Physical Geography GK Quiz-20

Physical Geography GK Quiz-20

Physical Geography Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Physical Geography for competitive examinations.

    21. Two seas or water-bodies connected by a narrow stretch of water is known as a

    (1) Bay 
    (2) Strait
    (3) Peninsula 
    (4) Isthmus
    Answer:
    21. (2) A strait is a narrow, typically navigable channel of water that connects two larger, navigable bodies of water. It most commonly refers to a channel of water that lies between two land masses, but it may also refer to a navigable channel through a body of water that is otherwise not navigable, for example because it is too shallow, or because it contains an unnavigable reef or archipelago.

    22. Waves approaching the shore is known as

    (1) Swash 
    (2) Tsunami
    (3) Currents 
    (4) Tide
    Answer:
    22. (2) Tsunamis have a small amplitude (wave height) offshore, and a very long wavelength (often hundreds of kilometers long, whereas normal ocean waves have a wavelength of only 30 or 40 metres), which is why they generally pass unnoticed at sea, forming only a slight swell usually about 300 millimetres above the normal sea surface. They grow in height when they reach shallower water or the coast.

    23. Atoll is a kind of

    (1) sand-dune 
    (2) lake
    (3) sandbar 
    (4) inland sea
    Answer:
    23. (4) Atoll is a coral island (or islands) that encircle a lagoon partially or completely. It is formed when the island sinks below the sea, and the barrier reef becomes an atoll enclosing an open lagoon. So in a way it is a kind of inland sea which is a shallow sea that covers central areas of continents during periods of high sea level.

    24. The coastal part of water bodies of the oceans which is structurally part of the mainland of the continents is called the

    (1) Isthmus
    (2) Oceanic ridge
    (3) Continental shelf
    (4) Continental slope
    Answer:
    24. (3) The continental shelf is the extended perimeter of each continent and associated coastal plain. The shelf usually ends at a point of increasing slope (called the shelf break). The sea floor below the break is the continental slope. Below the slope is the continental rise, which finally merges into the deep ocean floor, the abyssal plain.

    25. Which one of the following is not a cold ocean current?

    (1) California 
    (2) Oyashio
    (3) Kuroshio 
    (4) Ganaries
    Answer:
    25. (3) The Kuroshio is a north-flowing warm ocean current on the west side of the North Pacific Ocean. It is similar to the Gulf Stream in the North Atlantic, transporting warm, tropical water northward towards the polar region and is part of the North Pacific ocean gyre.

    26. The term territorial water means

    (1) The water found within the country in form of rivers and lakes
    (2) The water secured from other countries
    (3) The water which is supplied to other countries
    (4) Water of the sea located close to the coast of a country
    Answer:
    26. (4) Territorial waters, or a territorial sea, as defined by the 1982 United Nations Convention on the Law of the Sea, is a belt of coastal waters extending at most 12 nautical miles (22 km) from the baseline
    (usually the mean low-water mark) of a coastal state. The territorial sea is regarded as the sovereign territory of the state, although foreign ships (both military and civilian) are allowed innocent passage through it.

    27. The ocean which touches the Asian and American shores is

    (1) Atlantic 
    (2) Indian
    (3) Antarctic 
    (4) Pacific
    Answer:
    27. (4) The Pacific Ocean extends from the Arctic in the north to the Southern Ocean (or, depending on
    definition, to Antarctica) in the south, bounded by Asia and Australia in the west, and the Americas in
    the east. This largest division of the World Ocean – and, in turn, the hydrosphere – covers about 46% of
    the Earth's water surface and about one-third of its total surface area, making it larger than all of the
    Earth's land area combined.

    28. Which from the following can cause a tsunami ?

    (1) Volcano 
    (2) Avalanche
    (3) Tornado 
    (4) Earthquake
    Answer:
    28. (4) Most tsunamis are caused by earthquakes generated in a subduction zone, an area where an
    oceanic plate is being forced down into the mantle by plate tectonic forces. The friction between the
    subducting plate and the overriding plate is enormous.

    29. The coastal part of water bodies of the oceans which is structurally part of the mainland of the continents is called

    (1) isthumus
    (2) oceanic ridge
    (3) continental shelf
    (4) continental slope
    Answer:
    29. (3) The continental shelf is the extended perimeter of each continent and associated coastal plain. The shelf usually ends at a point of increasing slope (called the shelf break). The sea floor below the break is the continental slope.

