Sports GK Questions Quiz-6

Sports GK Questions Quiz-6

Sports Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Sports for competitive examinations.

    101. 2018 FIFA World Cup would be held in

    (1) Russia 
    (2) Qatar
    (3) France 
    (4) Netherlands
    Answer:
    101. (1) The 2018 FIFA World Cup will be the 21st FIFA World Cup, an international association football tournament that is scheduled to take place in 2018 in Russia. The tournament will involve 32 national teams, including that of the host nation. This will be the first time Russia hosts the tournament, as well as the first World Cup in Eastern Europe. It will also become the first World Cup held in more than one continent, namely Europe and Asia. Russia is also to become the largest nation geographically to host the World Cup, surpassing the United States.

    102. Which of the following countries did not win any of the "FIFA World Cup" in 2002, 2006 & 2010 ?

    (1) Brazil 
    (2) Argentina
    (3) Spain 
    (4) South Africa
    Answer:
    102. (4) The 2002 FIFA World Cup was the 17th staging of the FIFA World Cup, held in South Korea and Japan from 31 May to 30 June. It was also the first World Cup held in Asia, and the last in which the golden goal rule was implemented. Brazil won the tournament for a record fifth time, beating Germany 2–0 in the final. The 2006 FIFA World Cup was the 18th FIFA World Cup, the quadrennial international football world championship tournament. It was held from 9 June to 9 July, 2006 in Germany. Italy won the tournament, claiming their fourth World Cup title. They defeated France 5–3 in a penalty shootout in the final, after extra time had finished in a 1–1 draw. The 2010 FIFA World Cup was the 19th FIFA World Cup which took place in South Africa from 11 June to 11 July, 2010. In the final, Spain, the European champions, defeated third-time finalists the Netherlands 1–0 after extra time, with Andrés Iniesta’s goal in the 116th minute giving Spain their first world title, becoming the eighth nation to win the tournament, and the first European nation to win the tournament outside its home continent.

    103. The 2010 FIFA World Cup Final was held at :

    (1) Paris
    (2) Berlin
    (3) Johannesburg
    (4) London
    Answer:
    103. (3) The final was held on 11 July, 2010 at Soccer City, Johannesburg. Spain defeated the Netherlands 1–0, with an extra time goal by Andrés Iniesta. Iniesta scored the latest winning goal in a FIFA World Cup final. The win gave Spain their first World Cup title, becoming the eighth team to win it. This made them the first new winner without home advantage since Brazil in 1958, and the first team to win the tournament after having lost their opening game. 

    104. Who got the ‘Purple Cap’ for taking maximum number of wickets in IPL-4 series ?

    (1) Harbhajan Singh
    (2) Lasith Malinga
    (3) Daniel Vettori
    (4) Albie Morkel
    Answer:
    104. (2) IPL has created a distinction for the highest wicket-taking bowler and highest run getter. The Purple Cap is for the highest wicket-taking bowler and Orange cap is for the highest run getter. Lasith Malinga of Mumbai Indians won the Purple Cap in IPL-4 for taking 28 wickets in 16 matches.
    Note : Virat kholi was orange cap winner and Bhuvneshwar Kumar was purpal cap winner in IPL-
    2016.

    105. The Formula 1 Indian Grand Prix was held on October 30, 2011 at

    (1) Delhi proper
    (2) Greater Noida
    (3) Gurgaon
    (4) Hyderabad
    Answer:
    105. (2) The Indian Grand Prix (sometimes referred to as the Grand Prix of India) is a motor race in the calendar of the FIA Formula One World Championship currently being held at the Buddh International Circuit in Greater Noida near New Delhi. The first event took place on 30 October, 2011 as the 17th race of the 2011 Formula One season. The circuit, designed by circuit architect Hermann Tilke, is 5.141 kilometres in length. The track is spread across an area of 875 acres, and is a part of Jaypee Green Sports city.

    106. Sebastian Vettel won the Formula 1 Indian Grand Prix held at Greater Noida on October 30, 2011. This was also his _____ win of the season.

    (1) 10th 
    (2) 11th
    (3) 12th 
    (4) 13th
    Answer:
    106. (2) The first Formula One Grand Prix was held at the circuit on 30 October 2011. The inaugural race was won by Germany’s Sebastian Vettel, his 11th victory of the season. He also took the fastest lap of the race on his last lap. Jenson Button finished in second place for McLaren, and Fernando Alonso completed the podium for Ferrari, in third position. Sachin Tendulkar waved the chequered flag to end the race. The only Indian driver, Narain Karthikeyan of HRT F1, finished in 17th position.

    107. The term ‘Pitcher’ is associated with :

    (1) Wrestling 
    (2) Boxing
    (3) Baseball 
    (4) Basketball
    Answer:
    107. (3) In baseball, the pitcher is the player who throws the baseball from the pitcher’s mound toward the catcher to begin each play, with the goal of retiring a batter, who attempts to either make contact with the pitched ball or draw a walk. In the numbering system used to record defensive plays, the pitcher is assigned the number 1. Traditionally, the pitcher also bats. In most cases, the objective of the pitcher is to deliver the pitch to the catcher without allowing the batter to hit the ball with the bat. A successful pitch is delivered in such a way that the batter either allows the pitch to pass through the strike zone, swings the bat at the ball and misses it, or hits the ball poorly (resulting in a pop fly or ground out). If the batter elects not to swing at the pitch, it is called a strike if any part of the ball passes through the strike zone and a ball is when no part of the ball passes through the strike zone.

