Physical Geography GK Quiz-2

Physical Geography GK Quiz-2

Physical Geography Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Physical Geography for competitive examinations.

    21. Biggest planet of solar system is

    (1) Earth 
    (2) Mars
    (3) Saturn 
    (4) Jupiter
    Answer:
    21. (4) Jupiter is the biggest planet in our Solar System. It is the largest by mass, volume, and surface area among other statistics. Here are the critical measurements of Jupiter as well as a few other interesting facts about the planet and other bodies in the Jovian system.

    22. Which is the second nearest star to the Earth after the Sun?

    (1) Vega
    (2) Sirius
    (3) Proxima Centauri
    (4) Alpha Centauri
    Answer:
    22. (3) As the nearest star from our Solar System, Proxima Centauri is a prime candidate for future interstellar travel and space colonization missions. Proxima Centauri is a red dwarf star about 4.24 light-years distant inside the G-cloud in the constellation of Centaurus. It was discovered in 1915 by Robert Innes, the Director of the Union Observatory in South Africa, and is the nearest known star to the Sun, although it is too faint to be seen with the naked eye. Because of the proximity of this star, its distance from the Sun and angular diameter can be measured directly, from which it can be determined that its diameter is about one-seventh of that of the Sun. Proxima Centauri’s mass is about an eighth of the Sun’s, and its average density is about 40 times that of the Sun.

    23. The outermost layer of the Sun is called

    (1) Chromosphere
    (2) Photosphere
    (3) Corona
    (4) Lithosphere
    Answer:
    23. (3) The outermost layer of the sun is the corona. Only visible during eclipses, it is a low density cloud of plasma with higher transparency than the inner layers. The white corona is a million times less bright than the inner layers of the sun, but is many times larger. A corona is a type of plasma “atmosphere” of the Sun or other celestial body, extending millions of kilometers into space, most easily seen during a total solar eclipse, but also observable in a coronagraph. The word “corona” itself derived from the Latin, meaning crown. The high temperature of the corona gives it unusual
    spectral features

    24. Which planet is called evening star?

    (1) Mars 
    (2) Mercury
    (3) Venus 
    (4) Jupiter
    Answer:
    24. (3) Venus "overtakes" the Earth every 584 days as it orbits the Sun. As it does so, it changes from the "Evening Star", visible after sunset, to the "Morning Star", visible before sunrise. 

    25. The planet revolving east to west is

    (1) Venus 
    (2) Uranus
    (3) Neptune 
    (4) Pluto
    Answer:
    25. (1) Like the other planets in our solar system, Venus rotates about its axis. However, Venus is the only planet that rotates from east to west instead of west to east. This means, that if we lived on Venus, the Sun would appear to rise in the west in the morning, and set in the east in the evening. Venus rotates in what is called retrograde motion.

    26. The planet emitting green light is

    (1) Jupiter 
    (2) Venus
    (3) Uranus 
    (4) Neptune
    Answer:
    26. (3) The atmosphere of Uranus is composed of 83% hydrogen, 15% helium, 2% methane and small
    amounts of acetylene and other hydrocarbons. Methane in the upper atmosphere absorbs red light,
    giving Uranus its blue-green colour.

    27. The number of zodiacs is

    (1) 10 
    (2) 12
    (3) 13 
    (4) 11
    Answer:
    27. (2) In both astrology and historical astronomy, the zodiac is a circle of twelve 30° divisions of celestial longitude that are centered upon the ecliptic: the apparent path of the Sun across the celestial sphere over the course of the year. Historically, these twelve divisions are called signs.

    28. Which of the following is known as the Morning Star?

    (1) Saturn 
    (2) Jupiter
    (3) Mars 
    (4) Venus
    Answer:
    28. (4) One of the nicknames of Venus is “the Morning Star”. It is also known as the Evening Star. Venus is called so because it appears brightest shortly before sunrise and shortly after sunset.

    29. Which planet orbits closest to the earth?

    (1) Mars 
    (2) Jupiter
    (3) Venus 
    (4) Mercury
    Answer:
    29. (3) Venus orbits the Sun at an average distance of about 0.72 AU (108,000,000 km), and completes an orbit every 224.65 days. Although all planetary orbits are elliptical, Venus's orbit is the closest to circular, with an eccentricity of less than 0.01.

