Science & Technology Quiz-4

Science & Technology Quiz-4

Science & Technology Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Science & Technology for competitive examinations.

    61. Which country assisted India to establish the Koodan-kulam Nuclear Power Station in Tamil Nadu?

    (1) Russia 
    (2) Canada
    (3) Germany 
    (4) France
    Answer:
    61. (1) Koodankulam Nuclear Power Plant is a nuclear power station under construction in Koodankulam in the Tirunelveli district of Tamil Nadu. Russia is assisting India in the establishment of this plant. An Inter-Governmental Agreement on the project was signed on November 1988 by then Prime Minister Rajiv Gandhi and Soviet President Mikhail Gorbachev, for the construction of two reactors.

    62. Who was the first person to set foot on the moon?

    (1) Yuri Gagarin
    (2) Valentina Tereshkova
    (3) Neil Armstrong
    (4) Steven Sptelberg
    Answer:
    62. (3) Neil Alden Armstrong was an American astronaut and the first person to walk on the Moon. Apollo 11 was the spaceflight that landed the first humans, Americans Neil Armstrong and Buzz Aldrin, on the Moon on July 20, 1969.

    63. Indira Gandhi Centre for Atomic Research is situated in

    (1) Shriharikotta
    (2) Mumbai
    (3) Thiruvananthapuram
    (4) Kalpakkam
    Answer:
    63. (4) The Reactor Research Centre was set up at Kalpakkam, 80 km south of Chennai, in 1971 under
    the Department of Atomic Energy (DAE). It was renamed Indira Gandhi Center for Atomic Research
    (IGCAR) in 1985.

    64. The intermediate range nuclear capable missile developed indigenously is named

    (1) Agni 
    (2) Prithvi
    (3) Nag 
    (4) Trishul
    Answer:
    64. (1) The Agni missile is a family of medium to intercontinental range ballistic missiles developed by
    India, named after one of the five elements of nature. In the Agni series of ballistic missiles, Agni II, Agni III and Agni IV are Intermediate Range Ballistic Missiles (IRBMs). These are all nuclear capable missiles.

    65. Who is popularly known as ‘Missile Man of India’?

    (1) Dr. C.V. Raman
    (2) Dr. Hargobind Khurana
    (3) Dr. S. Chandrasekhar
    (4) Dr. A.P.J. Abdul Kalam
    Answer:
    65. (4) A. P. J. Abdul Kalam is popularly known as the Missile Man of India for his work on the development of ballistic missile and launch vehicle technology. As the Executive Director of the Integrated Guided Missile Development Program (IGMDP) of India, he played a major part in developing many missiles under the mission including Agni, an intermediate range ballistic missile
    and Prithvi, the tactical surface-to-surface missile.

    66. India’s first Naval Museum is being commissioned at this major sea port

    (1) Chennai
    (2) Mumbai
    (3) Visakhapatnam
    (4) Kochi
    Answer:
    66. (3) Visakhapatnam Urban Development Authority (VUDA), in collaboration with Indian Navy’s Eastern Naval Command, has set up India’s first ship museum in the port city. The ship museum has been set up at Teneti Park abutting the Rama Krishna beach on the lines of 'INS Kursura submarine museum' that was set up by the Indian Navy in August 2002.

    67. The process in which nitrogen is released into the atmosphere is

    (1) Ammonification
    (2) Denitrification
    (3) Biological nitrogen Fixation
    (4) Nitirification
    Answer:
    67. (3) Nitrogen fixation is a process by which nitrogen (N2) in the atmosphere is converted into ammonia (NH3). Atmospheric nitrogen or molecular nitrogen (N2) is relatively inert: it does not easily react with other chemicals to form new compounds. It is essential for all forms of life because nitrogen is required to biosynthesize basic building blocks of plants, animals and other life forms, e.g., nucleotides for DNA and RNA and amino acids for proteins.

    68. Indian and Russian scientists successfully test-fired a supersonic cruise missile named

    (1) GSAT – 1 
    (2) GSLV
    (3) Brahmos 
    (4) INSAT –3B
    Answer:
    68. (3) BrahMos is a stealth supersonic cruise missile that can be launched from submarines, ships, aircraft or land. It is a joint venture between Republic of India's Defence Research and Development Organisation (DRDO) and Russian Federation's NPO Mashinostroeyenia.
    Note : A hypersonic version of the missile, BrahMosII, is also presently under development with speed of Mach 7-8 to boost aerial fast strike capability. It is expected to be ready for testing by 2017. The name BrahMos is a portmanteau formed from the names of two rivers, the Brahmaputra of India and
    the Moskva of Russia. In 2016, as India became a member of the Missile Technology Control Regime (MTCR), India and Russia are now planning to jointly develop a new generation of BrahMos missiles with 600 km-plus range and an ability to hit protected targets with pinpoint accuracy.

