Physical Geography GK Quiz-15

Physical Geography GK Quiz-15

Physical Geography Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Physical Geography for competitive examinations.

    21. The solar radiation coming to Earth is called

    (1) Radiant energy
    (2) Insolation
    (3) Sunshine
    (4) Terrestrial radiation
    Answer:
    21. (2) Insolation is the solar radiation that reaches the earth’s surface. It is measured by the amount of solar energy received per square centimetre per minute. Insolation affects temperature. The more the
    insolation, the higher the temperature. In any given day, the strongest insolation is received at noon. The insolation into a surface is largest when the surface directly faces the Sun. As the angle increases between the direction at a right angle to the surface and the direction of the rays of sunlight, the insolation is reduced in proportion to the cosine of the angle.

    22. Hailstorms are caused due to

    (1) condensation
    (2) convection
    (3) sublimation
    (4) freezing
    Answer:
    22. (4) In a hailstorm, small ice particles that form above the freezing level (which occurs in all thunderstorms) collect either rain water or cloud water on them, forming a water shell that freezes. The tilted updraft and downdraft structure of the storm is important in order for hailstones to grow because they can be ‘recycled’ several times, until they either become too large for the updraft to carry them, or they get caught in a downdraft, and they finally reach the ground.

    23. Blizzards are characteristic features of—

    (1) equatorial region
    (2) tropical region
    (3) Antarctic region
    (4) temperate region
    Answer:
    23. (3) Blizzards are characterized by low temperatures (usually below 20 degrees Fahrenheit) and
    accompanied by winds that are at least 35 mph or greater. Blizzards also have sufficient falling and/or
    blowing snow that reduces visibility to 1/4 mile or less at least three hours and is main feature of
    Antarctic region.

    24. If there is no carbon dioxide in the earth’s atmosphere, the temperature of earth’s surface would be

    (1) dependent on the amount of oxygen in the atmosphere
    (2) higher than the present
    (3) less than the present
    (4) the same
    Answer:
    24. (3) If there is no carbon dioxide in the earth’s atmosphere, the temperature of earth’s surface would
    be less than the present because carbon emission in the atmosphere is one of the major causes of global
    warming. 

    25. Name the continent where ‘Tundra’ type of climate is not found

    (1) Europe 
    (2) Asia
    (3) Africa 
    (4) North America
    Answer:
    25. (3) The meaning of the word ‘tundra’ is ‘a region in continents of Asia, Europe and North America, where the growth of trees is prevented due to low temperatures and permanently frozen subsoil’. These
    kinds of geographic areas are found near the North Pole and the South Pole. In physical geography, tundra is a biome where the tree growth is hindered by low temperatures and short growing seasons. There are three types of tundra: Arctic tundra, alpine tundra, and Antarctic tundra. In tundra, the vegetation is composed of dwarf shrubs, sedges and grasses, mosses, and lichens. Scattered trees grow in some tundra.

    26. Which one of the following is not the example of planetary winds ?

    (1) Monsoon
    (2) Trade wind
    (3) Land and sea breezes
    (4) Chinook
    Answer:
    26. (4) “Chinook”, originally meant a warming wind from the ocean into the interior regions of the Pacific Northwest (the Chinook people lived near the ocean, along the lower Columbia River). A strong Chinook can make snow one foot deep almost vanish in one day. The snow partly melts and partly evaporates in the dry wind. Chinook winds have been observed to raise winter temperature, often from below -20°C (-4°F) to as high as 10-20°C (50-68°F) for a few hours or days, then temperatures plummet to their base level.

    27. The climate of North America is influenced during winter by the

    (1) Polar airmasses
    (2) Warm airmasses
    (3) Continental airmasses
    (4) Tropical airmasses
    Answer:
    27. (4) Maritime tropical (mT) air masses affecting North America most often originate over the warm water of the Gulf of Mexico, the Caribbean Sea, or the adjacent western Atlantic Ocean. As expected, mT air masses are warm to hot, and they are humid. During winter, when cP air dominates the central and eastern United States, mT air only occasionally enters this part of the country. However, during the summer, mT air masses from the Gulf, Caribbean, and adjacent Atlantic are more common and cover a much wider area of the continent.

    28. Storms of gases are visible in the chromosphere of the Sun during

    (1) Cyclones
    (2) Anticyclones
    (3) Lunar eclipse
    (4) Solar eclipse
    Answer:
    28. (4) As seen from the Earth, a solar eclipse occurs when the Moon passes between the Sun and Earth, and the Moon fully or partially blocks the Sun. This can happen only at new moon, when the Sun and the Moon are in conjunction as seen from Earth. In a total eclipse, the disk of the Sun is fully obscured by the Moon. In partial and annular eclipses only part of the Sun is obscured. The moon blocks out the bulk of the sun allowing us to see the chromosphere and corona.

    29. Recharging of water table depends on

    (1) amount of rainfall
    (2) relief of the area
    (3) vegetation of the area
    (4) amount of percolation
    Answer:
    29. (2) The water table may vary due to seasonal changes in precipitation, evapo-transpiration, topography and structural geology. In undeveloped regions with permeable soils that receive sufficient amounts of precipitation, the water table typically slopes toward rivers that act to drain the groundwater away and release the pressure in the aquifer for the relief of the area.

