Science & Technology Quiz-5

Science & Technology Quiz-5

Science & Technology Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Science & Technology for competitive examinations.

    81. Who regulates the slots where the geosynchronous satellites should be placed?

    (1) UN Secretary General
    (2) International Telecommunication Union
    (3) NASA
    (4) Glaukosmos
    Answer:
    81. (2) A geosynchronous orbital is a satellite with an orbit that keeps it over the same region of the earth at all times due to an orbital period that is the same as the earth itself (it takes the satellite one day to achieve an “orbit” of the earth). A special type of geosynchronous orbital is a geostationary orbital,
    which is a satellite that stays over the same point on the surface of the earth at all times. The UN agency
    that regulates the use of geosynchronous orbitals is the International Telecommunications Union. Regulation of these satellites is necessary, because there are a limited number of places to put them in
    orbit without the risk of interference with other satellites or collision with space debris. In addition, the “orbital slots” (where the satellites are placed) over industrialized areas are in much more demand than in lesser developed areas. Slots over lesser developed countries with a location that would give a satellite coverage of industrialized countries are also in demand.

    82. Plimsoll line is a reference line in a

    (1) Plane 
    (2) Train
    (3) Ship 
    (4) Submarine
    Answer:
    82. (3) The waterline is the line where the hull of a ship meets the surface of the water, in concept or reality. Specifically, it is also the name of a special marking, also known as the national Load Line or Plimsoll Line (positioned amidships), that indicates the draft of the ship and the legal limit to which a ship may be loaded for specific water types and temperatures in order to safely maintain buoyancy, particularly with regard to the hazard of waves that may arise. The purpose of a load line is to ensure that a ship has sufficient freeboard (the height from the water line to the main deck) and thus sufficient reserve buoyancy (e.g., the enclosed volume created by the area between the waterline and the main deck). The freeboard of commercial vessels is measured between the lowest point of the uppermost continuous deck at side and the waterline and this must not be less than the freeboard marked on the Load Line Certificate issued to that ship.

    83. The US Department of Energy’s Brookhaven National Laboratory in New Yok an attempt to understand cosmic history used a giant atom smasher and has generated temperature of

    (1) 52 billion degrees celsius
    (2) 85 billion degrees celsius
    (3) 2.5 trillion degrees celsius
    (4) 4 trillion degrees celsius
    Answer:
    83. (4) This scorching achievement happened inside the Relativistic Heavy Ion Collider (RHIC), which is a 2.4-mile (3.9 kilometers) underground track where particles smash into one another under conditions that existed about a millionth of a second after the Big Bang. The new feat, at Brookhaven National Laboratory in Upton, N.Y., occurred when gold nuclei (the positively charged part of the atom made of protons and neutrons) were sent speeding around RHIC at near light-speed until they crashed into each other. When the ions collide, the enormous energy released is so, intense it melts the neutrons and protons inside the gold nuclei into their constituent parts, namely quarks and gluons. RHIC physicists have measured the temperature of this quark-gluon plasma, finding it reaches around 7.2 trillion degrees Fahrenheit (4 trillion degrees Celsius).

    84. MIRV stands for

    (1) Multi-directional Independently Reoriented Vehicle
    (2) Multipurpose Integrally-targeted Revolutionary Vehicle
    (3) Multiple Independently-targetable Re-entry Vehicle
    (4) Multi-dimensional Independent Reentry Vehicle
    Answer:
    84. (3) A multiple independently targetable re-entry vehicle (MIRV) warhead is a collection of separate warheads. By contrast a unitary warhead is a single warhead on a single missile. It provides greater target damage for a given missile payload. With a MIRV warhead, the post-boost (or bus) stage can dispense the warheads against multiple targets across a broad area. It reduces the effectiveness of an anti-ballistic missile system that relies on intercepting individual warheads. While a MIRV attacking missile can have multiple warheads (3–12 on United States missiles and 3-10 on Russian), interceptors may have only one warhead per missile. Thus, in both a military and an economic sense, MIRVs render ABM systems less effective.

