Sports GK Questions Quiz-11

Sports GK Questions Quiz-11

Sports Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Sports for competitive examinations.

    201. Who among the following is the first Indian to swim across English Channel ?

    (1) Aarti-Saha
    (2) Mihir Sen
    (3) P.K. Bannerji
    (4) Vikram Merchant
    Answer:
    201. (2) Mihir Sen was a famous long distance swimmer, best known for being the first Indian to conquer the English Channel from Dover to Calais in 1958. He was also the only man to earn the distinction of swimming the Oceans of the five continents in one calendar year (1966).

    202. In the final of the IPL– 2015 T–20 Tournament Mumbai Indians defeated

    (1) Kings XI Punjab
    (2) Royal Challengers Bangalore
    (3) Rajasthan Royals
    (4) Chennai Superkings
    Answer:
    202. (4) On May 24, 2015 in the Final at the Eden Gardens, Kolkata, Mumbai Indians won the 2015 Indian Premier League tournament by defeating Chennai Super Kings by 41 runs. It was their second title. IPL 2015 was the eighth season of the IPL.

    203. Which city is hosting the 2016 Olympic Games ?

    (1) Seoul
    (2) Barcelona
    (3) Rio–de–Janeiro
    (4) Los Angeles
    Answer:
    203. (3) The 2016 Summer Olympics will be held in Rio de Janeiro, Brazil, in August 2016. Rio will become the first South American city to host the Summer Olympics, the second city in Latin America to host the event after Mexico City in 1968, and the first since 2000 to be held in the Southern Hemisphere.

    204. Name the first Indian to be banned for using anabolic steroid in Olympic games :

    (1) Pratima Kumari
    (2) Aswini Akunji
    (3) T. Sanmancha Chanu
    (4) Sumitha Laha
    Answer:
    204. (2) Six Indian women athletes, including Asian Games double gold medallist Ashwini Akkunji, were given one-year suspensions after testing positive for banned anabolic steroids in December 2011. India’s 400 metre runners Akkunji, Jauna Murmu, Mandeep Kaur, Priyanka Panwar, Sini Jose and Tiana Mary Thomas had tested positive for methandienone.

    205. Which one of the following wood is used in making cricket bats?

    (1) Linun usitatissimum
    (2) Morus alba
    (3) Salix purpurea
    (4) Cedrus deodara
    Answer:
    205. (3) The cricket bat is exclusively made from a variety of White Willow called Cricket Bat Willow (Salix alba var. caerulea), treated with raw (unboiled) linseed oil, which has a protective function. Salix alba var. caerulea is tough, durable, light, springy, straight grained and white. Stumps and bales are made of Morus (Mulberry). Salix purpurea (given as an option in the question) is the purple osier willow, the twigs of which are used to make baskets, lobsterand crab-pots and furniture.

    206. Ezra Cup is associated with which sports ?

    (1) Rowing 
    (2) Polo
    (3) Hockey 
    (4) Football
    Answer:
    206. (2) The Ezra Cup is a popular polo tournament conducted annually in India. The first ever polo trophy in the world, it is named after Sir David Ezra, a leading Jewish business tycoon in Calcutta who patronized the sport in the city. The first Ezra Cup was held in 1880.

    207. What is the number of players on each side in Rugby Football ?

    (1) 15 
    (2) 16
    (3) 12 
    (4) 11
    Answer:
    207. (1) Rugby football is played on a field by two teams of 15 people. The objective of the game is to obtain more points than the opposing team within 80 minutes of playing time. Points are gained through scoring tries or kicking goals.

    208. The highest title in Judo is :

    (1) Black Belt 
    (2) 10th Dan
    (3) Yellow Belt 
    (4) 12th Dan
    Answer:
    208. (2) In Judo, improvement and understanding of the art is denoted by a system of ranks split into ‘kyu’ and ‘dan’ grades. The final Dan is the twelfth dan, this is usually coloured white along with a judoka’s first belt, however the highest dan reached in judo remains 10th dan. Since there has never been any promotion to a rank above 10th dan, the Kodokan Judo promotion system effectively has only 10 dan ranks. There have only been 15 10th dans awarded by the Kodokan in the history of Judo.

    209. Who has been named ICC World Cup 2015 Ambassador?

    (1) Allan Robert Border
    (2) Sachin Tendulkar
    (3) Sir Issac Vivian Alexander Richards
    (4) Sanath Teran Jayasuriya
    Answer:
    209. (2) The International Cricket Council (ICC), on 22 December 2014, announced Sachin Tendulkar as the ICC Cricket World Cup 2015 Ambassador. It was the second successive time that he was named the Ambassador of ICC’s pinnacle tournament, after fulfilling the role in the 2011 ICC World Cup that was cohosted by Bangladesh, India and Sri Lanka.

    210. The opening ceremony of the ICC Cricket World Cup 2015 was held on 12 February 2015 in which cities of New Zealand and Australia ?

    (1) Wellington and Sydney
    (2) Christchurch and Melbourne
    (3) Napier and Adelaide
    (4) Hamilton and Perth
    Answer:
    210. (2) The opening ceremonies of the 2015 Cricket World Cup took place in New Zealand and Australia on the eve of the beginning of the World Cup hosted by them after 23 years. Two ceremonies took place at the same time, one in North Hagley Park, Christchurch in New Zealand while the other in Melbourne, Australia.

