Sports GK Questions Quiz-8

Sports GK Questions Quiz-8

Sports Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Sports for competitive examinations.

    141. With which sport do you associate the name of Rod Laver ?

    (1) Field Hockey
    (2) Football
    (3) Water-Polo
    (4) Lawn Tennis
    Answer:
    141. (4) Rodney George "Rod" Laver is an Australian former tennis player who holds the record for most singles titles won in the history of tennis, with 200 career titles. He was ranked World No. 1 for seven consecutive years, from 1964 to 1970 and is the only tennis player, male or female to have twice won the Grand Slam (all four major singles titles in the same year) – first as an amateur in 1962 and second as a professional in 1969.

    142. Mixed Doubles Title at the French Open, 2012 was won by

    (1) Rafael Nadal and Serena Williams
    (2) Roger Federer and Venus Williams
    (3) Mahesh Bhupathi and Sania Mirza
    (4) Leander Paes and Sania Mirza
    Answer:
    142. (3) Mahesh Bhupathi and Sania Mirza defeated Klaudia Jans Ignacik and Santiago Gonzalez to clinch the mixed doubles title at the French Open Tennis 2012.

    143. Which one of the following players has the unique distinction of winning 50 Doubles Titles in A.T. P. tour history ?

    (1) Leander Paes
    (2) Novae Djokovic
    (3) Andy Roddick
    (4) Rafael Nadal
    Answer:
    143. (1) Leander Paes has won 50 Doubles Titles.

    144. Which of the following is not correct?

    (1) Jeev Milkha Singh (Football)
    (2) Sania Mirza (Tennis)
    (3) Saina Nehwal (Badminton)
    (4) Vishwanathan Anand (Chess)
    Answer:
    144. (1) Jeev Mikha Singh is a golf player.

    145. Who made history by winning 8 gold medals in the Beijing Olympics in one event ?

    (1) Van Lee Chu of China
    (2) Marcus Michael of France
    (3) Michael Phelps of U.S.A.
    (4) Ian Kraken of U.S.A.
    Answer:
    145. (3) Michael Phelps of USA won eight gold medals at the Beijing Olympics 2008 in swimming.

    146. Saina Nehwal won her maiden Indonesia Open Title on 16th March 2012 after defeating in final :

    (1) Ratchanok Inthanon
    (2) Liem Savie King
    (3) Rudy Hastono
    (4) Xuerui Li
    Answer:
    146. (4) Saina Nehwal of India won bronze medal at the London Olympics 2012. Xuerui Li is a famous player of China.

    147. The 2014 Shooting World Championship will be held in

    (1) Granada in Spain
    (2) New Delhi in India
    (3) Toronto in Canada
    (4) Moscow in Russia
    Answer:
    147. (1) The next Championship will be held in Granada, Spain, in 2014.

    148. Maria Sharapova clinched the French Open Final, 2012 after defeating in Final

    (1) Venus Williams of U.S.A.
    (2) Sara Errani of Italy
    (3) Serena Williams of U.S.A.
    (4) Sania Mirza of India
    Answer:
    148. (2) Maria Sharapova defeated Sara Errani 6–3, 6–2 in the final, winning her first French Open title and completing the career grand slam.

    149. Sachin Tendulkar scored his 100th century on 12th March, 2012 while playing in Asia Cup against

    (1) Bangladesh
    (2) Sri Lanka
    (3) Pakistan 
    (4) Indonesia
    Answer:
    149. (1) Sachin Tendulkar scored his 100th century on March 12, 2012, while playing against Bangladesh in Asia Cup. Sachin Tendulkar has been nominated to Rajya Sabha.

    150. How many outstanding cricket players have been awarded the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award so far ?

    (1) Nil 
    (2) One only
    (3) Two (2) 
    (4) Five (5)
    Answer:
    150. (3) Rajiv Gandhi Khel Ratna Award was launched in the year 1991-92. Sachin Tendulkar was honoured with this award in 1997–98. Mahendra Singh Dhoni got Rajiv Gandhi Khel Ratna Award in 2007–08. 

    151. Which one of the following depicts the correct chronological order in which the four major Lawn Tennis Tournaments are conducted annually ?

