Physical Geography GK Quiz-8

Physical Geography GK Quiz-8

Physical Geography Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Physical Geography for competitive examinations.

    81. Earthquakes are generally associated with :

    (1) Joints 
    (2) Faults
    (3) Folds 
    (4) Schistosity
    Answer:
    81. (2) Earthquake is a sudden and violent movement, or fracture, within the earth followed by the series of shocks resulting from this fracture. Earthquake is more likely to be of Tectonic origin and probably because of existence of a Fault.

    82. The Tropic of Cancer does not pass through

    (1) Myanmar 
    (2) Nepal
    (3) Bangladesh 
    (4) China
    Answer:
    82. (2) The Tropic of Cancer passes through Algeria, Niger, Libya, Egypt, Saudi Arabia, United Arab Emirates, Oman, India, Bangaladesh, Myanmar, China, Mexico, Bahamas, Mauritinia, Mali etc.

    83. Mounds of sand formed by wind action are called

    (1) Cliffs 
    (2) Cirques
    (3) Dunes 
    (4) Hamadas
    Answer:
    83. (3) Cliff is a high and extremely steep rock face that approaches the vertical, either inland or along a
    coastline. Cirque refers to a deep rounded hollow having steep sides, formed through erosion by snow
    and ice. Dune is a hill or ridge of sand accumulated and sorted by wind action.

    84. The rate of deforestation is high in

    (1) Tropical zone
    (2) Desert areas
    (3) Temperate zone
    (4) Boreal forest
    Answer:
    84. (3) The rate of deforestation is high in Temperate Zone.

    85. Ice glacier’s melting is a common phenomenon linked to the rise in seawater level. The glaciers are predominantly present in

    (1) Greenland 
    (2) Antarctica
    (3) Himalayas 
    (4) Arctic
    Answer:
    85. (2) One of today’s prevalent water issues is the rise in sea level. It is mainly caused by two phenomena: global warming and ozone depletion. Polar ice caps in Antarctica and other places are melting fast. This has led to increase in sea level over the years.

    86. The angle between the magnetic meridian and the geographical meridian at a place is

    (1) Azimuth 
    (2) Dip
    (3) Declination
    (4) Latitude
    Answer:
    86. (3) Magnetic declination is the angle between compass north (the direction the north end of a compass needle points) and true north (the direction along the earth’s surface towards the geographic North Pole. 

    87. Lake formed in a cut off river, meander is called:

    (1) Playa Lake
    (2) Meteoric Lake
    (3) Ox-Bow Lake
    (4) Crater Lake
    Answer:
    87. (3) An oxbow lake is a U-shaped body of water formed when a wide meander from the main stem of a river is cut off to create a lake. This landform is called an oxbow lake for the distinctive curved shape, named after part of a yoke for oxen.

    88. Sandstone is metamorphosed to:

    (1) Shale 
    (2) Slate
    (3) Quartzite 
    (4) Marble
    Answer:
    88. (3) Sandstone can be turned into a metamorphic rock by being either heated up to a point where it undergoes a significant change or subjected to high pressures, or subjected to chemically active fluids, or some combination thereof. A common result of the metamorphosis of sandstone is the creation of
    quartzite.

    89. Moraines are formed in

    (1) River deltas
    (2) Arid regions
    (3) Glacial regions
    (4) Monsoon region
    Answer:
    89. (3) A moraine is material left behind by a moving glacier. This material is usually soil and rock. Just as rivers carry along all sorts of debris and silt that eventually builds up to form deltas, glaciers transport all sorts of dirt and boulders that build up to form moraines.

    90. The Himalayan mountain range is an example of

    (1) Volcanic mountain
    (2) Residual mountain
    (3) Block mountain
    (4) Fold mountain
    Answer:
    90. (4) The Himalaya are among the youngest mountain ranges on the planet and consist mostly of uplifted sedimentary and metamorphic rock. They are Fold Mountains which were formed due to a continental collision or orogeny along the convergent boundary between the Indo-Australian Plate and the Eurasian Plate.

