Sports GK Questions Quiz-12

Sports GK Questions Quiz-12

Sports Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Sports for competitive examinations.

    221. What is common between the cricketers - Gul Mohammad, Abdul Hafeezkardar and Amir Elahi ?

    (1) They have only played for Pakistan
    (2) They have only played in an English county
    (3) They have all played for both India and Pakistan
    (4) They have only played for India
    Answer:
    221. (3) Amir Elahi, Gul Mohammad and Abdul Hafeez Kardar were Pakistani test cricketers who also played cricket for India. While Amir Elahi played one text for India in 1947, Gul Muhammad played for India during 1946–52. Abdul Hafeez Kardar, the first captain of the Pakistan cricket team, played for India in 1946 and for Pakistan during 1952-58.

    222. Neeraj Chopra is associated with which sports?

    (1) Kabaddi 
    (2) Cricket
    (3) Javelin Throw
    (4) Wrestling
    Answer:
    222. (3) Neeraj Choprais an Indian track and field athlete competing in the javelin throw. He is the second Indian after Anju Bobby George to win a World Championship-level gold medal in athletics. He achieved this in 2016 IAAF World U20 Championships in Bydgoszcz, Poland. He also won the gold medal at the 2016 South Asian Games.

    223. Mohammed Shahid, who recently passed away, was associated with which sport?

    (1) Badminton 
    (2) Hockey
    (3) Football 
    (4) Cricket
    Answer:
    223. (2) Mohammed Shahidwas an Indian field hockey player who passed away on 20 July 2016. He was considered one of India’s best to have played the game and was known for his dribbling skills. He was a member of the Indian team that won the gold medal at the 1980 Olympic Games in Moscow.

    224. Who won the first medal for India at the Rio Olympics?

    (1) Babita Kumari
    (2) Narsingh Yadav
    (3) P. V. Sindhu
    (4) Sakshi Malik
    Answer:
    224. (4) Female wrestler Sakshi Malik, on 18 August 2016, secured India’s first medal at the 2016 Rio Olympics when she clinched bronze medal in women’s wrestling 58kg category. She defeated Kyrgyzstan’s Aisuluu Tynybekova for the feat. She is the first Indian female wrestler to win an Olympic medal.

    225. The headquarters of FIFA is in

    (1) Berlin 
    (2) Vienna
    (3) France 
    (4) Zurich
    Answer:
    225. (4) The Fédération Internationale de Football Association (FIFA) is headquartered in Zurich, Switzerland. Founded in 1904, FIFA is responsible for the organisation of football’s major international tournaments, notably the World Cup which commenced in 1930.

    226. Thomas Cup is associated with

    (1) Billiards 
    (2) Table tennis
    (3) Lawn tennis 
    (4) Badminton
    Answer:
    226. (4) Thomas Cupis an international badminton competition among teams representing member nations of the Badminton World Federation (BWF), the sport’s global governing body. started in 1949, it is sometimes called the World Men’s Team Championships. The 2016 Thomas Cup was won by Denmark, the first European nation in history to win the coveted title.

    227. Who won the Women’s Singles Wimbledon Championship 2016 ?

    (1) Angilique Kuber
    (2) Serena Williams
    (3) Venus Williams
    (4) Steffi Graff
    Answer:
    227. (2) Serena Williams of USA, in July 2016, won her seventh Wimbledon singles crown, defeating Germany’s Angelique Kerber in the final. This was her 22nd Slam title. With this victory, Williams levelled with Germany’s Steffi Graf with most grand slam singles titles in the professional era, although Margaret Court has 24.

    228. Which of the following countries won Euro Cup 2016 (football)?

    (1) France 
    (2) Germany
    (3) Portugal 
    (4) Iceland
    Answer:
    228. (3) Portugal, on 10 July 2016, lifted the Euro 2016 football championship, defeating host France 1-0 in the final clash played at Saint-Denis in Paris. Substitute Eder scored in extra-time to give Portugal a win at their first major international title. This was France’s first tournament defeat on home soil in 19 games, since 1960 third-place play-off.

    229. Who among the following is popularly known as ‘Blade Runner’?

    (1) Usain Bolt
    (2) Oscar Carl Pistorious
    (3) Carl Lewis
    (4) Ben Johnson
    Answer:
    229. (2) South African sprint runner Oscar Pistorius is known as the “Blade Runner” since he is an amputee who runs with the help of prosthetic legs. Both of Pistorius’ legs were amputated below the knee when he was 11 months old. At the 2012 Summer Olympics, Pistorius became the first double-leg amputee to participate in the Olympic. He is called the “fastest man on no legs.”

    230. C.K. Naidu Cup is associated with which of the following sporting events?

    (1) Tennis 
    (2) Cricket
    (3) Hockey 
    (4) Golf
    Answer:
    230. (2) C.K. Naidu Cup is associated with cricket. It is named after C.K. Naidu who was the first captain of the Indian cricket team in Test matches. He played first-class cricket regularly till 1958, and returned for one last time in 1963 at the age of 68.