    69. A Nuclear Power Station is located at

    (1) Kolkata 
    (2) Tarapur
    (3) Korba 
    (4) Neyveli
    Answer:
    69. (2) Tarapur Atomic Power Station (TAPS), located in Tarapur in Maharashtra, was initially constructed with two boiling water reactor (BWR) units of 210 MWe each initially by Bechtel and GE under the 1963 123 Agreement between India, the United States, and the International Atomic Energy Agency.

    70. Who is Paul A. Volcker ?

    (1) Coauthor of the book Mitrokhin Archives II
    (2) Under-Secretary General of UN
    (3) Chairman of the Committee appointed by the UN to investigate the ‘oil-for-food’ programme
    (4) US Administrator in Iraq
    Answer:
    70. (3) Paul Volcker is an American economist. In April 2004, the United Nations assigned Volcker to research possible corruption in the Iraqi Oil for Food program. In the report summarizing its research, Volcker criticized Kojo Annan, son of then-UN SecretaryGeneral Kofi Annan, and the Swiss company Cotecna Inspection SA, Kojo's employer, for trying to conceal their relationship.

    71. Which one of the following is an ‘Air-to-Air’ missile?

    (1) Prithvi 
    (2) Agni
    (3) Akash 
    (4) Astra
    Answer:
    71. (4) Astra is an active radar homing beyond-visual-range air-to-air missile (BVRAAM) developed by the Defence Research and Development Organisation (DRDO), India. Astra is designed to be capable of engaging targets at varying range and altitudes allowing for engagement of both short-range targets (up to 20 km) and long-range targets (up to 80 km) using alternative propulsion modes.

    72. Which one of the following is a ‘Surface to Air Missile’ ?

    (1) Trishul
    (2) K-15 Sagarika
    (3) Brahmos
    (4) Agni
    Answer:
    72. (1) Trishul is the name of a short range surface-to-air missile developed by India as a part of the Integrated Guided Missile Development Program. It has a range of 9 km and is fitted with a 5.5 kg warhead.

    73. Chief of the Indian Navy has the rank of

    (1) General of Indian Navy
    (2) Chief of Indian Navy
    (3) Naval Chief
    (4) Admiral
    Answer:
    73. (4) An admiral of the fleet is a military naval officer of the highest rank. In many nations the rank is reserved for wartime or ceremonial appointments. It is usually a rank above admiral (which is now usually the highest rank in peace-time for officers in active service), and is often held by the most senior admiral of an entire naval service.

    74. Which one of the following is considered as nature’s radar?

    (1) Hippopotamus
    (2) Pigeon
    (3) Vulture
    (4) Owl
    Answer:
    74. (2) In the Second World War, pigeons were used less due to advances in telecommunication systems and radar, but they were still used in active service in Europe, India and Burma. The last pigeon messaging service was disbanded in 2006 after 60 years of active service in India.

    75. ISRO is the abbreviation for

    (1) Indian Scientific Research Organisation
    (2) Indian Space Research Organisation
    (3) International Space Research Organisation
    (4) International Scientific Research Organisation
    Answer:
    75. (2) The Indian Space Research Organisation (ISRO) is the primary space agency of the Indian government. ISRO is amongst the six largest government space agencies in the world, along with NASA, RKA, ESA, CNSA and JAXA.

    76. The first explosion of an atomic device in India was carried out in the State of

    (1) Jammu and Kashmir
    (2) Nagaland
    (3) Manipur 
    (4) Rajasthan
    Answer:
    76. (4) Smiling Buddha, formally designated as PokhranI, was the codename given to India's first nuclear test explosion that took place at the long-constructed Indian Army base, Pokhran Test Range in Rajasthan on 18 May, 1974. It was also the first confirmed nuclear test by a nation outside the five permanent members of the United Nations Security Council.

