Sports GK Questions Quiz-14

Sports GK Questions Quiz-14

Sports Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Sports for competitive examinations.

    261. ICC World T20 in 2016 was won by

    (1) India 
    (2) England
    (3) New Zealand 
    (4) West Indies
    Answer:
    261. (4) West Indies, on 3 April, 2016, created history by becoming the first nation to win the ICC World T20 twice with a dramatic four-wicket victory over England in the final at the Eden Garden in Kolkata. The West Indies also won the women's tournament with an eight-wicket victory over three-time defending champions Australia, also at Eden Gardens, which gave them the chance to be the first to win both the men's and women's World Twenty20 on the same day.

    262. Which of the following is not correctly matched?

    (1) Sania Mirza Tennis
    (2) Sania Nehwal Badminton
    (3) Mary Kom Boxing
    (4) Pankaj Advani Wrestling
    Answer:
    262. (4) Pankaj Arjan Advani is an Indian professional player of English billiards and former professional snooker player.He is the only player ever to win world titles in both the long and short formats of snooker (15-red standard, and 6-red) and both formats of English billiards (time and point). Advani is also India's first world champion in 6-red snooker.

    263. ‘Davis Cup’ is associated with the game of

    (1) Cricket 
    (2) Lawn Tennis
    (3) Badminton 
    (4) Table Tennis
    Answer:
    263. (2) The Davis Cup is the premier international team event in men’s tennis. It is run by the International Tennis Federation (ITF) and is contested annually between teams from competing countries in a knockout format. It is described by the organizers as the “World Cup of Tennis”, and the winners are referred to as the World Champion team.

    264. Prince of Wales Cup is associated with_____

    (1) Rugby 
    (2) Golf
    (3) Polo 
    (4) Chess
    Answer:
    264. (*) Prince of Wales Cup is a golf tournament held in England. However, Prince of Wales Cup is a polo tournament in South Africa. Best option: Golf

    265. “Lona” is related to which game?

    (1) Kho Kho 
    (2) Kabaddi
    (3) Lawn Tennis 
    (4) Badminton
    Answer:
    265. (2) In Kabaddi when a team manages to put out the entire opponent team and no one of the opponents is entitled to be revived, they score a ‘lona.’ The side which scores a ‘lona’ shall score two points addition to the points scored by putting out individual players.

    266. “Agha Khan Cup” is associated with the game of

    (1) Cricket 
    (2) Football
    (3) Lawn Tennis
    (4) Hockey
    Answer:
    266. (4) Agha Khan Cup is an all-India hockey tournament. It is named after Sir Sultan Muhammed Shah, Agha Khan III, who started it in the early decade of the 20th century. Along with the Beighton Cup, Agha Khan Cup is one of the oldest hockey tournaments of India.

    267. Which city will host the 2020 Summer Olympic Games?

    (1) Tokyo 
    (2) Beijing
    (3) Kyoto 
    (4) Canberra
    Answer:
    267. (1) The 2020 Summer Olympics are planned to be held from 24 July to 9 August 2020 in Tokyo. The city was announced as the host at the 125th IOC Session in Buenos Aires on 7 September 2013. It will be the second time the Summer Olympics are held in the Japanese capital, which previously hosted the 1964 Summer Olympics.

    268. Who is known as the “Hockey Wizard”?

    (1) Milkha Singh
    (2) Dhyanchand
    (3) Dhanraj Pillai
    (4) Jafar Iqbal
    Answer:
    268. (2) Dhyan Chand, an Indian field hockey player, was known as “The Wizard” for his superb ball control. He is considered as one the greatest field hockey players of all time. He is known for his extraordinary goalscoring feats, in addition to earning three Olympic gold medals (1928, 1932, and 1936) in field hockey.

    269. Which Indian has won an Olympic Gold Medal in shooting?

    (1) Rajya Vardhan Singh Rathor
    (2) Gagan Narang
    (3) Anjali Bhagwat
    (4) Abhinav Bindra
    Answer:
    269. (4) Abhinav Bindra is an Indian shooter who won the gold in the 10 m Air Rifle event at the 2008 Beijing Olympic Games, becoming the first Indian to win an individual gold medal at the Olympic Games. It was also India’s first gold medal since 1980, when the Men’s Field Hockey Team won the gold. 