    30. Solar energy is received by the earth through

    (1) conduction 
    (2) radiation
    (3) convection 
    (4) refraction
    Answer:
    30. (2) In physics, radiation is a process in which energetic particles or energetic waves travel through vacuum, or through matter-containing media that are not required for their propagation. The Earth receives 174 petawatts (PW) of incoming solar radiation (insolation) at the upper atmosphere.

    31. The planets on either side of the Earth are

    (1) Mars and Jupiter
    (2) Mercury and Venus
    (3) Venus and Saturn
    (4) Mars and Venus
    Answer:
    31. (4) Earth is the third planet from the Sun in the following order from the Sun: Mercury, Venus, Earth, and Mars. The four smaller inner planets, Mercury, Venus, Earth and Mars, also called the terrestrial planets, are primarily composed of rock and metal.

    32. Which planet looks reddish in the night sky ?

    (1) Jupiter 
    (2) Saturn
    (3) Mars 
    (4) Mercury
    Answer:
    32. (3) Mars is the fourth planet from the Sun and the seventh largest. The planet probably got this name due to its red color; Mars is sometimes referred to as the Red Planet as the iron oxide prevalent on its surface gives it a reddish appearance.

    33. Isohels are the isopleths of

    (1) sunshine
    (2) flowering time
    (3) rain 
    (4) clouds
    Answer:
    33. (1) An isohel is line drawn on a map connecting points that receive equal amounts of sunlight. It is derived from helios, meaning 'Sun.'

    34. Which one of the following is the largest planet ?

    (1) Jupiter 
    (2) Venus
    (3) Saturn 
    (4) Uranus
    Answer:
    34. (1) Jupiter is the fifth planet from the Sun and the largest planet in the Solar System. It is a gas giant
    with mass one-thousandth that of the Sun but is two and a half times the mass of all the other planets in
    the Solar System combined.

    35. The mass of Jupiter is approximately

    (1) one tenth of the solar mass
    (2) one thousandth of the solar mass
    (3) one hundredth of the solar mass
    (4) half the solar mass
    Answer:
    35. (2) Jupiter's radius is about 1/10 the radius of the Sun, and its mass is 0.001 times the mass of the Sun. Jupiter's mass is 2.5 times that of all the other planets in the Solar System combined—this is so massive that its barycenter with the Sun lies above the Sun's surface at 1.068 solar radii from the Sun's center.

    36. The planet nearest to the Sun is :

    (1) Earth 
    (2) Mercury
    (3) Mars 
    (4) Venus
    Answer:
    36. (2) Mercury is the innermost planet (nearest to the Sun) in the Solar System. It is also the smallest, and its orbit is the most eccentric (that is, the least perfectly circular) of the eight planets. It orbits the  Sun once in bout 88 Earth days, completing three rotations about its axis for every two orbits.

    37. The planet that takes 88 days to make one revolution of the sun is :

    (1) Mercury 
    (2) Saturn
    (3) Jupiter 
    (4) Mars
    Answer:
    37. (1) In the solar system, the orbit of Mercury is the most eccentric (that is, the least perfectly circular) of the eight planets. It orbits the Sun once in about 88 Earth days, completing three rotations about its axis for every two orbits.

    38. ‘Super nova’ is

    (1) a comet
    (2) an asteroid
    (3) an exploding Star
    (4) a black hole
    Answer:
    38. (3) A supernova is a stellar explosion that is more energetic than a nova. During this short interval a
    supernova can radiate as much energy as the Sun is expected to emit over its entire life span. The explosion expels much or all of a star's material at a velocity of up to 30,000 km/s (10% of the speed of light).

    39. Which planet in our solar system is nearly as big as the earth ?

    (1) Mercury 
    (2) Mars
    (3) Venus 
    (4) Pluto
    Answer:
    39. (3) Venus is sometimes called as Earth's twin planet, in terms of size and composition. Like the earth, Venus is covered with thick clouds and has an atmosphere. There is almost the same amount of gravity on Venus but the pressure on the planet is about 100 times bigger than on Earth.

    40. Which of the following is called “Blue Planet” ?

    (1) Saturn 
    (2) Earth
    (3) Jupiter 
    (4) Mars
    Answer:
    40. (2) Earth is the Blue Planet because of the vast encompass of oceans on its surface. From space the
    oceans combined with the atmosphere makes the planet look blue. The abundance of water on Earth's
    surface is a unique feature that distinguishes the "Blue Planet" from others in the Solar System.

    Post a Comment

    0 Comments