Sports GK Questions Quiz-10

Sports GK Questions Quiz-10

Sports Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Sports for competitive examinations.

    181. Which country will host the next World Cup Football in 2014 ?

    (1) France 
    (2) Chile
    (3) Brazil 
    (4) Spain
    Answer:
    181. (3) The 2014 FIFA World Cup is scheduled to take place in Brazil from 12 June to 13 July 2014. It will be the second time that Brazil has hosted the competition, the previous being in 1950.

    182. “Ryder Cup” is awarded to the players of :

    (1) Baseball 
    (2) Basketball
    (3) Cards 
    (4) Golf
    Answer:
    182. (4) The Ryder Cup is a biennial men's golf competition between teams from Europe and the United
    States. Jointly administered by the PGA of America and the PGA European Tour, it is contested every
    two years with the venue alternating between courses in the USA and Europe.

    183. “Ranji Trophy” is given to the sport persons in

    (1) Football 
    (2) Hockey
    (3) Cricket 
    (4) Kabaddi
    Answer:
    183. (3) The Ranji Trophy is a domestic first-class cricket championship played in India between teams representing regional cricket associations. Named after England and Sussex cricketer Kumar Shri Ranjitsinhji (Jam Sahib of Nawanagar), the first Ranji tournament was held in 1934. Karnataka are the current Ranji champions.

    184. Which player got stripped of his seven Tour de France titles and got banned for life by the International Cycling Union ?

    (1) Nicola Adams
    (2) Chris Hoy
    (3) Lance Armstrong
    (4) Jason Kenny
    Answer:
    184. (3) Cycling legend Lance Armstrong was stripped of all seven Tour de France titles and banned for life on the heels of a damning report accusing him of cheating throughout his career. Armstrong was accused of leading “the most sophisticated, professionalized and successful doping program that sport has ever seen.”

    185. “Bull’s eye” is used in the game of

    (1) Boxing 
    (2) Basketball
    (3) Polo 
    (4) Shooting
    Answer:
    185. (4) Bullseye is a shooting sport in USA and Canada in which participants shoot handguns at paper targets at fixed distances and time limits. Emphasis is on accuracy and precision.

    186. Lionel Messi, the winner of four FIFA Ballion d’or and World Player of the year, belongs to

    (1) Brazil 
    (2) Spain
    (3) Argentina 
    (4) Germany
    Answer:
    186. (3) Lionel Messi is an Argentine professional footballer who plays as a forward for Spanish club FC Barcelona and captains the Argentina national team. He is commonly ranked as the best player in the world and rated as the greatest of all time.

    187. Who is the brand ambassador of the Hockey India League (HIL) 2013 ?

    (1) Pargat Singh
    (2) Dhanraj Pillai
    (3) Navjot Singh Siddhu
    (4) Virat Kohli
    Answer:
    187. (3) Former cricketer Navjot Singh Sidhu was named the brand ambassador of the Hockey India League (HIL) in January 2013. The first edition saw participation from Uttar Pradesh Wizards, Jaypee Punjab Warriors, Delhi Waveriders, Mumbai Magicians and Ranchi Rhinos.

    188. Where is the headquarters of the International Olympic Committee located ?

    (1) Italy 
    (2) Switzerland
    (3) Belgium 
    (4) France
    Answer:
    188. (2) The headquarters of the International Olympic committee is located in Lausanne, Switzerland. It was created by Pierre, Baron de Coubertin at the MontRepos villa in Lausanne on 23 June 1894.

    189. Who was elected as the Ninth President of International Olympic Committee (IOC) on 10th September, 2013 ?

    (1) Thomas Bach
    (2) Ching - Kuo - Wu
    (3) Sergei Bubka
    (4) Richard Carrion
    Answer:
    189. (1) Thomas Bach of Germany was elected today as the ninth President of the International Olympic Committee (IOC) at the 125th IOC Session in Buenos Aires, Argentina. He replaced Jacques Rogge, whose 12- year tenure officially ended in September 2013.

    190. The Indian Grand master who won the Commonwealth Chess Championship in 2013 is

    (1) Koneru Humpy
    (2) Magnus Carlsen
    (3) Abhijeet Gupta
    (4) Vishwanathan Anand
    Answer:
    190. (3) Abhijeet Gupta won the Commonwealth Chess Championship after scoring 9,0/11 points and edging Sergey Fedorchuk (Ukraine) and Sergei Tiviakov (Netherlands) on tie-breaks to win the Commonwealth Chess Championship. The championship was held in Port Elizabeth.