    (1) Australian Open – French Open – U.S. Open –Wimbledon
    (2) French Open – Australian Open – Wimbledon – U.S. Open
    (3) Australian Open – French Open – Wimbledon – U.S. Open
    (4) Wimbledon – Australian Open – French Open – U.S. Open
    Answer:
    151. (3) Australian Open (January)
    French Open (June)
    Wimbledon (July – August)
    US Open (October)

    152. The 6 medals which the Indian sportsmen have bagged in the London Olympics are in

    (1) Wrestling, Shooting. Boxing and Badminton.
    (2) Wrestling, Archery. Boxing and Badminton.
    (3) Wrestling, Boxing, Hockey and Badminton.
    (4) Wrestling, Shooting, Boxing and Swimming.
    Answer:
    152. (1) Badminton : Saina Nehwal (Bronze medal)
    Boxing : MC Mary Kom (Bronze medal)
    Shooting : Gagan Narang (Bronze medal) and Vijay Kumar (Silver medal)
    Wrestling : Sushil Kumar (Silver medal) and Yogeshwar Dutt (Bronze medal)

    153. Who among the following bowlers has taken more than 500 wickets in Test cricket ?

    (1) Wasim Akram
    (2) Kapil Dev
    (3) Glenn McGrath
    (4) Malcolm Marshall
    Answer:
    153. (3) Wasim Akram : 414 wickets in 104 matches 
    Kapil Dev : 434 wickets in 131 matches
    Glenn McGrath : 563 wickets in 124 matches
    Malcolm Marshal : 376 wickets in 81 matches

    154. Serena Williams of U.S.A. won the women’s singles U.S. Open 2012 title by defeating in the final

    (1) Victoria Azarenka
    (2) Maria Sharapova
    (3) Venus Williams
    (4) Agnieszka Radwanska
    Answer:
    154. (1) Serena Williams defeated Victoria Azarenka of Belarus by 6–2, 2–6, 7–5.

    155. Which country won the highest number of medals in London Olympics in 2012?

    (1) USA
    (2) France
    (3) India
    (4) Japan
    Answer:
    155. (1) USA won the highest number of medals (104) followed by China (87). USA won 46 gold, 29 silver and 29 bronze medals. 

    156. Name the captain of India’s Under – 19 team under whose captaincy India won the U – 19 World Cup Final 2012.

    (1) Prashant Chopra
    (2) Akshdeep Nath
    (3) Sandipan Das
    (4) Unmukt Chand
    Answer:
    156. (4) The ICC under-19 cricket World Cup was held in Australia in August 2012. Indian captain Unmukt Chand scored unbeaten 111 as India lifted the third World Cup title after beating formidable defending champion Australia by six wickets in the final.

    157. Name the player who recently became the fastest player to achieve the landmark of 3000 international runs in one day cricket.

    (1) Hashim Amla
    (2) Virat Kohli
    (3) Ricky Ponting
    (4) Virendra Sehwag
    Answer:
    157. (1) Hashim Amla in 59 matches, Virat Kohli in 78 matches, Ricky Ponting in 87 matches and Virender Sehwag in 103 matches reached the milestone of 3000 ODI runs.

    158. The 16 year old school boy, Arjun Vajpayee became the youngest Indian to successfully climb the Mount Everest on May 22, 2010 is from which State ?

    (1) Uttar Pradesh
    (2) Madhya Pradesh
    (3) N.C.T. of Delhi
    (4) Uttarakhand
    Answer:
    158. (1) Arjun Vajpayee, a student of the Ryan International School in Noida, reached the peak of the 8,156 metre high Mt. Lhotse, world’s fourth highest peak, on May 19, 2011. On May 22,2010, he climbed the 8,848 metre high Mt. Everest at the age of 16. He broke the record of Krushnaa Patil, 18, from Maharashtra who became the youngest Indian to reach Everest in 2009.

    159. Which Indian batsman announced his retirement from International Cricket on August 18, 2012 ?

    (1) Virat Kohli
    (2) Saurav Ganguly
    (G) Sachin Tendulkar
    (4) V.V.S. Laxman
    Answer:
    159. (4) The graceful right handed batsman VVS Laxman, India’s man for crisis situations, bid adieu to international cricket on August 18,2012.

    160. Which sportsperson announced recently that he will not contest charges of doping against US AntiDoping Agency ??

    (1) George Hincapie
    (2) Bradley Wiggins
    (3) Carl Lewis
    (4) Lance Armstrong
    Answer:
    160. (4) Lance Armstrong was stripped on October 22,2012 of his seven Tour de France titles and banned for life by the governing body of cycling, the International Cycling Union following a report from the United States Anti Doping Agency (USADA) that has accused him of leading a massive doping programme on his teams.

    Post a Comment

    0 Comments