    270. Who among the following was not a member of Boxing team of India at Rio Olympics?

    (1) Shiv Thapa
    (2) Manoj Kumar
    (3) Vikas Krishan
    (4) Avtar Singh
    Answer:
    270. (4) Three boxers represented India at the 2016 Rio Olympics: Shiva Thapa in 56 kg, Manoj Kumar in 64 kg and Vikas Krishan in 75 kg categories. Avtar Singhis an Indian judoka who represented India at the 2016 Rio Olympics. He lost in the first round against Popole Misenga of the Refugee Olympic Team in the Men’s 90 kg event.

    271. Who among the following was not a member of Boxing team of India at Rio Olympics?

    (1) Shiv Thapa
    (2) Manoj Kumar
    (3) Vikas Krishan
    (4) Avtar Singh
    Answer:
    271. (4) Three boxers represented India at the 2016 Rio Olympics: Shiva Thapa in 56 kg, Manoj Kumar in 64 kg and Vikas Krishan in 75 kg categories. Avtar Singhis an Indian judoka who represented India at the 2016 Rio Olympics. He lost in the first round against Popole Misenga of the Refugee Olympic Team in the Men’s 90 kg event.

    272. Which of the following is not correctly paired ?

    (1) Sania Mirza – Tennis
    (2) Saina Nehwal – Badminton
    (3) Jhoolan Goswami–Cricket
    (4) Jeev Milka Singh – Chess
    Answer:
    272. (4) Jeev Milkha Singh is an Indian professional golfer. He became the first player from India to join the European Tour in 1998. He has won four events on the European Tour, becoming the most successful Indian on tour. He was the first Indian golfer to break into the top 100 of the Official World Golf Ranking in October 2006.

    273. Dipa Karmakar is the first Indian woman to have qualified for Rio Olympic Games in which sport?

    (1) Archery 
    (2) Boxing
    (3) Badminton 
    (4) Gymnastics
    Answer:
    273. (4) Dipa Karmakaris an artistic gymnast who represented India at the 2016 Summer Olympics. She is the first Indian female gymnast ever to compete in the Olympics, and the first Indian gymnast to do so in 52 years. She attained 4th position in Women’s Vault Gymnastics event of Rio Olympics 2016.

    274. The first Asian city to host Summer Olympics was ______.

    (1) Moscow 
    (2) Beijing
    (3) Tokyo 
    (4) Singapore
    Answer:
    274. (3) The 1964 Summer Olympics, held in Tokyo, was the first Olympics held in Asia. It was held from October 10 to 24, 1964. Tokyo was chosen as the host city during the 55th IOC Session in West Germany, on May 26, 1959.The 2020 Summer Olympics will be held in Tokyo.

    275. First Indian to score a triple century in Test Cricket

    (1) Sachin Tendulkar
    (2) Virendra Sehwag
    (3) Sourav Ganguly
    (4) MS Dhoni
    Answer:
    275. (2) Virender Sehwag became the first Indian to score a triple century when he hit 309 against Pakistan in Multan in 2004. He scored his second triple century (319) against South Africa in Chennai in 2008. The latter is the fastest triple century in Test cricket, coming up off just 278 balls. Sehwag is the only Indian batsman to have scored two triple centuries.

    276. Which ground is called the ‘Mecca of Cricket’ ?

    (1) Eden Gardens
    (2) Melbourne Cricket Ground
    (3) Green Park
    (4) Lords
    Answer:
    276. (4) The Lord’s Cricket Ground in London, England, and is also referred to as Mecca of Cricket. Established in 1814, it is the official home of cricket. Named after its founder, Thomas Lord, it is owned by Marylebone Cricket Club (MCC) and was the home of the International Cricket Council (ICC) till August 2005. 

    277. Where is FIFA, 2018 scheduled to be held ?

    (1) Portugal 
    (2) Spain
    (3) Argentina 
    (4) Russia
    Answer:
    277. (4) The 2018 FIFA World Cup is scheduled to take place in Russia from 14 June to 15 July 2018. This will be the first World Cup ever held in Eastern Europe, and the first held in Europe since 2006. It will be the 21st FIFA World Cup.

    Post a Comment

    0 Comments