Physical Geography GK Quiz-18

Physical Geography GK Quiz-18

Physical Geography Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Physical Geography for competitive examinations.

    81. The amount of insolation received at a place on the surface of the earth depends upon:

    (1) its climate
    (2) the longitude of the place
    (3) its latitude
    (4) the altitude of the place
    Answer:
    81. (3) Insolation is a measure of solar radiation energy received on a given surface area in a given time. It mainly depends on two factors: (a) the angle at which the Sun’s rays strike the Earth, and (b) the length of time of exposure to the rays. Both of these factors are controlled by the latitude of the location and time of the year (Physical Geography Strahler &Strahler).

    82. Which of the following wind is blowing from the Mediterranean sea to the North Western parts of India ?

    (1) Western disturbances
    (2) Norwesters
    (3) Loo
    (4) Mango showers
    Answer:
    82. (1) Western Disturbance is an extratropical storm originating in the Mediterranean region that brings sudden winter rain to the northwestern parts of the Indian subcontinent.Jet streams play an important role in bringing these disturbances to India. Western disturbances are generally active from December to February.

    83. Which layer of the earth’s atmosphere contains the ozone layer ?

    (1) Troposphere
    (2) Mesosphere
    (3) Ionosphere
    (4) Stratosphere
    Answer:
    83. (4) The ozone layer is a region of Earth’s stratosphere. it is mainly found in the lower portion of the stratosphere, from approximately 20 to 30 kilometres (12 to 19 mi) above Earth. The ozone layer absorbs 97 to 99 percent of the Sun’s medium-frequency ultraviolet light (200 nm to 315 nm wavelength), which otherwise would be harmful to exposed life forms on the earth.

    84. Rainfall caused by intense evaporation in equatorial areas is called _______

    (1) Orographic rainfall
    (2) Cyclonic rainfall
    (3) Frontal rainfall
    (4) Convectional rainfall
    Answer:
    84. (4) The equatorial regions are known for convectional rainfall that occurs due to the thermal convection currents caused due to the heating of ground due to insolation. In these, the warm air rises up and expands then, reaches at a cooler layer and saturates, then condenses mainly in the form of cumulus or cumulonimbus clouds. The equatorial regions receive convectional rainfall almost on a daily basis. The rainfall is of very short duration but in the form of heavy showers.

    85. Ultraviolet radiation in the stratosphere is absorbed by

    (1) SO2 
    (2) Ozone
    (3) Oxygen 
    (4) Argon
    Answer:
    85. (2) The ozone layer of Earth’s stratosphere absorbs most of the Sun’s ultraviolet radiation. It absorbs 97 to 99 percent of the Sun’s medium-frequency ultraviolet light (from about 200 nm to 315 nm wavelength), which otherwise would potentially damage exposed life forms on the earth.

    86. The layer where the decrease in temperature with increasing altitude is totally absent is

    (1) Troposphere
    (2) Ionosphere
    (3) Stratosphere
    (4) Mesosphere
    Answer:
    86. (3) The stratosphere defines a layer in which temperatures rises with increasing altitude. At the top of the stratosphere the thin air may attain temperatures close to 0oC. This rise in temperature is caused by the absorption of ultraviolet (UV) radiation from the Sun by the ozone layer. Such a temperature profile creates very stable atmospheric conditions. Consequently, the stratosphere is almost completely free of clouds or other forms of weather.

    87. Precipitation in the form of a mixture of rain and snow is called

    (1) Drizzle 
    (2) Hail
    (3) Sleet 
    (4) Snow
    Answer:
    87. (3) Sleet is precipitation composed of rain and partially melted snow. It forms when rain, while falling to the earth, passes through a layer of cold air and freezes. Sleet occurs when the temperature in the lowest part of the atmosphere is slightly above the freezing point of water (0 °C).

    88. Which of the following is/are ‘rain cloud’?

    1. Cirrus
    2. Nimbostratus
    3. Cumulonimbus
    4. Altocumulus
    (1) 1 and 2 only
    (2) 2 and 3 only
    (3) 3 and 4 only
    (4) 1 and 4 only
    Answer:
    88. (2) Most commonly, rain clouds that produce a steady rain are referred to as nimbostratus clouds.
    These clouds appear low in the sky and are a medium to dark gray color. Besides, cumulonimbus
    clouds produce rain, hail and other attributes of thunderstorms. These clouds begin as cumulus
    clouds that achieve vertical growth.

    89. Ozone layer is formed due to reactions of :

    (1) oxygen and ultraviolet rays
    (2) carbon dioxide and layers of atmosphere
    (3) cosmic rays and layers of atmosphere
    (4) infrared rays and ultraviolet rays
    Answer:
    89. (1) Ozone in the Earth's stratosphere is created by ultraviolet light striking ordinary oxygen molecules containing two oxygen atoms (O2), splitting them into individual oxygen atoms (atomic oxygen). The atomic oxygen then combines with unbroken O2 to create ozone (O3). The ozone molecule is unstable and when ultraviolet light hits ozone it splits into a molecule of O2 and an individual atom of oxygen, a continuing process called the ozone-oxygen cycle. Chemically, this can be described as: O2 + nuv ® 2O O + O2 «O3

    90. Which of the following is the lowest atmospheric layer ?

    (1) Lithosphere
    (2) Stratosphere
    (3) Troposphere
    (4) Hydrosphere
    Answer:
    90. (3) The troposphere is the lowest layer of Earth’s atmosphere. It starts at Earth’s surface and goes up to a height of 7 to 20 km above sea level. Most of the mass (about 75-80%) of the atmosphere is in the troposphere. Almost all weather occurs within this layer.

    Post a Comment

    0 Comments