    108. Which is the first of the four Grand slam tennis tournaments to be held each year?

    (1) French Open
    (2) U.S. Open
    (3) Wimbedon
    (4) Australian open
    Answer:
    108. (4) The Australian Open is a major tennis tournament held annually over the last fortnight of January in Melbourne, Australia. First held in 1905, the tournament is chronologically the first of the four Grand Slam tennis events of the year – the other three being the French Open, Wimbledon and the US Open. 

    109. Which of the following International Tennis Tournaments is not held at the same venue year after year?

    (1) French Open
    (2) Davis cup
    (3) U.S Open
    (4) Australian Open
    Answer:
    109. (2) The Davis Cup competition is spread over four weekends during the year. Each elimination round between competing nations is held in one of the countries. The ITF determines the host countries for all possible matchups before each year's tournament.

    110. Which of the following international tennis tournaments is held on grass court?

    (1) U.S. Open
    (2) French Open
    (3) Wimbledon
    (4) Australian Open
    Answer:
    110. (3) Wimbledon, is the oldest tennis tournament in the world, and widely considered to be the biggest and the most prestigious. It is the only Major still played on grass, the game's original surface, which gave the game its original name of "lawn tennis".

    111. Which India cricketer holds the unique record of three consecutive centuries in his first three tests?

    (1) Saurav Ganguly
    (2) Mohammad Azharuddin
    (3) Surinder Amarnath
    (4) Gundappa Vishwanath
    Answer:
    111. (2) Mohammad Azharuddin has the unique distinction of scoring a century in each of his first three Tests – a feat unmatched till date. He achieved this feat against England in the 1984-1985 cricketing season.

    112. The first World Cup in cricket was held in

    (1) 1975 
    (2) 1976
    (3) 1983 
    (4) 1980
    Answer:
    112. (1) The inaugural Cricket World Cup was hosted in 1975 by England, the only nation able to put forward the resources to stage an event of such magnitude at that time. The 1975 tournament started on 7 June. The first three events were held in England and officially known as the Prudential Cup after the sponsors Prudential plc.

    113. Which country is to host the First Afro-Asian Games in 2001?

    (1) India
    (2) Japan
    (3) South Africa
    (4) Egypt
    Answer:
    113. (1) The Inaugural Afro-Asian Games were held in 2003 in Hyderabad, India. The second Games were set to take place in Algiers, Algeria in 2007. However, the Games were indefinitely postponed because "Asians failed to line up the Asian Games gold medalists".

    114. Free-throw is given in this sport

    (1) Volley ball 
    (2) Basket ball
    (3) Badminton 
    (4) Cricket
    Answer:
    114. (2) In basketball, free throws or foul shots are unopposed attempts to score points from a restricted area on the court (the free throw line; informally known as the foul line), and are generally awarded after a foul on the shooter by the opposing team. Each successful free throw is worth one point.

    115. Name the sportsman who has made maximum centuries in one day cricket.

    (1) Vivian Richards
    (2) Sachin Tendulkar
    (3) Saeed Anwar
    (4) Brian Lara
    Answer:
    115. (2) Sachin Tendulkar scored 49 centuries in One Day International matches which is a record. He is the only cricketer along with compatriot Virender Sehwag to ever score a double hundred in the ODI format - against South Africa at Gwalior. Besides, he scored maximum 18426 runs in 452 innings of ODI cricket at an astonishing average of 44.83.

    116. The name of Seema Antil is associated with this sport

    (1) Discus Throw
    (2) Cricket
    (3) Chess
    (4) Basket ball
    Answer:
    116. (1) Seema Antil is an Indian discus thrower. She originally won the gold medal at the 2000 World Junior Championships, but lost it due to a positive drugs test for pseudoephedrine.

    117. The famous woman Tennis player, who was stabbed during a match, is

    (1) Steffi Graf
    (2) Monica Seles
    (3) Mary Pierce
    (4) Aranta Sanchez Vicario
    Answer:
    117. (2) Monica Seles was the victim of an on-court attack, when a man stabbed her in the back with a 9-inchlong knife in April 1993. It happened during a quarterfinal match with Magdalena Maleeva in Hamburg in which Seles was leading 6–4, 4–3, when Günter Parche, an obsessed fan of Steffi Graf, ran from the middle of the crowd to the edge of the court during a break between games and stabbed her.

    118. With which game is Geet Sethi associated?

    (1) Lawn Tennis
    (2) Kabbadi
    (3) Billiards
    (4) Squash
    Answer:
    118. (3) Geet Sethi of India is a professional player of English billiards who dominated the sport throughout much of the 1990s, and a notable amateur snooker player. He is a six-time winner of the professionallevel and a three-time winner of the amateur World Championships, and holder of two world records, in English billiards.

    119. Whose name from the following is associated with a famous sports trophy ?

    (1) Bette Davis
    (2) Sir Humphry Davy
    (3) Dwight F. Davis
    (4) Donald W. Davies
    Answer:
    119. (3) Dwight Filley Davis was an American tennis player and politician. He is best remembered as the founder of the Davis Cup international tennis competition. In 1900, Davis developed the structure for, and donated a silver bowl to go to the winner of, a new international tennis competition designed by him and three others known as the International Lawn Tennis Challenge, which was later renamed the Davis Cup in his honor.

    120. Who is the first Indian cricketer to take a hat-trick of wickets in a Test ?

    (1) B.S. Chandrasekhar
    (2) E.A.S. Prasanna
    (3) B.S. Bedi
    (4) Harbhajan Singh
    Answer:
    120. (4) In 2001, with leading leg spinner Anil Kumble injured, Harbhajan's career was resuscitated after Indian captain Sourav Ganguly called for his inclusion in the Border-Gavaskar Trophy team. In that series victory over Australia, Harbhajan established himself as the team's leading spinner by taking 32 wickets, becoming the first Indian bowler to take a hat trick in Test cricket.

    Post a Comment

    0 Comments