Sports GK Questions Quiz-7

Sports GK Questions Quiz-7

Sports Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Sports for competitive examinations.

    121. The first Indian woman to get an Olympic medal is

    (1) P.T. Usha
    (2) Karnam Malleswari
    (3) Ashwini Nachappa
    (4) Usha Sachdev
    Answer:
    121. (2) Karnam Malleswari won a bronze medal in the 2000 Summer Olympics at Sydney lifting 110 kg in the Snatch and 130 kg in the Clean and Jerk for a total of 240 kg, which made her the first Indian woman to win an Olympic medal. In 1992 she participated in the Asian championship which took place in Thailand, and won three silver medals. She also won three bronze medals in the world championship.

    122. Developed as a less strenuous alternative to basket ball which game was invented in 1895 by William Morgan ?

    (1) Softball 
    (2) Throwball
    (3) Volleyball 
    (4) Netball
    Answer:
    122. (3) William G. Morgan was the inventor of volleyball, originally called "Mintonette". Influenced by Naismith and basketball, in 1895, in Holyoke, Massachusetts, Morgan invented "Mintonette" a less vigorous team sport more suitable for older members of the YMCA but one that still required athletic skill. Later Alfred S. Halstead watched Mintonnette and renamed it "Volleyball" as the point of the game is to "volley" the "ball" back and forth over the net.

    123. The word “Jumpball” is associated with

    (1) Baseball 
    (2) Netball
    (3) Basketball 
    (4) Softball
    Answer:
    123. (3) A jump ball is a method used to begin or resume play in basketball. Two opposing players attempt to gain control of the ball after it is tossed up into the air in between them by an official.

    124. ‘Lay up shot’ is a term associated with which of the following games?

    (1) Volleyball 
    (2) Throwball
    (3) Basketball
    (4) Handball
    Answer:
    124. (3) A layup in basketball is a two-point shot attempt made by leaping from below, laying the ball up near the basket, and using one hand to bounce it off the backboard and into the basket. The motion and onehanded reach distinguish it from a jump shot. The layup is considered the most basic shot in basketball. When doing a layup, the player lifts the outside foot, or the foot away from the basket.

    125. With which sport is the term “butterfly stroke” linked ?

    (1) Boxing 
    (2) Swimming
    (3) Karate 
    (4) Judo
    Answer:
    125. (2) The butterfly is a swimming stroke swum on the breast, with both arms moving simultaneously, accompanied by the butterfly kick (also known as the "dolphin kick"). While other styles like the breaststroke, front crawl, or backstroke can be swum adequately by beginners, the butterfly is a more difficult stroke that requires good technique as well as strong muscles.

    126. Where did the game of Chess originate ?

    (1) India 
    (2) Persia
    (3) Arabia 
    (4) Europe
    Answer:
    126. (1) The earliest predecessors of chess originated in India, before the 6th century AD. From India, the game spread to Persia. When the Arabs conquered Persia, chess was taken up by the Muslim world and subsequently spread to Southern Europe. In Europe, chess evolved into roughly its current form in the 15th century.

    127. ‘Thomas Cup’ is associated with which game/sports ?

    (1) Hockey 
    (2) Football
    (3) Basketball 
    (4) Badminton
    Answer:
    127. (4) The Thomas Cup, sometimes called the World Men's Team Championships, is an international badminton competition among teams representing member nations of the Badminton World Federation (BWF), the sport's global governing body. The championships have been conducted every two years since the 1982 tournament, amended from being conducted every three years since the first tournament held in 1948-1949.

    128. ‘ Subroto Cup’ is associated with which game/sports?

    (1) Hockey 
    (2) Football
    (3) Basketball 
    (4) Badminton
    Answer:
    128. (2) Subroto Cup Football Tournament is an inter-school football tournament in India, named after the Indian Air Force Air Marshal Subroto Mukerjee. The first tournament was held in 1960, with participation of about 50 school teams. The number of schools participating increased over the years. Since 1998, the tournament is played in two age groups, sub-Junior (under 14 years) and Junior (under 17 years).

    129. Santosh Trophy is associated with :

    (1) Hockey 
    (2) Football
    (3) Basketball
    (4) Badminton
    Answer:
    129. (2) Santosh Trophy is an annual Indian football tournament which is contested by states and government institutions. The tournament first began in 1941, and was the premier football competition in the country before the National Football League started in the year 1996. The trophy as named after the late Maharaja Sir Manmatha Nath Roy Chowdhary of Santosh, which is now in Bangladesh.

    130. Nehru Trophy is associated with :

    (1) Hockey
    (2) Football
    (3) Kabaddi
    (4) Table Tennis (Women)
    Answer:
    130. (2) Nehru Cup is associated with football; Nehru Trophy with Boat Race; and Jawaharlal Nehru Hockey Tournament with hockey, which is organized by the Jawaharlal Nehru Hockey Tournament Society (JNHTS). The Nehru Cup (more formally known as the ONGC Nehru Cup) is an international association football tournament organized by the All India Football Federation (AIFF). It was launched in 1982, but was not held from 1998 to 2006. After the trophy was won by Iraq in 1997, it was reinstated only in 2007.

