Science & Technology Quiz-6

Science & Technology Quiz-6

Science & Technology Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Science & Technology for competitive examinations.

    101. The Indian National Grid Computing Initiative for Scientific Engineering and Academic Community is named

    (1) Ganga 
    (2) SAGA
    (3) Garuda 
    (4) PARAM
    Answer:
    101. (3) GARUDA (Global Access to Resource Using Distributed Architecture) is the other name of the Indian National Grid Computing Initiative. It is a collaboration of scientific and technological researchers on a nationwide grid comprising of computational nodes, mass storage and scientific instruments.

    102. Which of the following is not a renewable resourse ?

    (1) Thorium
    (2) Geothermal heat
    (3) Tidal power
    (4) Radiant energy
    (4) Dekke Toba fish - Brazil
    Answer:
    102. (1) A renewable resource is an organic natural resource that can replenish in due time compared to
    the usage, either through biological reproduction or other naturally recurring processes. Examples include: solar energy, geothermal energy, wind energy, tidal energy, etc.

    103. Which of the following resources is renewable one ?

    (1) Uranium 
    (2) Coal
    (3) Timber 
    (4) Natural Gas
    Answer:
    103. (3) Timber is a renewable resource, like plantation forests, which are planted and then cut down to
    make paper. It is sometimes called a sustainable resource, so long as we keep planting and growing
    trees at the same rate as we cut them down. Fossil fuels such as coal, petroleum, and natural gas are
    non-renewable resources.

    104. Heavy water is used as a coolant in nuclear reactors. Heavy water is

    (1) water rich in minerals
    (2) ozonised water
    (3) water containing minerals of heavy metal
    (4) water containing heavy isotope of hydrogen
    Answer:
    104. (4) Heavy water, formally called deuterium oxide (D2O), is a form of water that contains a larger than normal amount of the hydrogen isotope deuterium, (also known as heavy hydrogen). In nuclear reactors, heavy water acts as a neutron moderator to slow down neutrons so that they are more likely to
    react with the fissile uranium-235 than with uranium-238.

    105. Microbial Type Culture Collection Centre is situated at:

    (1) Bangalore 
    (2) Chandigarh
    (3) New Delhi 
    (4) Hyderabad
    Answer:
    105. (2) The Microbial Type Culture Collection and Gene Bank (MTCC) housed at the Institute of Microbial Technology (IMTECH), Chandigarh. Established in 1986, it is funded jointly by the Department of Biotechnology (DBT) and the Council of Scientific and Industrial Research (CSIR), Government of India.

    106. For a missile launched with a velocity less than the earth’s escape velocity, the total energy is

    (1) either positive of negative
    (2) Negative
    (3) Zero
    (4) Positive
    Answer:
    106. (2) When the missile is launched with a velocity less than the escape velocity, it will be influenced by our gravitation. So it will constitute a bound system for which the total energy (sum of its kinetic energy and potential energy) will be negative.

    107. Which one of the following is an indigenously built light combat aircraft of India?

    (1) Akash 
    (2) Vikrant
    (3) Arjun 
    (4) Vikrant
    Answer:
    107. (4) Tejas is an indigenously-built Light Combat Aircraft (LCA) of the Indian Air Force. It s a single-seat, single-jet engine, multi-role light fighter developed by Hindustan Aeronautics Limited. It came from the Light Combat Aircraft (LCA) programme, which began in the 1980s to replace India’s ageing MiG-21 fighters. Later, the LCA was officially named “Tejas.”

    108. What is the name of Research Station established by Indian Government for conducting research in Antarctic ?

    (1) Dakshin Gangotri
    (2) Yamunotri
    (3) Uttari Gangotri
    (4) None of the above
    Answer:
    108. (1) Dakshin Gangotri was the first scientific base station of India situated in Antarctica, part of the
    Indian Antarctic Program. It is located at a distance of 2,500 kilometres from the South Pole. It was abandoned in 1988-1989 after it was submerged in ice. It was succeeded by the Maitri.

    109. Name the two research stations maintained by India in Antarctica

    (1) Gangotri and Himadri
    (2) Sagar Nidhi amd Yamunotri
    (3) None of these
    (4) Maitri and Bharti
    Answer:
    109. (4) India has three research stations in Antarctica: Dakshina Gangotri Maitri and Bharati. India’s first committed research facility, Dakshin Gangotri, was set up in 1983. It is currently being used as a supply base. Maitri and Bharati were set up in 1989 and 2012 respectively.