    30. In atmosphere the lowermost layer is

    (1) troposphere
    (2) exosphere
    (3) ionosphere
    (4) strato sphere
    Answer:
    30. (1) The troposphere is the lowest portion of Earth’s atmosphere. It contains approximately 80% of the atmosphere’s mass and 99% of its water vapor and aerosols. The average depth of the troposphere is
    approximately 17 km in the middle latitudes. It is deeper in the tropics, up to 20 km, and shallower
    near the Polar Regions, at 7 km in summer, and indistinct in winter. Most of the phenomena we
    associate with day-to-day weather occur in the troposphere.

    31. The lower layer of atmosphere is called

    (1) exosphere 
    (2) troposphere
    (3) ionosphere 
    (4) mesosphere
    Answer:
    31. (2) The troposphere is the lowest layer of the Earth’s atmosphere. The air is very well mixed and the
    temperature decreases with altitude.

    32. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists :

    List - I
    a. Australia
    b. China
    c. France
    d. West Indies
    List - II
    1. Hurricane
    2. Willy-willy
    2. Typhoon
    4. Mistral
    Code :
    a b c d
    (1) 2 1 4 3
    (2) 1 2 3 4
    (3) 1 3 2 4
    (4) 4 1 2 3
    Answer:
    32. (1) Willy-willy is a name used by Australians to refer to a dust devil. In the past, it had been used to refer to tropical cyclones. A hurricane is a type of tropical cyclone or severe tropical storm that forms in the southern Atlantic Ocean, Caribbean Sea, Gulf of Mexico, and in the eastern Pacific Ocean. A typical cyclone is accompanied by thunderstorms, and in the Northern Hemisphere, a counterclockwise circulation of winds near the earth’s surface. All Atlantic and Gulf of Mexico coastal areas are subject to hurricanes. Parts of the Southwest United States and the Pacific Coast also experience heavy rains and floods each year from hurricanes spawned off Mexico. A typhoon is a mature tropical cyclone that develops in the northwestern part of the Pacific Ocean between 180° and 100°E. This region is referred to as the northwest Pacific basin. The United States and its adjacent territories such as the West Indies are threatened by typhoons each year. The mistral is a strong, cold and usually dry regional wind in France, coming from the north or northwest, which accelerates when it passes through the valleys of the Rhone and the Durance Rivers to the coast of the Mediterranean around the Camargue region.

    33. Which is the lowest layer of the atmosphere?

    (1) Troposphere
    (2) Stratosphere
    (3) Mesosphere
    (4) Thermosphere
    Answer:
    33. (1) The troposphere is the lowest layer of the Earth’s atmosphere. The air is very well mixed and the
    temperature decreases with altitude. 

    34. Which one of the following represent the lines joining the places of equal rainfall ?

    (1) Isohypses 
    (2) Isohalines
    (3) Isobars 
    (4) Isohyets
    Answer:
    34. (4) An isohyet or isohyetal line (from huetos, meaning ‘rain’) is a line joining points of equal precipitation on a map. A map with isohyets is called an isohyetal map.

    35. Depression formed due to deflating action of winds are called

    (1) Playas 
    (2) Yardang
    (3) Ventifacts 
    (4) Sand dunes
    Answer:
    35. (2) A yardang is a streamlined hill carved from bedrock or any consolidated or semiconsolidated material by the dual action of wind abrasion, dust and sand, and deflation. Yardangs become elongated features typically three or more times longer than wide, and when viewed from above, resemble the hull of a boat.

    36. Which one of the following is the highest cloud ?

    (1) Cirrus
    (2) Stratocumulus
    (3) Nimbostratus
    (4) Cumulus
    Answer:
    36. (1) Cirrus clouds are thin, wispy clouds blown by high winds into long streamers. They are considered “high clouds” forming above 6000 m (20,000 ft). Cirrus clouds usually move across the sky from west to east. They generally mean fair to pleasant weather.

    37. Troposphere is the hottest part of the atmosphere because

    (1) it is closest to the Sun
    (2) there are charged particles in it
    (3) it is heated by the Earth’s surface
    (4) heat is generated in it
    Answer:
    37. (3) The lowest part of the troposphere is the warmest because it is closest to the ground, where the heat is coming from.

    38. The lowest layer of the atmosphere is :

    (1) Stratosphere
    (2) Thermosphere
    (3) Troposphere
    (4) Mesosphere
    Answer:
    38. (3) The troposphere is the lowest layer of the Earth’s atmosphere. The air is very well mixed and the
    temperature decreases with altitude.

    39. The zone of Earth’s atmosphere immediately above its surface up to a height of about 16 kms above equator and 8 kms over the poles is known as :

    (1) Mesosphere
    (2) Thermosphere
    (3) Troposphere
    (4) Stratosphere
    Answer:
    39. (3) The zone of Earth’s atmosphere immediately above its surface up to a height of about 16 kms above equator and 8 kms over the poles is known as troposphere.

    40. Which one of the following is called as “Roaring Forty”?

    (1) Winds blowing in southern hemisphere between 400– 600 S
    (2) Winds blowing in northern hemisphere between 400– 600 N
    (3) Very cold winds which blow in winters 
    (4) Very hot and fast blowing summer winds
    Answer:
    40. (1) The Roaring Forties is the name given to strong westerly winds found in the Southern Hemisphere, generally between the latitudes of 40 and 50 degrees. The strong west-to-east air currents are caused by the combination of air being displaced from the Equator towards the South Pole and the Earth's rotation, and there are few landmasses to serve as windbreaks.

    Post a Comment

    0 Comments