    77. Vikram Sarabhai Space Centre (VSSC) is at

    (1) Thiruvananthapuram
    (2) Mumbai
    (3) Hyderabad
    (4) Bengaluru
    Answer:
    77. (1) The Vikram Sarabhai Space Centre (VSSC) is a major space research centre of the Indian Space
    Research Organisation (ISRO), focusing on rocket and space vehicles for India's satellite programme. It is located in Thiruvananthapuram in Kerala.

    78. On June 9, 2011 India successfully flight tested

    (1) Agni-I 
    (2) Agni-II
    (3) Prithvi-II 
    (4) Akash
    Answer:
    78. (3) Nuclear weapons-capable, surface-to-surface Prithvi-II missile was successfully flight-tested for its full range of 350 km by the Strategic Forces Command (SFC) personnel on June 9, 2011. The nine-metre tall Prithvi-II, the first indigenously built surface-to-surface strategic missile, was fired from a mobile launcher from Launch Complex-III at the Integrated Test Range at Chandipur in Odisha.
    Note : Prithvi is a tactical surface-to-surface shortrange ballistic missile (SRBM) developed by DRDO of India under the Integrated Guided Missile Development Program. The Prithvi missile project encompassed developing three variants for use by the Indian Army, Indian Air Force and the Indian Navy. Prithvi I class is a surface-to-surface missile having a maximum warhead mounting capability of 1,000 kg, with a range of 150 km (93 mi). It has an accuracy of 10–50 m (33–164 ft) and can be launched from transporter erector launchers. This class of Prithvi missile was inducted into the Indian Army in 1994. As Per than (DRDO) Chief Avinash Chander the tactical 150 km-range Prithvi missile will be replaced with the Prahaar missile. Prithvi II class is also a single-stage liquid-fueled missile having a maximum warhead mounting capability of 500 kg, but with an extended range of 250 km
    (160 mi). It was developed with the Indian Air Force being the primary user. According to news
    sources the range is now increased to 350 km (220 mi) and the payload capacity now ranges between 500 – 1000 kg. Prithvi III class is a two-stage surface-to-surface missile. The first stage is solid fueled with a 16 metric ton force (157 KN) thrust motor. The second stage is liquid-fueled. The missile can carry a 1,000 kg warhead to a distance of 350 km (220 mi) and a 500 kg warhead to a distance of 600 km (370 mi) and a 250 kg warhead up to a distance of 750 km (470 mi). Prithvi III or Dhanush was again tested on November 26, 2015 from INS Subhadra in the Bay of Bengal.

    79. Vikram Sarabai Space Centre (VSSC) is at

    (1) Thiruvanananthapuram
    (2) Mumbai
    (3) Hyderabad
    (4) Bengaluru
    Answer:
    79. (1) The Vikram Sarabhai Space Centre (VSSC) is located in Thiruvananthapuram. The centre had its beginnings as the Thumba Equatorial Rocket Launching Station (TERLS) in 1962. It was renamed in honor of Dr. Vikram Sarabhai, the father of the Indian space program.

    80. Where is the world’s first Integrated Solar Combined Cycle Power Project proposed to be set up?

    (1) Cuttack 
    (2) Jaipur
    (3) Patna 
    (4) Jodhpur
    Answer:
    80. (4) A Solar Thermal Power Plant of 140MW at Mathania in Rajasthan has been proposed and
    sanctioned by the Government in Rajasthan. The project configuration of 140MW Integrated Solar
    Combined Cycle Power Plant involves a 35MW solar power generating system and a 105MW conventional power component and the GEF has approved a grant of US$ 40 million for the project. The Government of Germany has agreed to provide a soft loan of DM 116.8 million and a commercial loan of DM 133.2 million for the project. Marwar Mathania is a town in Jodhpur district, Rajasthan, India. It is well connected by roads and railways to Jodhpur city. The Yazd integrated solar combined cycle power station is a hybrid power station situated near Yazd, Iran which became operational in 2009. It is the world’s first combined cycle power plant using solar power and natural gas.
    Note : The International Solar Alliance (ISA) is an alliance of more than 120 countries, which come
    either completely or partly between the Tropic of Cancer and the Tropic of Capricorn. This initiative
    was first proposed by Indian Prime Minister Narendra Modi. The alliance’s primary objective is work for efficient exploitation of solar energy to reduce dependence on fossil fuels. In January 2016, Narendra Modi, and the French President François Hollande jointly laid the foundation stone of the ISA Headquarters and inaugurated the interim Secretariat of the ISA at the National Institute of Solar Energy (NISE) in Gwalpahari, Gurugram.

    Post a Comment

    0 Comments