49. (2) Endemism is the ecological state of a species being unique to a defined geographic location, such as an island, nation, country or other defined zone, or habitat type. Species found in such restricted geographical area are called endemic species.

    50. The space retaining life in any form is called

    (1) Biomass 
    (2) Biosphere
    (3) Lithosphere 
    (4) Hydrosphere
    Answer:
    50. (2) The biosphere is the global ecological system integrating all living beings and their relationships, including their interaction with the elements of the lithosphere, geosphere, hydrosphere, and atmosphere. It is termed the zone of life on Earth.

    51. Which of the following is a Biological method of soil conservations ?

    (1) Contour farming
    (2) Contour terracing
    (3) Gully control
    (4) Basin listing
    Answer:
    51. (1) The biological methods of soil conservation include contour farming, strip cropping, tillage operation, mulching, etc. Contour farming is practised in the hilly regions or on the slopes. The contours (circular or peripheral furrows) catch the downwardly moving water until it is absorbed in the soil. It reduces run off, saves more water for crops, and reduces soil erosion. 

    52. With what bio-region is the term ‘‘Steppe’’ associated ?

    (1) Grasslands
    (2) Tropical forests
    (3) Savanna
    (4) Coniferous forests
    Answer:
    52. (1) The Steppe is a dry, cold, grassland that is found in all of the continents except Australia and Antarctica. It is mostly found in the USA, Mongolia, Siberia, Tibet and China. is usually found between the desert and the forest.

    53. Tropical rain forest is characterised by

    (1) Absence of trees
    (2) Least productivity
    (3) Maximum biodiversity
    (4) Minimum biodiversity
    Answer:
    53. (3) Tropical rainforests exhibit high levels of biodiversity. Around 40% to 75% of all biotic species are indigenous to the rainforests.[6] Rainforests are home to half of all the living animal and plant species on the planet. Two-thirds of all flowering plants can be found in rainforests.

    54. Natural sources of air pollution are

    (1) Forest fires
    (2) Volcanic eruptions
    (3) Dust storm
    (4) Smoke from burning dry leaves
    Answer:
    54. (2) Some of the natural sources of air pollution are ground dust, salt spray from oceans, volcanic eruptions, hydrogen sulfides from natural sources, etc. Large amount of gases and ash from volcanic eruptions blacken the skies and increase the background pollution levels for years.

    55. Which one of the following is the correct sequence of ecosystem in the order of decreasing productivity?

    (1) Oceans, mangroves, lakes, grassland
    (2) Mangroves, oceans, grassland, lakes
    (3) Oceans, lakes, grassland, mangroves
    (4) Mangroves, grasslands, lakes, oceans
    Answer:
    55. (4) Productivity is the rate of organic matter or biomass production. The average ocean productivity is about 50 grams carbon per square meter per year; while, the average land productivity is 160 grams
    carbon per square meter per year. Salt marshes and mangroves have one of the highest productivity of
    3300-6000 grams carbon per square meter per year. So the correct sequence of ecosystem in the order
    decreasing productivity is: Mangroves > Grasslands > Lakes > Oceans.

    56. Vergreen type Forests are found in :

    (1) Mediterranean region
    (2) Monsoon climatic area
    (3) Desert region
    (4) Equatorial region
    Answer:
    56. (4) An evergreen forest is a forest consisting entirely or mainly of evergreen trees that retain green foliage all year round. Such forests reign in the equatorial region, between the tropics primarily as broadleaf evergreens, and in temperate and boreal latitudes primarily as coniferous evergreens.

    57. The maximum biodiversity is found in

    (1) Tropical rain forests
    (2) Temperate forests
    (3) Coniferous forests
    (4) Arctic forest
    Answer:
    57. (1) Most of the terrestrial diversity is found in tropical rainforests. As per an estimation, these forests account for around 40% to 75% of all biotic species and are home to half of all the living animal and plant species on the planet. A single hectare of rainforest may contain 42,000 different species of insect, up to 807 trees of 313 species and 1,500 species of higher plants.

    58. In _______ forests, trees shed their leaves in a particular season.

    (1) evergreen 
    (2) mangrove
    (3) deciduous 
    (4) thorny
    Answer:
    58. (3) Deciduous means “falling off at maturity” “ or “tending to fall off”. It is typically used in order to refer to trees or shrubs that lose their leaves seasonally most commonly during autumn and to the shedding of other plant structures such as petals after flowering or fruit when ripe. Common examples of deciduous trees include oak, maple, and hickory trees.

    59. Biosphere refers to

    (1) the area of the land inhabited by living organism
    (2) the part of ocean inhabited by plants and animals
    (3) the portion of the earth, including the oceans, the land, the soil and the atmosphere inhabited by living organisms
    (4) the atmosphere surrounding the living organisms
    Answer:
    59. (3) The biosphere is the global ecological system integrating all living beings and their relationships, including their interaction with the elements of the lithosphere, geosphere, hydrosphere, and atmosphere. The biosphere is made up of the parts of Earth where life exists. It is the worldwide sum of all ecosystems.

    60. Which of the following phenomena is supposedly associated with global warming ?

    (1) El Nino
    (2) La Nina
    (3) El Nino Modoki
    (4) Southern Oscillation
    Answer:
    60. (1) El Niño is an irregularly periodical variation in winds and sea surface temperatures over the tropical eastern Pacific Ocean. Scientists have found association with El Nino and global warming since El Nino events cause short-term spikes in global average surface temperature. For example, an increase in the frequency and magnitude of El Niño events have triggered warmer than usual temperatures over the Indian Ocean.

    Post a Comment

    0 Comments