    110. The first Commercial Civilian Aircraft developed by India is :

    (1) Pawan Hans
    (2) Tejas
    (3) Gajraj 
    (4) Saras
    Answer:
    110. (4) The Sarasis the first Indian multi-purpose civilian aircraft in the light transport aircraft category that has been developed in India. It was designed and developed by the National Aerospace Laboratories (NAL). The Saras made its maiden flight at the HAL airport in Bangalore on 29 May 2004.

    111. Engineers of which of the following countries have developed the world’s fastest car Venom GT with a top speed of 435 kilometres per hour?

    (1) USA 
    (2) South Korea
    (3) Japan
    (4) Germany
    Answer:
    111. (1) US engineers have developed the world’s fastest car with a top speed of an incredible 435 kilometres per hour. US firm Hennessey’s Venom GT set the new record for the fastest car in the world during a test run at the Kennedy Space Centre in Florida. Venom beat the previous best record of 431km/h set by Bugatti Veyron Super Sport.

    112. Gliders depend on the following energy for their flight:

    (1) wind energy
    (2) electrical energy
    (3) heat energy
    (4) chemical energy
    Answer:
    112. (1) The engineless airplanes, called gliders, depend totally on wind energy for their flight. Special surfaces on the wings of the planes can be manipulated by the pilot to change the way air flows around the wings, thereby controlling the lifts and the altitude of the plane.

    113. Cryogenics is:

    (1) A scientific study of dust
    (2) Study of heat
    (3) Scientific study of very low temperatures
    (4) Study of genesis
    Answer:
    113. (3) In physics, cryogenics is the study of the production and behaviour of materials at very low temperatures. It is not well-defined at what point on the temperature scale refrigeration ends and cryogenics begins, but scientists assume it starts at or below –150 °C (123 K; –238 °F).

    114. Which of the following was India’s first interplanetary mission?

    (1) Chandrayaan Mission
    (2) Mangalyaan Mission
    (3) Aryabhatta Mission
    (4) Philae Mission
    Answer:
    114. (2) The Mars Orbiter Mission, also called Mangalyaan, is India’s first interplanetary mission. Launched by the Indian Space Research Organisation (ISRO)on 5 November 2013, it is a space probe orbiting Mars since 24 September 2014. With Mangalyaan’s success, India became first Asian nation to reach Mars orbit, and the first nation in the world to do so in its first attempt.

    115. Which one of the following is not a non–conventional source of energy?

    (1) Solar Energy
    (2) Natural Gas
    (3) Wind Energy
    (4) Tidal Power
    Answer:
    115. (2) Non-conventional energy, also known as renewable energy, refers to energy that is collected from renewable resources, which are naturally replenished on a human timescale, such as sunlight, wind, rain, tides, waves, and geothermal heat. Non-conventional energy sources are infinite, natural, and restorable. Natural gas is a conventional source of energy.

    116. The space shuttle which took Sunita Williams beyond earth was

    (1) Challenger 
    (2) Galileo
    (3) Discovery 
    (4) Voyager-2
    Answer:
    116. (3) Sunita Williamswas launched to the International Space Station (ISS) with STS-116, aboard the Space Shuttle Discovery, on December 9, 2006, to join the Expedition 14 crew. Discovery is one of the orbiters from NASA’s Space Shuttle program and the third of five fully operational orbiters to be built.

    117. The first woman of Indian origin who undertook a space journey

    (1) Sunita Williams
    (2) Kalpana Chawla
    (3) Darshan Ranganath
    (4) Avani Chaturvedi
    Answer:
    117. (2) Kalpana Chawla was the first Indian American astronaut to go into space in November 1997 as part of the six-astronaut crew that flew the Space Shuttle Columbia flight STS-87. Chawla was the first Indian-born woman and the second Indian person to fly in space, following cosmonaut Rakesh Sharma who flew in 1984 on the Soyuz T-11. She died during her second space mission aboard Space Shuttle Columbia in 2003.

    118. Sunita Williams is a

    (1) Astronaut
    (2) Missile scientist
    (3) Nuclear scientist
    (4) Astro physicist
    Answer:
    118. (1) Sunita Williamsis an American astronaut and United States Navy officer of Indian-Slovenian descent. She holds the records for total spacewalks by a woman (seven) and most spacewalk time for a woman (50 hours, 40 minutes).

    119. Indian Army’s School of Artillery is located at_______

    (1) Khadakvasala
    (2) Dehradun
    (3) Deolali
    (4) Roorkee
    Answer:
    119. (3) The Indian Army’s School of Artillery is located at Deolali in Nasik district of Maharashtra. It is a premier institution of the Army and imparts effective training, evaluation of new equipment for induction and development of new concepts/ doctrine for application of artillery fire.

    Post a Comment

    0 Comments