Sports GK Questions Quiz-9

Sports GK Questions Quiz-9

Sports Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Sports for competitive examinations.

    161. How many times has Brazil won the World Cup Football Championship ?

    (1) Five 
    (2) Once
    (3) Four 
    (4) Twice
    Answer:
    161. (1) Brazil has won the World Cup Football championship in 1958, 1962, 1970, 1994, and 2002.

    162. How many players are there on each side in the game of basketball ?

    (1) 6 
    (2) 7
    (3) 4 
    (4) 5
    Answer:
    162. (4) There are five players on each side in the game of basketball.

    163. Who won the “World Youth Chess Championship 2012” ?

    (1) N.Priyanka
    (2) Kimi Raikkonen
    (3) Scott Flemming
    (4) M. Mahalakshmi
    Answer:
    163. (*) In the 2012 World Youth Chess Championship held in Maribor, Slovenia, in November 2012, N. Priyanka of Vijayawada (Andhra Pradesh), and R Vaishali, M. Mahalakshmi from Chennai became
    World Under 10, Under 12 and Under 14 Champions. Overall, India won three gold medals, two silver and three bronze medals.

    164. Who won the World Carrom Championship 2012 ?

    (1) Rashmi Kumari
    (2) Mirabai Chanu
    (3) Nishantha Fernando
    (4) Nuthaki Priyanka
    Answer:
    164. (3) Nishantha Fernando from Moratuwa beat Bharathidasan of India to crown himself as the World Carrom Champion in Colombo in November 2012. Nishantha was also the runner up in the Swiss League tournament held at the same venue.

    165. Greenpark Stadium is in

    (1) Bengaluru 
    (2) Dehradun
    (3) Chandigarh 
    (4) Kanpur
    Answer:
    165. (4) Green Park Stadium is a 60,000 capacity floodlit multi-purpose stadium located in Kanpur, India, and the home of the Uttar Pradesh cricket team. The stadium is under the control of the Sports Department Uttar Pradesh.

    166. “Ranji Trophy” is associated with

    (1) Hockey 
    (2) Football
    (3) Cricket 
    (4) Kabaddi
    Answer:
    166. (3) Ranji Trophy is a domestic first-class cricket championship played in India between teams representing regional cricket associations, equivalent to the County Championship in England and the Sheffield Shield in Australia. The competition is named after England and Yorkshire cricketer Kumar Shri Ranjitsinhji (Jam Sahib of Nawanagar).

    167. For the first time Common-wealth Games were played during 1930 in

    (1) London 
    (2) Canada
    (3) Brazil 
    (4) Pakistan
    Answer:
    167. (2) The 1930 British Empire Games were the first of what later become known as the Commonwealth Games, and were held in Hamilton, in the province of Ontario in Canada from August 16–23, 1930. The events included athletics, boxing, lawn bowls, rowing, swimming, and wrestling. The opening ceremonies and many events were held at the Civic stadium (now Ivor Wynne Stadium) in east Hamilton.

    168. Who was the captain of the West Indies Cricket team, which won the T-20 World Cup 2012 ?

    (1) Ravi Rampaul
    (2) Chris Gayle
    (3) Marlon Samuels
    (4) D. Bravo
    Answer:
    168. (*) Darren Sammy was the captain of the West Indies side that won the ICC 2012 T-20 World Cup, their first major trophy for 8 years. West Indies beat Sri Lanka in the final to win the coveted cup.
    Note : Darren Sammy was captain during 2016 T-20 world cup also.

    169. Which team won the Champions League-Twenty (CLT-20) Trophy in 2012?

    (1) Sydney Sixers
    (2) Highveld Lions
    (3) Nashua Titans
    (4) Delhi Dare Devils
    Answer:
    169. (1) The 2012 Champions League Twenty20, held in South Africa, was won by Sydney Sixers. The team defeated the Highveld Lions in the final.

    170. Who was the Captain of the Indian Hockey Team, which won the first Olympic Gold Medal in Amsterdam in 1928 ?

    (1) Dhyanchand
    (2) Jaipal Singh
    (3) Laebokhan
    (4) Kishan Lal
    Answer:
    170. (2) Jaipal Singh Munda was a tribal man, who captained the Indian field hockey team to clinch gold in the 1928 Summer Olympics in Amsterdam. However, Broome Pinniger captained the side in the final.

