Sports GK Questions Quiz-13

Sports GK Questions Quiz-13

Sports Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Sports for competitive examinations.

    241. Deepika Kumari is associated with which of the following sports?

    (1) Archery
    (2) Gymnastics
    (3) Badminton 
    (4) Athletics
    Answer:
    241. (1) Deepika Kumariis an Indian athlete who competes in the event of Archery, is currently ranked World No. 5, and is a former world number one. She won a gold medal in the 2010 Commonwealth games in the women’s individual recurve event. She was honoured with Padma Shri in 2016.

    242. Lady Ratan Tata Trophy’ is related to which game?

    (1) Basketball 
    (2) Hockey
    (3) KhoKho 
    (4) Cricket
    Answer:
    242. (2) Lady Ratan Tata Trophy is a national level tournament of hockey for women in India. It is named after Ratan Tata, an Indian businessman. He is the chairman of Tata Group, a Mumbai-based global business conglomerate from 1991 till 2012 and again from 24 October 2016 for interim term.

    243. Pankaj Advani is associated with which sport?

    (1) Billiards 
    (2) Boxing
    (3) Cricket 
    (4) Badminton
    Answer:
    243. (1) Pankaj Advaniis an Indian professional player of English billiards and former snooker player.He has achieved a hat-trick of hat-tricks in English billiards, holding the World, Asian, and Indian National Championship titles simultaneously, in three different years: 2005, 2008 and 2012.He is the only player ever to win world titles in both the long and short formats of snooker.

    244. Shiva Thapa is associated with which of the following sports?

    (1) Boxing 
    (2) Golf
    (3) Shooting 
    (4) Badminton
    Answer:
    244. (1) Shiva Thapais an Indian boxer from Guwahati, Assam. He participated in the 2012 London Olympics and was the youngest Indian boxer to qualify for the Olympics. Shiva Thapa is ranked 3rd in the bantamweight category in the AIBA Men’s World Ranking.

    245. Which of the following games was included in Rio Olympics after more than 100 years?

    (1) Diving
    (2) Taekwondo
    (3) Beach Volleyball
    (4) Golf
    Answer:
    245. (4) The 2016 Summer Olympics in Rio was the first time for golf to be played at the Olympics since the 1904 Summer Olympics. Justin Rose (Great Britain) and Inbee Park (South Korea) won the men’s and women’s individual golf gold medals respectively at the Rio Olympics.

    246. Who among the following has been appointed the new Coach of the Indian Cricket team by the BCCI recently?

    (1) Saurav Ganguly
    (2) Anil Kumble
    (3) Rahul Dravid
    (4) S. R. Kulkarni
    Answer:
    246. (2) Anil Kumble was, in June 2016, appointed as new India cricket team coach by BCCI President Anurag Thakur. His name was recommended by cricket advisory committee members Sourav Ganguly, Sachin Tendulkar and VVS Laxman. He will be a coach for a period of one year. Kumble’s appointment marked the end of a 16-year tradition of giving foreigners the role.

    247. The first Commonwealth Games in 1930 was held in which country?

    (1) Australia 
    (2) England
    (3) New Zealand 
    (4) Canada
    Answer:
    247. (4) The first Commonwealth Games were held in Hamilton in Ontario, Canada, in 1930. Eleven countries sent 400 athletes to take part in six sports and 59 events. Since then, the Games have been conducted every four years (except for 1942 and 1946 due to World War II).

    248. The term ‘bully’ is connected with which sport ?

    (1) Cricket 
    (2) Hockey
    (3) Badminton 
    (4) Tennis
    Answer:
    248. (2) The term ‘bully’ is related to field hockey. It refers to the set play that is used to restart the game, similar to a drop-ball in soccer, from where the infringement took place. Two opposing players stand facing each other and tap each other’s sticks and the ground three times. All other players must be atleast 16ft away until the ball goes into play.

    249. Who amongst the following Wrestlers has been the recipient of the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award?

    (1) Vijender Singh
    (2) Sushil Kumar
    (3) Anand Kumar Singh
    (4) Zoravar Singh Faujdar
    Answer:
    249. (2) Sushil Kumar, an Indian freestyle wrestler, received the 2009 Rajiv Gandhi Khel Ratna – India’s highest honour for sportspersons, in July 2009 along with boxers Vijender Singh and M C Mary Kom. He won a silver medal at the 2012 London Olympics and a bronze medal at the 2008 Beijing Olympics, the only Indian to win two individual Olympic medals. 

    250. With the participation in the Rio Olympics who has become the first tennis player in the world to have 7 appearances in Olympics?