    191. Who won the U.S. Open Men’s Singles in 2013 in Lawn Tennis ?

    (1) Andy Murray
    (2) Roger Federer
    (3) Rafael Nadal
    (4) Novak Djokovic
    Answer:
    191. (3) Rafael Nadal won the 2013 men’s singles U.S. Open title with a 6-2, 3-6, 6-4, 6-1 victory against Novak Djokovic. The win was the 13th major championship victory for Nadal and his second at the U.S. Open.

    192. Which Indian cricketer has written the book, ‘One Day Wonders’ ?

    (1) Kapil Dev
    (2) Sachin Tendulkar
    (3) Sunil Gavaskar
    (4) Ravi Shastri
    Answer:
    192. (3) ‘One Day Wonders’ is a book written by the legendary Indian cricketer Sunil Manohar Gavaskar in 1985. The book is about India team’s remarkable journey on the road to winning the “Benson and Hedges World Championship of Cricket’ ODI tournament in Australia in 1985.

    193. Which of the following trophies is not awarded in cricket ?

    (1) Deodhar Trophy
    (2) Ashes
    (3) Ryder Cup
    (4) Ranji Trophy
    Answer:
    193. (3) The Ryder Cup is a biennial men’s golf competition between teams from Europe and the United States. The competition is contested every two years with the venue alternating between courses in the USA and Europe. The Ryder Cup is named after the English businessman Samuel Ryder who donated the trophy.

    194. Which was the first country to host the Asian Games ?

    (1) Korea 
    (2) India
    (3) Japan 
    (4) China
    Answer:
    194. (2) The First Asian Games was organized in Delhi, India from 4 to 11 March 1951. A total of 489 athletes representing 11 Asian National Olympic Committees (NOCs) participated in 57 events from eight sports and discipline. The Games was the successor of the Far Eastern Games.

    195. ‘‘Bull’s eye’’ is used in the game of

    (1) Boxing 
    (2) Basketball
    (3) Polo 
    (4) Shooting
    Answer:
    195. (4) The bull’s-eye, is the centre of a target, and by extension the name given to any shot that hits the bullseye. Bullseye, also known as conventional pistol, is a shooting sport in which participants shoot handguns at paper targets at fixed distances and time limits. The sport is primarily popular in United States and Canada.

    196. Who is called Rawalpindi Express ?

    (1) Sachin Tendulkar
    (2) Shoaib Akhtar
    (3) Rahul Dravid
    (4) Imran Khan
    Answer:
    196. (2) Pakistani fast bowler Shoaib Akhtar was nicknamed the "Rawalpindi Express" due to the city in which he was born. He is regarded as one of the fastest bowlers in modern cricket.

    197. Who among the following is named as “Haryana Hurricane” ?

    (1) Ajay Jadeja
    (2) Ajay Ratsa
    (3) Kapil Dev
    (4) Nawab Pataudi
    Answer:
    197. (3) Former India cricket captain and fast bowler Kapil Dev was nicknamed ‘The Haryana Hurricane.’ A naturally aggressive player, he often helped India in difficult situations by taking the attack to the opposition. He was a right-arm pace bowler who was India’s main strike bowler for most of his career.

    198. The 2016 Olympic Games shall be held in which of the following cities ?

    (1) Madrid in Spain
    (2) Rio de Janeiro in Brazil
    (3) Los Angeles in U.S.A
    (4) Toronto in Canada
    Answer:
    198. (2) The 2016 Summer Olympics will be held in Rio de Janeiro, Brazil, in August 2016. Rio will b the first South American city to ever host the Summer Olympics, the second city in Latin America to host the event after Mexico City in 1968, and the first since 2000 to be held in the Southern Hemisphere.

    199. ‘Agha Khan Cup’ is related with which of the following sport event ?

    (1) Football 
    (2) Cricket
    (3) Hockey 
    (4) Table Tennis
    Answer:
    199. (3) Aga Khan Cup is a hockey tournament. It is held in Mumbai. Started in 1896, it is one of the oldest hockey tournaments of India.

    200. Jaspal Rana is the name associated with which of the following games :

    (1) Shooting 
    (2) Weight lifting
    (3) Boxing 
    (4) Archey
    Answer:
    200. (1) Jaspal Rana is an Indian shooter. He contested mainly in the 25 m Centre Fire Pistol category. He was a gold medallist at the 1994 Asian Games, 1998 Commonwealth Games, 2006 Commonwealth Games and 2006 Asian Games. In 1994, he was awarded Arjuna Award.

    Post a Comment

    0 Comments