    171. Who among the following Presidents of MCC was a nonprofessional cricketer ?

    (1) Ted Dexter
    (2) Colin Cowdrey
    (3) Peter May
    (4) Christopher Martin Jenkins
    Answer:
    171. (4) Christopher Martin-Jenkins was a British cricket journalist and a past President of the MCC. He was also a commentator for Test Match Special (TMS) on BBC Radio from 1973 until diagnosed with terminal cancer in January 2012.

    172. Winner of the Australian Open Men’s Singles Title in 2013 is

    (1) David Ferrer
    (2) Andy Murray
    (3) Roger Federer
    (4) Novak Djokovic
    Answer:
    172. (4) World No.1 Novak Djokovic of Serbia defeated US Open champion Andy Murray in four sets to win his fourth and third consecutive Australian Open title on 28 January 2013. Djokovic also became the first man in the Open era to win three straight Australian titles.

    173. Which country won the Sultan Azlan Shah Hockey tournament in Malaysia in March 2013 ?

    (1) Malaysia 
    (2) New Zealand
    (3) India 
    (4) Australia
    Answer:
    173. (4) Australia won the Sultan Azlan Shah Hockey Tournament title for the seventh time on 17 March 2013, defeating Malaysia 3-2 in the final match. Earlier, Australia had won the Sultan Azlan Shah Hockey Tournament in 1983, 1996, 2004, 2005, 2007 and 2011.
    Note : The 2016 Sultan Azlan Shah Cup was the 25th edition of the Sultan Azlan Shah Cup. Australia won the title for the ninth time after defeating India 4–0 in final.

    174. Which country won the ICC Women’s World Cup held in February 2013 ?

    (1) New Zealand
    (2) England
    (3) Australia
    (4) India
    Answer:
    174. (3) The 10th Women’s Cricket World Cup was held in India in January-February 2013. Australia won the tournament for the 6th time, beating the West Indies by 114 runs in the final.

    175. Who among the following women tennis players has won the Grand Slam titles for the maximum number of times ?

    (1) Venus Williams
    (2) Steffi Graf
    (3) Margaret Court
    (4) Serena Williams
    Answer:
    175. (2) With 22 Grand Slam singles titles, Steffi Graf has won more Grand Slam singles titles than any player, male or female. Graf won seven Wimbledon titles, six French Open titles, five U.S. Open titles, and four Australian Open titles in her great career.

    176. In which event in the Asian Athletic Championships, 2013 Vikas Gowda won a gold medal ?

    (1) Long Jump
    (2) 400 mts. Running Race
    (3) Shot Put
    (4) Discus throw
    Answer:
    176. (4) Vikas Gowda is an Indian discus thrower and Shot putter. He won his first gold medal at the 20th Asian Athletics Championship in Pune in July 2013, with a discus throw of 64.90 meters.

    177. Which one of the following Grand Slam titles is also known as “Rolland Garros” title ?

    (1) Australian Open
    (2) French Open
    (3) Wimbledon
    (4) U.S. Open
    Answer:
    177. (2) The French Open is also known as Rolland Garros after the name of French aviator and a fighter pilot during World War I. In the 1920s, a tennis centre which he attended religiously when he was studying in Paris was named after him, Stade de Roland Garros. The stadium accommodates the French Open.

    178. Who won the Wimbledon Men’s Singles in 2013?

    (1) Andy Murray
    (2) Novak Djokovic
    (3) Juan Martin Del Potro
    (4) Fernando Verdasco
    Answer:
    178. (1) Andy Murray beat Novak Djokovic in straight sets in the men’s singles final on 7 July 2013. He has become Britain’s first Wimbledon men’s singles champion for 77 years since Fred Perry in 1936.


    179. Who won the Silver Medal for the Women’s 400 metre race in the Asian Athletic Championships 2013 ?

    (1) Zhao Yanmin
    (2) M.R. Poovamma
    (3) Tintu Luka
    (4) Mayookha Johny
    Answer:
    179. (2) At the 20th Asian Athletics Championship, held in Pune in July 2013, women’s 400m runner M.R Poovamma claimed silver medal with a run of 53.37 seconds. Yanmin Zhao of China won the Gold Medal.

    180. Which country won the maximum number of medals in the Asian Athletic Championships held in Pune recently ?

    (1) Japan 
    (2) Saudi Arabia
    (3) Bahrain 
    (4) China
    Answer:
    180. (4) At the 2013 Asian Athletics Championships, China took the top spot in the medal rankings with sixteen gold medals and 27 medals in total. Second-placed Bahrain took five golds and fifteen medals overall. India came 6th.

    Post a Comment

    0 Comments