    (1) Martina Navratilova
    (2) Serena Williams
    (3) Leander Paes
    (4) Roger Federer
    Answer:
    250. (3) India’s Leander Paes, in August 2016, became the only tennis player in the world and the first Indian to make a seventh appearance at the Olympics when he participated in the Rio Olympics. Paes won the bronze medal for India in singles tennis at the 1996 Atlanta Olympics.

    251. How many rings are there in the Olympic flag?

    (1) 4 
    (2) 5
    (3) 6 
    (4) 7
    Answer:
    251. (2) The Olympic flag has five interlaced rings in the centre: blue, yellow, black, green and red. This design is symbolic; it represents the five continents of the world, united by Olympism, while the six colours are those that appear on all the national flags of the world at the present time.

    252. The term ‘Smasher’ is associated with which sport?

    (1) Hockey 
    (2) Boxing
    (3) Volley Ball 
    (4) Cricket
    Answer:
    252. (3) The smash is the main attacking shot used in volleyball and is probably one of the hardest moves to master. The player who uses smash is known as smasher. The smasher can vary the smash by smashing cross court, down the line, hitting of the block and hitting a controlled speed block.

    253. Which country won 2016 Men’s Hockey Champions Trophy ?

    (1) India 
    (2) Germany
    (3) Belgium 
    (4) Australia
    Answer:
    253. (4) Australia have defeated India 3-1 in a controversial penalty shootout to win their 14th Champions Trophy titleat the Lee Valley Hockey and Tennis Centre in London in June 2016. The 2016 Men’s Hockey Champions Trophy was the 36th edition of the Hockey Champions Trophy for men.

    254. Which of the following was the Official slogan for the 2016 Rio Olympic and Para Olympic Games?

    (1) Welcome Home
    (2) A New World
    (3) Love & Save Nature
    (4) Inspire a Generation
    Answer:
    254. (2) The Rio 2016 organising committee, on 14 June 2016, revealed the official slogan, A New World, for the first Olympic and Paralympic Games in South America. The slogan was unveiled by Thomas Bach, President of the International Olympic Committee (IOC), at a special ceremony held at Olympic Park in Barra da Tijuca, Brazil.

    255. The term “rollin” is used in 

    (1) Cricket 
    (2) Tennis
    (3) Hockey 
    (4) Golf
    Answer:
    255. (3) Roll-in is a term associated with field and ice hockey. It refers to the act of to returning the ball to play after it has crossed the touchline.

    256. Uber Cup is associated with

    (1) Football 
    (2) Handball
    (3) Badminton 
    (4) Squash
    Answer:
    256. (3) The Uber Cup, sometimes called the World Team Championships for Women, is a major International badminton competition contested by women’s national badminton teams. It is named after a former British women’s badminton player, Betty Uber. Uber Cup is held along with Thomas Cup, the world men’s team Championship.

    257. The 18th Asian Games also known as ‘Asiad’ will be held in 2018 in

    (1) Bangkok 
    (2) Jakarta
    (3) Beijing 
    (4) Seoul
    Answer:
    257. (2) The 2018 Asian Games will be hosted by Indonesia in August-September 2018. This is the second time for Jakarta to host the games, after 1962 Asian Games. For the first time in Asian Games history, two cities will host the Games: Jakarta, the national capital city, and Palembang, the capital city of South Sumatra province.

    258. Babita Kumari represented India in the Rio Olympics 2016 in which sport?

    (1) Boxing 
    (2) Wrestling
    (3) Hockey 
    (4) Badminton
    Answer:
    258. (2) Babita Kumari is an Indian female wrestler, who won a silver medal at the 2010 Commonwealth Games. She also won a bronze medal at the 2012 World Wrestling Championships, and won the gold medal in 2014 Commonwealth Games.

    259. With which sport is P.V. Sindhu associated?

    (1) Shooting 
    (2) Boxing
    (3) Swimming 
    (4) Badminton
    Answer:
    259. (4) P.V. Sindhu is an Indian professional badminton player. At the 2016 Summer Olympics, she became the first Indian woman to win an Olympic silver medal. She is one of the two Indian badminton players to ever win an Olympic medal – other being Saina Nehwal.

    260. At Rio Olympics, what was the final position of Dipa Karmakar in her category?

    (1) 4 
    (2) 5
    (3) 6 
    (4) 7
    Answer:
    260. (1) Dipa Karmakar, India’s first ever female gymnast ever to compete in the Olympics, attained 4thposition in Women's Vault Gymnastics event of Rio Olympics 2016 with an overall score of 15.066.For her commendable performance in Rio Olympics 2016, the Government of India conferred upon her the Khel Ratna award in August 2016.

    Post a Comment

    0 Comments