    131. The first women to swim across seven important seas is :

    (1) Chandini
    (2) Bula Choudhary
    (3) Mridula Rajiv
    (4) Priya Shanbhag
    Answer:
    131. (2) Bula Choudhury is a former national women's swimming champion of India. She is the first woman to cross seven seas. She twice swam the English Channel first in 1989 and again in 1999.

    132. Rangaswami Cup is associated with

    (1) Wrestling 
    (2) Football
    (3) Hockey 
    (4) Golf
    Answer:
    132. (3) Rangaswami Cup is associated with hockey. Mumbai lifted the 63rd Rangaswami Cup Senior National Men's Hockey Championship by defeating Haryana 3-2 in a sensational final in Bhopal.

    133. Gagan Narang, whose name has been recommended for ‘Rajiv Gandhi Khel Ratna Award’ is a famous

    (1) Motor Car Racer
    (2) Cricketer
    (3) Air Rifle Shooter
    (4) Footballer
    Answer:
    133. (3) Gagan Narang is an Indian shooter, in Air rifle shooting, supported by the Olympic Gold Quest. He was the first Indian to qualify for the London Olympics. He won the Bronze Medal in the Men's 10 m Air Rifle Event at the 2012 Summer Olympics in London.

    134. Find the mismatch:

    (1) Somdev Devvarman : Badminton
    (2) Gagan Narang : Shooting
    (3) Arjun Atwal : Golf
    (4) Anita Sood : Swimming
    Answer:
    134. (1) Somdev Kishore Devvarman, is a professional Indian tennis player. Three of Devvarman's college conquests, John Isner, Kevin Anderson, and Jesse Levine have successful pro careers. He hit the headlines for being the only collegiate player to have made three consecutive finals at the NCAA, winning backto-back finals in his junior and senior years.

    135. Which country has recently won the Copa America 2011 Final?

    (1) Brazil 
    (2) Paraguay
    (3) Venezuela 
    (4) Peru
    Answer:
    135. (*) The 2011 Campeonato Sudamericano Copa América, better known as the 2011 Copa América was the 43rd edition of the Copa América, the main international football tournament for national teams in South America. Uruguay won the tournament after defeating Paraguay 3–0 in the final, giving them a record 15th Copa América title and their first since 1995. 
    Note : The Chile national football team Won 2016 copa America final.

    136. Who of the following won the Wimbledon 2011 Women’s Singles title ?

    (1) Maria Sharapova
    (2) Petra Kvitova
    (3) Venus Williams
    (4) Serena Williams
    Answer:
    136. (2) Czech Petra Kvitová won the championship for the first time. It was her first Grand Slam final and title of her career. She defeated 2004 champion Maria Sharapova 6–3, 6–4. Kvitová became the first lefthanded player to win Wimbledon since Martina Navratilova in 1990.
    Note : Serena Williams was the defending champion and successfully defended her title, defeating
    Angelique Kerber in 2016 Wimbledon.


    138. Which one of the following cities is the venue for the XXX Olympic Games?

    (1) Liverpool 
    (2) Lancashire
    (3) Las Vegas 
    (4) London
    Answer:
    138. (4) The 2012 Summer Olympics, officially the Games of the XXX Olympiad and commonly known as London 2012, was a major international multi-sport event which took place in London, United Kingdom, from 27 July to 12 August 2012. London has become the first city to host the modern Olympic Games three times, having previously done so in 1908 and in 1948. 

    139. Which of the following cricketer has been declared the “Cricketer of the Twentieth Century” by the ICC ?

    (1) Sunil Gavaskar
    (2) Kapil Dev
    (3) Shane Warne
    (4) Brian Lara
    Answer:
    139. (3) The Wisden Cricketers of the Century are five cricketers who were judged to be the most prominent players of the 20th century, as selected by a 100-member panel of cricket experts appointed by Wisden Cricketers' Almanack in 2000. The players were: Donald Bradman, Garfield Sobers, Jack Hobbs, Shane Warne and Vivian Richards.

    140. The three medals India won in Beijing Olympics were in

    (1) Shooting, Boxing and Wrestling
    (2) Badminton, Chess and Shooting
    (3) Badminton, Shooting and Boxing
    (4) Shooting, Archery and Wrestling
    Answer:
    140. (1) At the 2008 Beijing Olympics, Abhinav Bindra won the gold medal in the men's 10 m air rifle shooting event; Sushil Kumar won the wrestling Bronze medal for India in the Men’s freestyle 66 kg and Vijender Kumar won a bronze medal in the Middleweight 75 kg boxing category.
    Note : In 2016 Paralympics Games Mariyappan Thangavelu (Gold) and Varun Singh Bhati (bronze)
    secured India two medals in the high jump category (T-42 event). A historic silver medal ensured Deepa Malik scripted history; she won second place in the women’s shotputs (F53 event). Devendra Jhajhariya, India’s sole gold medalist at the Paralympics prior to 2016 Jhajhariya went on to break his own world record and made the javelin gold medal his own.

    Post a Comment

    0 Comments