    231. Name the first cricketer to score 1000 runs in an innings in any competitive match

    (1) Prithvi Shaw
    (2) Pranav Dhanawade
    (3) Virat Kohli
    (4) Shikhar Dhawan
    Answer:
    231. (2) Mumbai teenager Pranav Dhanawade, in January 2016, scripted history by becoming the first cricketer ever to notch up a four-figure score by smashing an unbeaten knock of 1,009 in an inter-school tournament against Arya Gurukul School in Kalyan. The effort helped his team, KC Gandhi School, declare on 1465/3, which is also a record for the highest ever team score.

    232. At the Rio Olympics, who was the flagbearer of the Indian contingent?

    (1) Narsingh Yadav
    (2) Abhinav Bindra
    (3) Dipa Karmakar
    (4) Sania Mirza
    Answer:
    232. (2) India’s ace shooter Abhinav Bindra was the flagbearer of the Indian contingent at the opening ceremony of Rio Olympics. Bindra won the gold in the 10 m Air Rifle event at the 2008 Beijing Olympic Games, the first Indian to win an individual gold medal at the Olympic Games.

    233. Beighton Cup is associated with which of the following?

    (1) Cricket 
    (2) Hockey
    (3) Football 
    (4) Volleyball
    Answer:
    233. (2) Beighton Cup is one of the oldest field hockey tournament running till date. Instituted in 1895, it is organised by Bengal Hockey Association on Astro Turf (artificial grass) at Sports Authority of India (SAI East) in Kolkata. It is named after T.D. Beighton, Legal Remembrancer of the Government of Bengal in British India.

    234. Who was the flag bearer of India at Rio Olympics 2016?

    (1) P.V. Sindhu
    (2) Jwala Gutta
    (3) Yogeshwar Dutt
    (4) Abhinav Bindra
    Answer:
    234. (4) India’s ace shooter Abhinav Bindra was the flag bearer of Indian contingent at the opening ceremony of 2016 Rio Olympics. Bindra won the gold in the 10 m Air Rifle event at the 2008 Beijing Olympic Games, becoming the first Indian to win an individual gold medal at the Olympic Games. Indian wrestler Sakshi Malik, who won the bronze medal in the women’s 58 kg freestyle event, was India’s flag bearer in the closing ceremony of 2016 Rio Olympics. 

    235. Which of the following is the first cricketer to score 1000 runs in an innings?

    (1) Sachin Tendulkar
    (2) Vinod Kamble
    (3) Pranav Dhanawade
    (4) Virat Kohli
    Answer:
    235. (3) Mumbai’s 15-year-old school cricketer Pranav Dhanawade, on 5 January 2015, became the first cricketer to score 1000 runs in an innings. Pranav, an opening batsman of KC Gandhi High School in Mumbai’s Kalyan area, achieved the unique feat against the Arya Gurukul School in an inter-school tournament organised by the Mumbai Cricket Association (MCA).

    236. Beighton Cup is related to which of the following sport?

    (1) Football 
    (2) Hockey
    (3) Badminton 
    (4) Cricket
    Answer:
    236. (2) Beighton Cup is one of the oldest field hockey tournament running till date. Instituted in 1895, it is organised by Bengal Hockey Association. It is held on Astro Turf (artificial grass) at Sports Authority of India (SAI East) in Kolkata. Punjab National Bank (PNB) won the 2015 Beighton Cup hockey tournament.

    237. Bridge is the technique used in

    (1) Athletics 
    (2) Wrestling
    (3) Weight lifting 
    (4) Karate
    Answer:
    237. (2) The bridge is a grappling move used in wrestling and other grappling and groundfighting sports, often combined with a twisting motion, to dislodge or flip an opponent who has established a position on top. It is performed from a supine position, lying down face-up.

    238. Who is the 1st Indian female amputee to climb Mount Everest?

    (1) Arunima Sinha
    (2) Bachendri Pal
    (3) Santosh Yadav
    (4) Premlata Agarwal
    Answer:
    238. (1) Arunima Sinha is the first female Indian amputee to scale the Mount Everest, a feat which she achieved on May 21, 2013.She has climbed four of the seven summits, including Mount Everest (2013), Mount Kilimanjaro (2014), Mount Elbrus and Mount Kosciuszko (2015). Tom Whittaker, a British mountaineer, was the first person with a disability to summit the Mount Everest in 1998.

    239. P. V. Sindhu defeated Wang Yihan to enter the semi final of womens’ singles of badminton at the Rio Olympics. Wang Yihan belongs to ________

    (1) Indonesia 
    (2) Taiwan
    (3) China 
    (4) Japan
    Answer:
    239. (3) Wang Yihanis a retired professional female badminton player from China and former women’s singles world champion.At the 2016 Summer Olympics, P.V. Sindhu became the first Indian woman to win an Olympic silver medal after losing to top seeded Spaniard Carolina Marín in the women’s singles final.

    240. Men’s Singles Wimbledon Championship 2016, is bagged by

    (1) Andy Murray
    (2) Milos Ravnic
    (3) Roger Federer
    (4) Novak Dijokovic
    Answer:
    240. (1) Britain’s Andy Murray clinched a second Wimbledon title and third Grand Slam crown on 10 July 2016, defeating Milos Raonic of Canada in the final. Murray became the first British man to win multiple Wimbledon singles titles since Fred Perry in 1935.

    Post a Comment

    0 Comments