    91. Breaking down of rock in situ is known as

    (1) Erosion
    (2) Weathering
    (3) Mass wasting
    (4) Degradation
    Answer:
    91. (2) Weathering is the breaking down of rocks, soils and minerals as well as artificial materials through contact with the Earth’s atmosphere, biota and waters. Weathering occurs in situ, or “with no
    movement.”

    92. Which of the following is an example of Plutonic Igneous Rock?

    (1) Basalt 
    (2) Granite
    (3) Slate 
    (4) Dolomite
    Answer:
    92. (2) When magma solidifies under the earth’s surface, it forms plutonic rock bodies or plutons. The most common rock types in plutons are granite, granodiorite, tonalite, monzonite, and quartz diorite.

    93. The cup-shaped mouth of the volcano is

    (1) Focus 
    (2) Epicentre
    (3) Crater 
    (4) Cinder cone
    Answer:
    93. (3) A bowl-shaped depression that is at the mouth of a volcano or geyser is called a volcanic crater. These craters are caused by the volcano’s activity. It is a vent. 

    94. The stagnant water at the bottom of a lake is called

    (1) Epilimnion 
    (2) Mesolimnion
    (3) Metalimnion
    (4) Hypolimnion
    Answer:
    94. (4) The top band of a lake is called the epilimnion; while the middle band is called the thermocline and holds water whose temperature varies with depth. The bottom band is called the hypolimnion and holds cool, stagnant water which is all the same temperature.

    95. The formation of ‘Mushroom rock’ in desert region is an example of

    (1) Deflation 
    (2) Attrition
    (3) Abrasion 
    (4) Erosion
    Answer:
    95. (3) The rocks having broad upper part and narrow base resembling an umbrella or mushroom are called mushroom rocks or pedestal rocks. These undercut, mushroom-shaped rocks are formed due to abrasive works of wind.

    96. Obsidian, Andesite, Gabbro and Perodite are :

    (1) Metamorphic rocks
    (2) Intrusive rocks
    (3) Sedimentary rocks
    (4) Extrusive rocks
    Answer:
    96. (*) Igneous rocks are formed from the solidification of molten rock material. There are two basic types: (a) intrusive igneous rocks such as diorite, gabbro, granite, peridotite and pegmatite that solidify below Earth's surface; and (b) extrusive igneous rocks such as andesite, basalt, obsidian, pumice, rhyolite and scoria that solidify on or above Earth's surface.

    97. Which one of the following is a Sedimentary Rock ?

    (1) Granite 
    (2) Charnockite
    (3) Basalt 
    (4) Arkose
    Answer:
    97. (4) Arkose is a detrital sedimentary rock, specifically a type of sandstone containing at least 25% feldspar. It is commonly coarse-grained and usually either pink of gray (depending on the color of feldspar).

    98. Hydraulic Action is a type of erosion caused by

    (1) Running water
    (2) Wind
    (3) Glacier
    (4) None of these
    Answer:
    98. (1) Hydraulic action is one of the main forms of river erosion (example of erosion due to running water) in which the force of the river against the banks can cause air to be trapped in cracks and crevices. The pressure weakens the banks and gradually wears it away.

    99. Which of the following is the newest geological era ?

    (1) Permian 
    (2) Triassic
    (3) Cretaceous 
    (4) Jurassic
    Answer:
    99. (3) The correct chronological order of the geological eras (in million years before the present) are as follows:- Cretaceous: 72.1-145; Jurassic: 152.1-201.3; Triassic: 208.5-201.3; Permian: 254.2-298.9.

    100. Spot the odd item in the following :

    (1) Basalt 
    (2) Ruby
    (3) Emerald 
    (4) Sapphire
    Answer:
    100. (1) Emerald, together with ruby and sapphire, form the “big three” of colored stones or gems which are all metamorphic in nature. Basalt is an igneous rock.

    Post a Comment

    0 Comments