    211. Ryder Cup is a famous tournament of :

    (1) Lawn Tennis 
    (2) Badminton
    (3)Cricket 
    (4) Golf
    Answer:
    211. (4) The Ryder Cup is a biennial men’s golf competition between teams from Europe and the United States. It is contested every two years with the venue alternating between courses in the United States and Europe. The Ryder Cup is named after the English businessman Samuel Ryder who donated the trophy.

    212. Who is the first Indian woman to win an Asian Games gold in 400 metre runs?

    (1) Sania Mirza
    (2) Kamaljit Sandhu
    (3) Shiny Abraham
    (4) P.T. Usha
    Answer:
    212. (2) Kamaljeet Sandhu won gold medal at 1970 Asian Games in 400 m race. She ran the distance in 57.3 seconds. She was the first Indian woman to win gold medal at any Asian games. She received Padma Shri award in 1971.

    213. Who won Australian Open Mixed Doubles Final 2015?

    (1) Kristina Mladenovic (France) and Daniel Nester (Canada)
    (2) Djokovic (Serbia) and Serena Williams (U.S.A.)
    (3) Murray (U.K.) and Maria Sharapova (Russia)
    (4) Martina Hingis (Switzerland) and Leander Paes (India)
    Answer:
    213. (4) India’s Leander Paes and Swiss Martina Hingis won the Australian Open mixed-doubles final by beating the Canadian-French pair of Daniel Nestor and Kristina Mladenovic at the Rod Laver Arena in Melbourne in January 2015. While Paes clinched his seventh mixed doubles crown, Hingis collected her tenth doubles Slam apart from her five singles titles.

    214. Which city will host the 2022 Commonwealth Games (CWG)?

    (1) Glasgow 
    (2) Montreal
    (3) Colombo 
    (4) Durban
    Answer:
    214. (4) The South African city of Durban was, in September 2015, selected as the host for the 2022 Commonwealth Games at the Federation’s general assembly in New Zealand. It was the only contender after Edmonton withdrew. will mark the second time a Commonwealth Republic will host since Delhi, India in 2010.

    215. In which country did the world’s first organised motor race occur?

    (1) Germany 
    (2) U.S.A.
    (3) Portugal 
    (4) France
    Answer:
    215. (4) Paris–Rouen, Le Petit Journal Horseless Carriages Contest was a pioneering city-to-city motoring competition in 1894 which is sometimes described as the world's first competitive motor race. The contest was organised by the newspaper Le Petit Journal and ran from Paris to Rouen in France on 22 July 1894.

    216. Wellington Trophy is associated with

    (1) Rowing 
    (2) Chess
    (3) Hockey 
    (4) Bridge
    Answer:
    216. (1) Wellington trophy is associated with rowing. Rowing or boat racing is based on propelling a boat (racing shell) on water using oars. By pushing against the water with an oar, a force is generated to move the boat.

    217. Upon winning Wimbledon Women’s Tennis Tournament 2016, Serena Williams equalled record 22 Grand Slam wins of

    (1) Martina Navratilova
    (2) Steffi Graf
    (3) Martina Hingis
    (4) Maria Sharapova
    Answer:
    217. (2) With Serena Williams winning the 2016 Wimbledon women’s singles title in July 2016, she pulled even with Steffi Graf for the most major championships in the Open era. Now Williams stands behind only Margaret Court’s all-time mark of 24. This was Williams’ seventh singles trophy at the All England Club — only Martina Navratilova, with nine, has more.

    218. Who is the first Indian Gold Medal Winner in individual category in Olympic Games?

    (1) Abhinav Bindra
    (2) Sushil Kumar
    (3) R.V.S. Rathore
    (4) Leander Paes
    Answer:
    218. (1) Abhinav Bindra, an Indian professional shooter, became the first Indian to win an individual gold medal at the 2008 Beijing Olympic Games. He the gold in the 10 m Air Rifle event. It was also India’s first gold medal since 1980, when the Men’s Field Hockey Team won the gold.

    219. Thomas Cup is associated with which of the following sports?

    (1) Cricket 
    (2) Football
    (3) Basketball 
    (4) Badminton
    Answer:
    219. (4) The Thomas Cup, sometimes called the World Men’s Team Championships, is an international badminton competition among teams representing member nations of the Badminton World Federation (BWF), the sport’s global governing body. It is held along with Uber Cup for women.

    220. Who among the following was the only athlete to represent India in the 1900 summer Olympics ?

    (1) Norman Pritchard
    (2) Khashaba Dadasaheb Jadhav
    (3) Purma Banerjee
    (4) Phadeppa Dareppa Chaugule
    Answer:
    220. (1) Norman Pritchard was the only athlete from India to compete at the 1900 Summer Olympics in Paris, France. He won two silver medals at the 1900 Summer Olympics in Paris, coming second in both the 200 metres and 200 metres hurdles categories. He was the first athlete from India and first athlete representing an Asian nation to win an Olympic medal.

    Post a Comment

    0 Comments