    30. Mariana Trench is found in

    (1) Atlantic Ocean
    (2) Pacific Ocean
    (3) Indian Ocean
    (4) Arctic Ocean
    Answer:
    30. (2) The Mariana Trench is the deepest part of the world's oceans. It is located in the western Pacific
    Ocean, to the east of the Mariana Islands.

    31. Which one of the following ocean currents does not occur in Atlantic Ocean ?

    (1) Gulf stream
    (2) Brazil current
    (3) Peru current
    (4) Canary current
    Answer:
    31. (3) The Humboldt Current , also known as the Peru Current, is a cold, low-salinity ocean current that flows north-westward along the west coast of South America from the southern tip of Chile to northern Peru. It is an eastern boundary current flowing in the direction of the equator, and can extend 1,000 kilometers offshore.

    32. The main cause of Tsunami is :

    (1) Volcanoes
    (2) Cyclones
    (3) Earthquake on sea floor
    (4) Moon’s attraction
    Answer:
    32. (3) A tsunami is a series of water waves caused by the displacement of a large volume of a body of water, typically an ocean or a large lake. Earthquakes, volcanic eruptions and other underwater explosions (including detonations of underwater nuclear devices), landslides, glacier calvings, meteorite impacts and other disturbances above or below water all have the potential to generate a tsunami.

    33. Tides are caused by the gravitational pull of the

    (1) Earth on the Moon
    (2) Earth on the Sun
    (3) Sun and Moon on the Earth
    (4) Moon on the Earth
    Answer:
    33. (3) Tide-generating forces (TGF) are a result of the gravitational attraction between the earth, the sun, and the moon and the centrifugal force due to the relative motions of the moon around the earth, and the earth around the sun. While these forces exactly balance on average, the local mismatch at the earth's surface creates a horizontal force directed towards the surface points closest and farthest from the moon.

    34. Tides in the sea are caused by

    (1) effect of Sun
    (2) effect of Moon
    (3) eombined effect of Moon and Sun
    (4) gravitational force of Earth and Sun
    Answer:
    34. (3) Tide-generating forces (TGF) are a result of the gravitational attraction between the earth, the sun, and the moon and the centrifugal force due to the relative motions of the moon around the earth, and the earth around the sun.

    35. Sea water is saltier than rain water because

    (1) rivers wash away salts from earth and pour them into the sea
    (2) sea beds have salt producing mines
    (3) sea animals are salt producing
    (4) the air around the sea is saltish
    Answer:
    35. (1) Sea water is saltier than rain water because rivers wash away salts from earth and pour them into the sea. 

    36. In sea, plants are restricted up to the depth of

    (1) 20 m 
    (2) 200 m
    (3) 1000 m 
    (4) 2000 m
    Answer:
    36. (2) In sea, vegetations are found upto the depth of 200 m.

    37. El Nino occurs over

    (1) Atlantic Ocean
    (2) Indian Ocean
    (3) Pacific Ocean
    (4) Mediterranean Sea
    Answer:
    37. (3) El Nino occurs over Pacific Ocean. El Nino is a southerly, warm ocean current.

    38. The Sargasso sea is situated in the :

    (1) Atlantic Ocean
    (2) Pacific Ocean
    (3) Indian Ocean
    (4) Arctic Ocean
    Answer:
    38. (1) The Sargasso Sea is a region in the gyre in the middle of the North Atlantic Ocean. The Sargasso
    Sea is home to seaweed of the genus Sargassum (origin of its name), which floats en masse on the
    surface there.

    39. The eastward continuation of the Brazil current is called:

    (1) South Atlantic drift
    (2) Counter Equatorial drift
    (3) West Atlantic drift
    (4) North Atlantic drift
    Answer:
    39. (1) The eastward continuation of the Brazil Current is called the South Atlantic Drift. It is also known as the West Wind Drift because it forms at 400 South latitude due to the impact of the Westerlies. The eastward movement is due to the Earth’s rotation.

    40. The rapidly growing mass of phytoplankton covering the surface water of a lake or pond is known as :

    (1) Eutrophication
    (2) Water bloom
    (3) Water pollution
    (4) Water hyacinth
    Answer:
    40. (1) Eutrophication is the ecosystem response to the addition of artificial or natural substances, such as nitrates and phosphates, through fertilizers or sewage, to an aquatic system. One example is the "bloom" or great increase of phytoplankton in a water body as a response to increased levels of nutrients.

    Post a Comment

    0 Comments