    85. OTEC stands for

    (1) Ocean Thermal Energy Conservation
    (2) Oil and Thermal Energy Conservation
    (3) Oil and Thermal Energy Convention
    (4) Ocean Thermal Energy Conversion
    Answer:
    85. (4) Ocean Thermal Energy Conversion (OTEC) uses the temperature difference between cooler deep and warmer shallow or surface ocean waters to run a heat engine and produce useful work, usually in the form of electricity. However, the temperature differential is small and this impacts the economic
    feasibility of ocean thermal energy for electricity generation. The most commonly used heat cycle for
    OTEC is the Rankine cycle using a low-pressure turbine.

    86. The rear side of the moon was photographed by

    (1) Viking I 
    (2) Viking II
    (3) Luna III 
    (4) Mariner IX
    Answer:
    86. (3) The Soviet space probe Luna 3 of 1959 (of the E- 3 series) was the third space probe to be sent to the neighborhood of the Moon, and this mission was an early feat in the spaceborne exploration of outer space. Though it returned rather poor pictures by later standards, the historic, never-before-seen views of the far side of the Moon caused excitement and interest when they were published around the world, and a tentative Atlas of the Far Side of the Moon was created after image processing improved the pictures. These views showed mountainous terrain, very different from the near side, and only two dark, lowlying regions which were named Mare Moscoviense (Sea of Moscow) and Mare Desiderii (Sea of Desire). Mare Desiderii was later found to be composed of a smaller mare, Mare Ingenii (Sea of Ingenuity), and several other dark craters.

    87. Which is the earliest of the Indian Institute of Technologies established?

    (1) I.I.T. Delhi
    (2) I.I.T. Mumbai
    (3) I.I.T. Kharagpur
    (4) I.I.T. Kanpur
    Answer:
    87. (3) The Indian Institutes of Technology (IITs) are governed by the Institutes of Technology Act, 1961 which lists sixteen institutes. The first IIT was established in 1951, in Kharagpur (near Kolkata) in
    the state of West Bengal. The second IIT to be established, IIT Bombay, was founded in 1958 in Powai, Mumbai. It was set up with assistance from UNESCO and the Soviet Union.

    88. Where is the National Institute of Excellence in the field of information technology and allied sciences proposed to be set up?

    (1) Bangalore 
    (2) Kanpur
    (3) Allahabad 
    (4) New Delhi
    Answer:
    88. (3) The Indian Institute of Information Technology, Allahabad is an Indian Institute of Information
    Technology established in 1999 by the Government of India and funded by the government as a Center
    of Excellence in Information Technology and allied areas. The institute was conferred deemed university status in 2000, empowering it to award degrees following the setting of its own examinations.

    89. The Industrial Revolution has led to

    (1) Conservation of forests
    (2) Increased pollution
    (3) Conservation of wild life
    (4) Ecological balance
    Answer:
    89. (2) While the Industrial Revolution meant that more goods could be produced for human consumption, it also meant that more pollution would be emitted into the sky and more natural resources would have to be exploited in the production process. Industrialization has resulted in pollution of water, air.

    90. ISRO launched the world’s first satellite dedicated to education, the EDUSAT in the month of

    (1) June 2004
    (2) July 2004
    (3) August 2004
    (4) September 2004
    Answer:
    90. (4) EDUSAT or GSAT-3 is a communications satellite which was launched on 20 September 2004 by the Indian Space Research Organisation. EDUSAT is the first Indian satellite built exclusively to serve the educational sector.

    91. India’s first microwave remote sensing satellite recently launched is.

    (1) GSAT-12 
    (2) Megha Tropiquies
    (3) RISAT-1 
    (4) Rohini
    Answer:
    91. (3) India’s first microwave remote sensing satellite is RISAT-1.
    Note : RISAT-1 is an indigenously developed radar imaging satellite successfully launched by a PSLVXL rocket on April 26, 2012 from Satish Dhawan Space Centre, Shriharikota. RISAT-2 was the first of the RISAT series to reach orbit. It was launched successfully on April 20, 2009 at by a PSLV rocket. After the November 26, 2008 Mumbai attacks, the launch plan was modified to launch RISAT-
    2 before RISAT-1, since the indigenous C-band SAR to be used for RISAT-1 was not ready.

    92. The first Indian Satellite Aryabhatta was launched in

    (1) 1972 
    (2) 1975
    (3) 1977 
    (4) 1979
    Answer:
    92. (2) Aryabhata was India’s first satellite, named after the great Indian astronomer of the same name. It was launched by the Soviet Union on 19 April 1975 from Kapustin Yar using a Cosmos-3M launch vehicle.

    93. Communication satellites are used to :

    (1) receive communication signal only
    (2) receive and redirect communication signal
    (3) provide information of natural resources only
    (4) transmit communication signal only
    Answer:
    93. (2) A communication satellite is basically a selfcontained communications system with the ability
    to receive signals from Earth and to retransmit those signals back with the use of a transponder—an
    integrated receiver and transmitter of radio signals.

    94. Name the country which launched the first Satellite “Sputnik” into the space. 

    (1) United States of America
    (2) Soviet Union
    (3) Japan
    (4) England
    Answer:
    94. (2) Sputnik 1 was the first artificial Earth satellite. It was a 585 mm diameter polished metal sphere, with four external radio antennae to broadcast radio pulses. The Soviet Union launched it into an elliptical low Earth orbit on 4 October 1957.

    95. Which one of the following is not a Galilean Satellite of Jupiter?

    (1) Europa 
    (2) Ganymede
    (3) Callisto 
    (4) Deimos
    Answer:
    95. (4) Callisto, Europa and Ganymede are the satellites of Jupiter. Deimos is a natural satellite of the planet Mars.

    96. Which one of the following institutes in List I is wrongly matched with its location indicated in List II ?

    List-I 
    (1) Central Building Research Institute: Roorkee
    (2) Central Arid Zone Research Institute: Jodhpur
    (3) Central Drug Research Institute: Kanpur
    (4) Central Institute of Mining and Fuel Research: Dhanbad
    Answer:
    96. (3) Central Building Research Institute: Roorkee, Uttarakhand, Central Arid Zone Research Institute: Jodhpur, Rajasthan, Central Drug Research Institute: Lucknow, Uttar Pradesh, and Central Institute of Mining and Fuel Research: Dhanbad, Bihar.

    97. Dactylogram is related with :

    (1) teleprinter 
    (2) perumbulator
    (3) cereals 
    (4) finger print
    Answer:
    97. (4) Dactylogram is simply a fingerprint. The word originates from the Greek word 'daktylos' which
    loosely translates to 'something written'. The study of fingerprints for identification purposes is called
    dactylography.

    98. Radar is used to

    (1) locate submerged submarines.
    (2) receive signal from radio receivers.
    (3) detect and locate distant objects.
    (4) locate geostationary satellites.
    Answer:
    98. (3) Radar (Radio Detection And Ranging) is an object-detection system that uses radio waves to determine the range, altitude, direction, or speed of objects. It can be used to detect aircraft, ships,
    spacecraft, guided missiles, motor vehicles, weather formations, and terrain.

    99. Which of the following was the first Indian exclusive defence satellite which was successfully launched on 29 August, 2013 ?

    (1) GSAT - 7 
    (2) MIG - 47
    (3) GSET - 4 
    (4) GSAT - 6
    Answer:
    99. (1) India’s first exclusive defence satellite GSAT-7 was successfully launched by European space consortium Arianespace’s Ariane 5 rocket from Kourou spaceport in French Guiana. The state-of-the-art satellite carried payloads operating in UHF, S, C and Ku bands.

    100. ISRO’s Master Control Facility is in

    (1) Andhra Pradesh
    (2) Orissa
    (3) Gujarat 
    (4) Karnataka
    Answer:
    100. (4) The Master Control Facility (MCF) is located in the city of Hassan in Karnataka. Established in 1982, this facility is responsible for monitoring and controlling geostationary and geosynchronous
    satellites launched by ISRO.

    Post a Comment

    0 Comments